Moda Sahnesi'nin elektrik sayacı söküldü

Yüksek gelen elektrik faturasını ödemeyi kabul etmeyen Moda Sahnesi’nin elektrik sayacı Ayedaş tarafından söküldü

14 Nisan 2022 - 12:00

Elektriği ilk olarak 10 Mart sabahı kesilen ve bilinmeyen bir kişi veya kurum tarafından faturanın ödenmesi üzerine de birkaç saat sonra da yeniden açılan Moda Sahnesi’nin elektriği 6 Nisan’da tekrar kesildi. 

Elektrik kesintisinin ardından oyunlar beş gün boyunca ışıldaklarla yarı aydınlık bir ortamda sahnelendi. Moda Sahnesi 11 Nisan’da sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamayla oyunların artık karanlıkta sahnelenmeyeceğini ve elektriği kendilerinin açacaklarını duyurdu. 

“SAATİMİZİ KENDİMİZ AÇIYORUZ”

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık enerji hakkımızı kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektrik faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin faturaları da o kaynaktan ödenmelidir. Elektrik faturasını illa ki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa IBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz. Moda Sahnesi, özel ticari bir tiyatro değil, ‘özerk kamusal bir tiyatrodur.’ Moda Sahnesi’nin şirket statüsünde olması, Türkiye’nin tiyatro tanımı konusundaki eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuatı çok uzun süredir değiştirmeye yanaşmıyorlar. Bunun değişik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkileri bekleyecek sabrımız kalmadı. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar.” 

AYEDAŞ’TAN AÇIKLAMA

Bu açıklama üzerine İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (AYEDAŞ) bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “11 Nisan 2022 tarihinde Moda Sahnesi tarafından yapılan açıklamada artık kendi enerji haklarını kendi kendilerine sağlamaya karar verdikleri ve saatlerini çalıştırdıkları belirtilmiştir. Bu açıklama üzerine, şirketimizin yetkilileri tarafından Moda Sahnesi’ne bu türde elektrik kullanımı durumunda mevzuat gereği alınacak tedbirler sözlü olarak iletilmiştir. Söz konusu uygulama, ilgili mevzuata göre kaçak elektrik kullanılması halidir.”

“ANAYASANIN 64. MADESİ’NE UYMUYOR”

Moda Sahnesi’nin kurucusu Kemal Aydoğan, konuya ilişkin şunları söyledi: “Aşama aşama elektrik şiddeti artıyor. Bu sefer de herhalde sayacı almaya geldiler. Burada çok temel bir hakkımız var, biz bunun peşindeyiz. Enerji hakkı çok temel bir haktır ve anayasanın 64.maddesini hatırlatmamızın sebebi de bu. Devletin sanatı desteklemesi gerekir. Bu iki fiil birbiriyle uymuyor. Bir sanat kurumunun elektrik faturasını üç katına çıkarıp bunu ödemesini beklemek ve buna tepki verilince de elektriğini kesmek anayasanın 64.maddesine uymuyor. Galiba bundan sonraki aşamamız Sabancı’ya ve Enerjisa’ya karşı bir suç duyurusunda bulunmak ve anayasanın 64.maddesini ihlal ettiklerini söylemek.”

BARIŞ ATAY DA ORADAYDI

Moda Sahnesi’ne gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay ise, “Moda Sahnesi’nin dikkat çektiği konu, sanat kurumlarının kamusal bir iş yaptığı ve doğal olarak devlet tiyatrolarında, şehir tiyatrolarında ya da başka kamusal sanat alanlarında faturalar nasıl finanse ediliyorsa özel tiyatrolar için de böyle bir destek verilmesi gerekliliği. Bunu pandemiden önce de söylüyorduk. Pandemide bu durum daha yakıcı olmaya başladı. Geldiğimiz noktada aralık ayı ile ocak ayı faturalarının arasında üç kat fark var.” ifadelerini kullandı. 

SAYAÇ SÖKÜLDÜ

Ayedaş 13 Nisan’da Moda Sahnesi’ne geldi fakat elektriği kesmeden sahneden ayrıldı. Yaklaşık 20 dakika sonra tekrar gelerek sayacı söktü. Moda Sahnesi'nin elektriğini kesmeye gelenler alkışlarla protesto edildiler. Uzaktan kumandalı bir sisteme geçildiği için artık Moda Sahnesi elektriğini kendi açamayacak. 

MART AYINDA DA KESİLMİŞTİ

Fahiş elektrik faturaları sebebiyle elektrik faturasını ödemeyi kabul etmeyen Moda Sahnesi’nin elektriği 10 Mart sabahı kesilmiş, bilinmeyen bir kişi veya kurum tarafından faturanın ödenmesi üzerine de birkaç saat sonra da yeniden açılmıştı. Moda Sahnesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, faturanın kimin tarafından ödendiğinin Enerjisa tarafından açıklanması gerektiğini söylemişti. 

KILIÇDAROĞLU ZİYARET ETMİŞTİ

İlk kesintinin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Moda Sahnesi'ni 12 Mart tarihinde ziyaret etmişti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’da Moda Sahnesi’ni ziyaret eden heyet arasındaydı. Kılıçdaroğlu, tiyatroya iki tane kandil hediye etmişti. Kılıçdaroğlu, “Sanat alanında, sanatın elektriklerinin kesilmesi başlı başına vahim bir tablodur. 21’inci yüzyıldayız artık, elektriklerimiz olsun, buzdolaplarımız çalışsın. Dolayısıyla elektrikten yararlanan bütün esnafın, bütün vatandaşın en azından pahalı bir bedel ödemeyerek bu enerji hakkından yararlanmaları gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı. 


ARŞİV