Moda Bostanı'nda halk kazandı!

Haftalardır direnen Moda halkı, bostanlarının otopark yapılmasına karşı başlattığı mücadeleyi kazandı.

22 Ağustos 2014 - 10:09
Caferağa Mahallesi’nde Eski Moda Sabit Pazarı olarak bilinen Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait araziye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen otopark ruhsatı, halkın direnişi ve Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı başvuru üzerine iptal edildi.
Moda’daki son yeşil alanlardan biri olan ve “Afet Toplanma Alanı” olarak belirlenen yeşil alanda 31 Temmuz günü otopark yapımı için çalışma başlatılmak istenmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği ruhsata dayanarak yapılan çalışma, mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından geçici olarak durdurulmuştu.
Modalıların çadır nöbeti başlattığı afet toplanma alanına ilişkin harekete geçen Kadıköy Belediyesi 4 Ağustos’ta İBB’ye ruhsat iptali başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediyesi’nin talebini değerlendiren İBB otopark alanı için verdiği ruhsatı iptal etti.

NÖBET VE KAMPANYA SÜRÜYOR
Caferağa Dayanışması ve Moda sakinleri, karar yazılı olarak ellerine ulaşana kadar direnişe ve nöbete devam kararı aldı. Herhangi bir müdahaleyi engellemek için gece çadırlarda kalan mahalleli gündüzleri de çeşitli etkinlikler ve forumlar düzenliyor. Bostanı genişletme çalışması da sürüyor.
Moda Gezi Bostanı’nın yeşil alan olarak kalması için başlatılan imza kampanyası da devam ediyor. İBB’ye yönelik toplanan imzaların sayısı 7 bine ulaştı.  

MODALI YEŞİL ALAN İSTİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otopark ruhsatını iptal etmesini çok önemli bir kazanım olarak değerlendiren Modalılar yine de tedirgin. Yasalara rağmen bir gecede ağaçların kesilmesinden korkan mahalleli, bostanla ilgili durum netleşinceye kadar oradan ayrılmamakta kararlı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığı kira sözleşmesi yılsonunda sona eren kiracı, kendisine başka bir otopark alanı gösterilmesini isterken, mahalleli park yeri sıkıntısına rağmen, bölgenin yeşil alan olarak korunmasını istiyor. Bir Modalı “Aracımı park etmek için her gün beş tur atıyorum ama yine de burasının bostan olarak kalmasını istiyorum” diyor;  ömrünün 50 yılını Moda’da geçirmiş bir başka kişi, “toprağa bastığımız tek yer burası, bırakmayız” diyerek kararlılığını gösteriyor.
Sık sık bostanı ziyaret eden Aykurt Nuhoğlu ise, “Moda’da yaşayanlar ne isterse o olacak. Gerekirse bu alanı Kadıköy Belediyesi olarak biz kiralar, halkın kullanımına açarız” diyor.
 

 

 


ARŞİV