Moda İskelesi'nde gecikmeli restorasyon

Koruma Kurulu’nun 6 ay içerisinde aslına uygun haline getirilmesine karar verdiği Tarihi Moda İskelesi’nde restorasyon çalışmaları ancak başlayabildi. İskelede hizmet veren kafenin tabelası indirildi

10 Kasım 2016 - 16:58
Erhan DEMİRTAŞ
Geçtiğimiz yıl mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan (İBB) tarihi Moda İskelesi’nde hatalı restorasyon yapıldığı ortaya çıkmıştı. TMMOB Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEP) yaptığı itirazlar sonrasında iskelede yürütülen yenileme durdurulup gerekli incelemeler yapılmıştı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının yaptığı işlemler sonucunda; Moda İskelesi’nin 6 ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar vermişti. Koruma Kurulu’nun kararına göre geçtiğimiz haziran ayına kadar aslına uygun restorasyonun yapılması gerekiyordu. Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi’nin ayrı ayrı yaptıkları incelemeler sonucunda, binaya maddi hasar verildiğini, terasın kapalı alanla birleştirildiğini, yolcu giriş kapılarının kapatıldığını, ahşap doğramaların PVC ve yekpare cama dönüştürüldüğünü, çatıya çinko mutfak bacası eklendiğini, cepheye klimalar konduğunu saptamıştı.

“ESKİ HALİNE DÖNMESİ ZOR”
Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e açıklama yaptı. Anıtlar Kurulu’na yapılan itiraz sonrasında iskelenin 6 ay içinde 2000 yılındaki haline döndürülmesi kararını hatırlatan Yüceer, “Bizim yaptığımız şikâyet sonrasında Anıtlar Kurulu uzmanları gerekli incelemeleri yaptılar ve restorasyonun hatalı olduğunu tespit ettiler. 6 ay içinde de aslına uygun restorasyon yapılmasına karar verdiler.
Ancak Kurul kararı gerçekleşmedi. Aradan 6 aydan fazla zaman geçmesine rağmen çalışmalar henüz yeni başladı” diye konuştu.
Tarihi Moda İskelesi’nin eski haline döndürülemeyeceğinin altını çizen Yüceer şöyle konuştu; “Bu iskelede bir kez de olsa hatalı bir restorasyon yapıldı. Tarihi doku bozularak iskeleye zarar verildi. Şimdi ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar iskele eski haline döndürülemez.” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında şikâyetçi olduklarını söyleyen Yüceer, İçişleri Bakanlığı’nın Topbaş’ın yargılanmasına izin vermediği bilgisini de paylaştı. Anıtlar ve tarihi eserler ile ilgili davaların ağır cezada görüldüğünü belirten Yüceer, “Anıtlar Kurulu’nun kararına göre; burada bir suç işlendi. Bu suç tarihi bir esere zarar verilmesi. Bu çok açık ortadayken Kadir Topbaş’ın yargılanmasının önüne geçildi. Böyle bir suçu biz işlesek Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanırız”dedi.

KAFE YENİDEN AÇILACAK
Altı ay süre içerisinde 2000 yılındaki restorasyon projesine uygun haline getirilmesine karar verilen iskeledeki çalışmalar durdurulmuştu. Ancak, Moda İskelesi’nde Neffes Moda Cafe isimli bir işletme açılmıştı. Yaklaşık bir yıldır iskelede hizmet veren kafenin tabelası geçtiğimiz hafta indirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından edindiğimiz bilgilere göre; restorasyon çalışmaları bittikten sonra kafe yeniden açılacak. Geçtiğimiz yıl Moda İskelesi’nde eylem yapan Kadıköylülerin talebi ise, Moda İskelesi’nin deniz ulaşımına açılması ya da kamunun kullanımına uygun bir hale getirilmesi.

 
Etiketler; moda iskele

ARŞİV