Moda iskelesi için eylem

Kadıköy Kent Dayanışması; hatalı restorasyon ile gündeme gelen tarihi Moda İskelesi’nin ruhsatsız olarak işletmeye açıldığı gerekçesiyle eylem yaptı

18 Şubat 2016 - 14:18
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy ve İstanbul’un tarihi simgelerinden olan Moda İskelesi’nde geçtiğimiz yıl başlayan yenileme çalışmalarının hatalı yapıldığı ortaya çıkmıştı. Koruma Kurulu’nun altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar verdiği Moda İskelesi, bu karara rağmen yaklaşık 20 gün önce kafeterya olarak işletmeye açıldı. “Kadıköy’ün ve Moda’nın önemli bir değerinin bu şekilde yağmalanmasına izin vermeyeceğiz” diyen Kadıköylüler, 14 Şubat Pazar günü Moda İskelesi önünde eylem yaptı.  “Tarihi İskelede kent suçuna hayır” yazılı pankartının taşındığı eylemde, “Moda İskelesi bizimdir”, “Kaçak kafe istemiyoruz”, “Moda bizim Kadıköy bizim”, “Kültürel miras yağmalanamaz” sloganları atıldı.

“İSKELE OLARAK KULLANILMALI”
Kadıköy Kent Dayanışması adına Yasemin Şenkal basın açıklamasını okudu. Kadıköy’ün bir simgesinin daha hukuk dışı skandal uygulamalarla karşı kaşıya olduğunu ifade eden Şenkal, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti kendisinde olan iskelede geçtiğimiz yıl ruhsatsız olarak, bilgi tabelası bile koymadan restorasyon çalışmaları başlatmıştı. Anıtlar Kurulu ve Koruma Uygula ve Denetim Bürosu’nun kararı olmadan  yapılan restorasyon başta semt sakinleri olmak üzere duyarlı tüm kesimlerin tepkisini çekmişti” dedi.
Yapılan incelemeler sonucunda binaya maddi hasar verildiğini belirten Şenkal, terasın kapalı alanla birleştirildiğini, yolcu giriş kapılarının kapatıldığını, ahşap doğramalarının PVC ve yekpare cama dönüştürüldüğünü hatırlattı. Koruma Kurulu’nun ‘iskelenin altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesi’ kararına değinen Şenkal, “Ancak, kurul kararına rağmen çalışmalara kaçak olarak devam edildi ve ocak ayı sonunda tarihi iskele Neffes cafe-restoran olarak açıldı. İBB ve işletmeci firma kente ve tarihi değerlere bakışlarını, hukuka saygılarını bu şekilde gösterdi. İBB’nin bu uygulamasını tarihi ve kültürel değerlere saygısızlık ve kent yağması olarak değerlendiriyoruz.
Kenti rant aracı ve meta olarak gören belediyecilik anlayışı kent hafızamızı yok edip yaşam alanlarımızı talan etmeye çalışıyor” açıklamasını yaptı. İBB’nin iskele binasını kiraladığı şirketle birlikte hukuk kuralları içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Şenkal, açıklamayı şu sözlerle sürdürdü:
“İBB’nin Koruma Kurulu’nun kararına uymasını ve işledikleri suçtan acilen dönmelerini istiyoruz. Yetkili resmi kurumların bu suça sessiz kalmayarak görevlerini yapmalarını; kaçak kafeyi kapatmalarını talep ediyoruz. Moda iskelesi kültürel bir değerdir. Kent hafızasına yer etmiştir ve iskele olarak kullanılmalıdır.”
Basın açıklamasının ardından, grup Moda Sahili’ndeki vatandaşlara iskeleye sahip çıkma ve yetkili kurumlara suç duyurunda bulunma çağırısı yaptı.

 

ARŞİV