Türkiye’nin en köklü kulüplerinden olan Moda Deniz Kulübü, 80. yaşını kutluyor.
Gökçe UYGUN
Moda Deniz Kulübü, esasen geçmişi 100 yıl öncesine dayanan köklü bir yapı. Burası aslında Moda’da yaşayan İngilizlerin 1910 yılında kurduğu Yacht Kulübü’nün devamı. Moda Vapur İskelesi’nde yer alan, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bu kulüp, daha sonraları Türk üyelerinin de katılımıyla Türk-İngiliz Kulubü adını aldı. Türk İngiliz Kulübü bir süre sonra, önceleri odun deposu olan ve Van Valisi Tahir Paşa’nın oğlu Cevdet bey tarafından kagir bir ev haline dönüştürülen binaya taşındı.
Kulübün, Moda Deniz Kulübü haline gelişi, Dr. Müfit Ekdal’ın Kadıköy adlı kitabına göre şöyle gerçekleşti, “Zamanın İktisat Vekili Celal Bayar, milli futbolcu, milletvekili Zeki Rıza Sporel ile yaptıkları bir kotra gezintisindeki sohbet sırasında Atatürk’ün ‘Denizlere inmek medeniyetin şiarıdır’ vecizesini dile getirdi. Sporel’e Deniz Kulübü kurulmasının mümkün olup olmadığını sordu. Zeki Bey de bu işin pek kolay olabileceğini ancak 30 bin TL’ye ihtiyaç olduğunu söyledi. Ertesi gün İş Bankası’ndan 30 bin TL’lik bir kredi açılmış ve Deniz Kulübü kurma çalışmaları başlatılmıştı. Dolayısıyla Türk-İngiliz Kulübü, 8 Nisan 1935’te Atatürk’ün talimatıyla yeniden yapılanarak ‘Moda Deniz Kulübü’ haline geldi. Kulübün onursal başkanlığını İsmet İnönü, ilk başkanlığını da Celal Bayar üstlendi. Yıllarca yelken yarışları, yüzme, sutopu, tramplen atlama yarışları ve çeşitli gösterişli balolara ev sahipliği yapan kulübü, İngiltere Veliaht Prensi Edward, Irak Kralı Faysal, İran Şahı Rıza Pehlevi’nin aralarında bulunduğu devrin önemli isimleri ziyaret etti. Moda Deniz Kulübü, 1983’te bugünkü binasına taşındı. 1996’da kulüp binası bitişiğindeki 12 dönümlük arazi de satın alındı. 1 yıl sonra da binanın içinde yer aldığı ve hazineden her yıl kiralanan 2 dönümlük arazi üzerinde de 30 yıllık irtifak hakkı tesis edildi. Böylece Moda Deniz Kulübü yıllarca verdiği uğraş sonucu İstanbul’un en değerli arazilerinden birine sahip oldu.”
HEDEF DENİZ SPORLARINI GELİŞTİRMEK
Moda Deniz Kulübünün ana hedefi, kurucusu Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda, kuruluş amaçlarına yönelik kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerde bulunarak, bu alanlarda ulusal gelişime örnek olmak ve üyelerine kaliteli, güvenli ve sıcak bir ortam sağlamak. Deniz sporlarını ve yatçılığı geliştirmeyi amaçlayan kulübün sloganı ise her zaman için daha çok tekne sahibi olmak ve daha fazla denizci yetiştirmek. Bu doğrultuda ilk kulüp binasının hemen yanına yapılan kayıkhane ve çekek yeri, tekne tamir ve bakım atölyeleri kulübe büyük bir hareketlilik kazandırdı, insanları denizciliğe teşvik eden önemli bir unsur oldu. Moda Deniz Kulübü, sadece sportif değil sanatsal ve kültürel faaliyetleri ile de adından söz ettiriyor. Restaurantları, barları, toplantı salonları, yüzme havuzları ve güneşlenme alanları ile 12.000 m2’lik bir alana yayılan kulüpte, dinletiler, özel geceler, kişisel gelişim ve hobi kursları düzenleniyor, sergiler açılıyor.