Tarihi Moda İskelesi’nde yürütülen restorasyonun hatalı olduğunu tespit eden Kadıköy Belediyesi, tespit raporlarını Koruma Kurulu’na iletti. İskele’de inceleme yapan Koruma Kurulu yetkilileri de restorasyon çalışmalarını durdurdu. Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltuk Yüceer, tüm sorumluluğun İBB'de olduğunu belirtiyor
Erhan DEMİRTAŞ
TMMOB Mimarlar Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinde bulunan tarihi Moda İskelesi’nin aslına uygun restorasyon edilmediğini açıkladı. Mimarlar Odası, Kadıköy Kent Dayanışması ve Kadıköylülerin tepki göstermesinden sonra Anıtlar Kurulu’nun Moda İskelesi’nde gerekli incelemeleri başlattığı öğrenildi.
“KURUL KARARI YOK”
Restorasyon çalışmaları durdurulan Moda İskelesi’nde inceleme yapan TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltuk Yüceer, konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e açıklama yaptı. Moda İskelesi’ndeki restorasyon çalışmalarının aylar öncesinden başladığını ifade eden Yüceer, şöyle konuştu: “İBB, mülkiyeti kendisinde olduğu için ruhsatsız bir şekilde çalışma yürütüyor. Kadıköy Belediyesi’ne yapılmış bir ruhsat müracaatı yok. Bırakın ruhsat müracaatını Kadıköy Belediyesi bu konuda bilgilendirilmemiş”
Anıtlar Kurulu’nun kararı olmadan restorasyon yapıldığını savunan Yüceer, yapılan restorasyonun iskeleye maddi hasar verdiğini belirterek, “Restore yapıldığına dair herhangi bir tabela yok. Biz Mimarlar Odası olarak 2 ay önce Anıtlar Kurulu’ndan bilgi almak için bir yazı istedik ama henüz cevap verilmiş değil” dedi. Anıtlar Kurulu yetkililerin iskelede inceleme başlattığını söyleyen Yüceer, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığı bilgisini verdi.
Moda İskelesi’nin kafe olarak işletilmek istendiği için lüks bir mekana dönüştürüldüğünü söyleyen Yüceer, “Kadıköy’e mal olmuş bu eserin bu şekilde yok edilmesi mümkün değil” diye konuştu. Yüceer, tüm sorumluluğun İBB’ye ait olduğunu ekleyerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Gazete Kadıköy olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne konuyla ilgili ilettiğimiz bilgi talebimiz ise henüz yanıtlanmadı.
KADIKÖY BELEDİYESİ: TAKİP EDİYORUZ
Restorasyonun hatalı olduğunu ilk olarak Kadıköy Belediyesi Koruma ve Denetim Büro (KUDEB) tespit etti. Başkan Yardımcısı Mehmet Şengün, belediye olarak olayın takipçisi olduklarını belirtti. Moda İskelesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olduğu için ruhsat verme yetkilerinin olmadığını ifade eden Şengün, “ Koruma ve Denetim Büro ekiplerimiz gerekli incelemeleri yaptılar. İç mekanlardaki değişikliklerde hatalı uygulamaların yapıldığını ve teras alanlarında da ilavelerin olduğunu tespit ettiler” dedi. Zemin ve normal katlarda projeye aykırı değişiklerin olduğunu tespit ettikleri bilgisini veren Şengün, Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı raporun İBB ve Koruma Kurulu’na verildiğini söyledi. Şengün, “Koruma Kurulu’nun bu haftaki gündeminde Moda İskelesi de görüşülecek. Kuruldan, Moda İskelesi’nin aslına uygun haline getirilmesi kararı çıkabilir” dedi.
RESTORASYON HATALARI
Restorasyonun hatalı yapılmasından dolayı yetkililerin suç işlediğini iddia eden Yüceer, yapılan yanlışları şu şekilde sıraladı:
- Ahşap doğramalar pvc olarak değiştirilmiş
- Zemin kattaki sundurma hatalı olarak yapılmış
- İskeleye ait olan ve harman tuğlalardan yapılan duvar tahrip edilmiş
- İskelenin kuzey cephesine üç klima monte edilmiş
- Eskiden yolcu girişi için kullanılan kapılar tamamen kapatılarak boyanmış
- Binanın bacasına alüminyum baca yerleştirilmiş ve denize bakan üst katın terası kapatılmış
TARİHİ BİR YAPI
Moda İskelesi, dönemin ünlü mimarlarından Mimar Vedat Tek tarafından 1916-1917 yıllarında, tek katlı olarak inşaa edildi. Dikdörtgen planlı olan yapının, üzeri teras çatı ile örtülü. Bu bakımdan bina diğer iskelelerden ayrı bir görünüme sahip. İskelenin dört cephesi de birbirinden farklı görünümde. Ön cephede, diğerlerinden daha geniş olan ana kapı yer alıyor. Sivri kemerlerle birbirine bağlanmış ve iki ayak arasına oturtulmuş kapının, kemer tablası üzerine bir kitabe yerleştirilmiş. Beyaz mermere oyulmuş, iki yanı bitkisel bezemelerle doldurulmuş bu kitabede, “Moda 1335” yazıyor.
Rusya’da 1917 yılında gerçekleşen Sovyet Devrimi’nden sonra İstanbul’a yerleşen Rusların, uzun müddet iskelenin üst katındaki gazinoyu işlettikleri söylenir. 1985’den sonra ulaşıma kapatılan Moda İskelesi, bir süre kaderine terk edilse de, 2000 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı tarafından restore edildi. 1 Temmuz 2001’de, Kabotaj Bayramı günü yeniden hizmete açılan tarihi Moda İskelesi, restoran olarak hizmet vermeye başladı.
100 yıllık geçmişi olan Moda İskelesi Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 1982 yılında tescil edildi. 2000 yılında ise İstanbul 2 numaralı Kültür ve Tabia Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma grubuna alındı. Mükiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait iken, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varklıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 17.08.2005 tarihli kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.