Moda Sahnesi'nin önce elektriği kesildi tepkiler üzerine yeniden açıldı

Yüksek gelen elektrik faturalarını ödemeyi kabul etmeyen Moda Sahnesi, sosyal medya hesabı üzerinden elektriğinin kesildiğini duyurdu. Yaklaşık iki buçuk saat sonra yeni bir paylaşım yapan Moda Sahnesi, gelen tepkiler üzerine elektriğinin açıldığını açıkladı

10 Mart 2022 - 13:40

Pandeminin ilk günlerinden beri ayakta kalmaya çalışan tiyatro sahnelerinin çilesi bitmiyor. Bazı sahneler ekonomik sıkıntılar sebebiyle tamamen kapandı, kalan sahneler ise büyük zorluklar içinde ayakta kalmaya çalışıyor. Elektriğe gelen zamlardan dolayı ödenemeyen faturalar, tiyatro sahnelerini belini daha çok büküyor. Kadıköy’ün en önemli sahnelerinden biri olan Moda Sahnesi de bunlardan biri. Fahiş elektrik zammının ardından haftalardır faturalarını paylaşıp "ödemiyoruz" açıklaması yapan Moda Sahnesi’nin elektriği bugün itibariyle (10 Mart) kesildi.

“FAHİŞ ELEKTRİĞİ KABUL ETMİYORUZ”

Moda Sahnesi, Aralık ayında 7 bin lira gelen elektrik faturasının ocak ayında 20 bin lira, şubat ayında ise 19 bin 270 lira gelmesine tepki göstererek sosyal medya hesaplarından, “Bu fahiş artış bir tiyatronun ödeme kapasitesinin sınırlarını aşıyor. Bu fahiş elektriğini kabul etmiyoruz, bu nedenle faturayı ödemiyoruz” açıklamasını yapmıştı. Moda Sahnesi’nin sanat yönetmeni Kemal Aydoğan da, 14 Şubat tarihinde yaptığı sosyal medya paylaşımında, EnerjiSA’nın ödenmeyen fatura nedeniyle ihtar gönderdiğini açıklamıştı. Aydoğan, “İhtar göndermiş Türkiye’nin enerjisi. Parayı en kısa sürede ödemezseniz elektriği keseriz diyor. Bir tiyatro salonunun elektriği kesilir mi sizce” paylaşımını yapmıştı. Aydoğan elektrik kesintisinin ardından yaptığı paylaşım da ise "Değerli müşterisiymiş :) 2 derecede elektriği kesip değerli müşteri demek! Siz dalga mı geçiyorsunuz?" ifadelerini kullanmıştı.

Üst üste ihtarların gittiği Moda Sahnesi bugün (10 Mart)  sosyal medya hesabından  elektriklerinin kesildiğini duyurdu. Elektrik kesintisine rağmen oyunlara devam edileceğini bildiren Moda Sahnesi Twitter hesabından “Bu akşam 20.30’da elektriğimizin kesilmesine ve tüm olumsuz hava koşullarına rağmen Yeni Bir Şarkı oyunumuzu oynuyoruz, ışıldaklarınızı ve fenerlerinizi alıp sıkı giyinin” şeklinde açıklama yaptı.

“FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Moda Sahnesi’nin kurucusu Kemal Aydoğan, “Bu sabah 10:30’da gelip elektriğimizi kestiler. Dün saatleri kontrol etme gerekçesiyle gelmişlerdi, biz elektriği keseceklerini ve bu nedenle geldiklerini biliyorduk. Dün yalan söylemişlerdi, bugün gelip kestiler. Aralık ayınca 7.000 TL gelen elektrik faturası ocak ayında 20.000 TL geldi. Tabii ki de tiyatromuzun böyle bir bütçesi yok. Hem ödeyemiyoruz hem de ödemiyoruz dedik. Şubat ayında 19.260 TL elektirik faturası geldi. Bunu da ödemiyoruz dedik. 2020’nin ocak ayında 3.000 TL elektrik faturası gelmişti. Bir yılda 7 katına çıkmış bir elektrik faturasından bahsediyoruz. Hem kültür sanat kurumlarının hem de halkın bu faturaları ödeyebilecek gücü yok” dedi ve şöyle devam etti: “Bugün gelip elektriğimizi kestiler. Burada sorgulanması gereken nokta bu hava koşullarında, dışarıda hava 2 dereceyken bu tiyatronun elektiğini kesmek ve onu faaliyetlerinden mahrum etmek nasıl mümkün olabiliyor? Bu sermaye gruplarının elektriği kesme meşrutiyetlerinin sorgulanması gerekiyor. 3 aylık bebeği olan insanlar olabilir ve belki onların da şu an elektriği kesiliyor. Hiçbir kurumun elektriğimizi kesme hakkı yok, bunu tanımıyoruz. Biz faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu akşam 20:30’da oyunumuz var. Sahneye çıkacağız ve oyunumuzu oynayacağız. Bizim tavrımız bu yönde.”

İKİ BUÇUK SAAT SONRA YENİDEN AÇILDI

Moda Sahnesi, yaklaşık iki buçuk saat sonra yeni bir paylaşım yaparak gelen tepkiler üzerine elektriğinin açıldığını duyurdu.


ARŞİV