Moda'da Dolgu Muamması

Kadıköy Kent Dayanışması ve Belediye Başkanı Nuhoğlu ortak bir noktada birleşiyor: “Tepeden inme kararlar uygulanmasın, projeler ilçe halkına sorulsun”

13 Şubat 2015 - 11:50

Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar Üzeyir ULUDAĞ 

Moda Sahili, geçtiğimiz hafta içinde ‘dolgu projesi’ iddialarıyla gündeme geldi. Kadıköy Kent Dayanışması’nın ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak verdiği bilgiye göre, Kadıköy Meydan Projesi’ne bir etap daha eklendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Kadıköy Meydan Düzenlemesi’nin ilk etabı Haydarpaşa Garı civarını, ikinci etabı ise Et Balık Kurumundan Haldun Taner Sahnesi’ne kadar olan bölümü kapsıyordu; Kent Dayanışması’nın iddiasına göre yeni bir etap daha ortaya çıktı; o da Moda Sahili’ni kapsıyor.

Projenin ilk etabı Anıtlar Kurulu’ndan onay aldı fakat ikinci etap, otobüs duraklarına yer gösterilmediği için reddedildi. Kent Dayanışması’nın iddiasına göre ikinci etap yenilenirken buna üçüncü bir plan daha eklendi, böylece Moda sahili de proje kapsamına alındı.
3. Etap projesine göre İSKİ binasından Moda Yelken Kulübüne kadar 670-700 metre uzunluğundaki sahil yolu 70 metre seviyede doldurulacak; buraya balık restoranları, kafeler, otoparklar, yat limanları, yelken kulübü gibi yapılar inşa edilmesi tasarlanıyor.

‘RESMİYETTE DEĞİŞİKLİK YOK’
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Moda sahil projesiyle ilgili resmiyette yapılan hiçbir plan değişikliğinin olmadığını belirtiyor; “Buraya dolgu yapılacağına dair bize gelen bir bilgi yok” diyor.
Kadıköy Kent Dayanışması’nın iddialarının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı yazıldığını ve konuyla ilgili yanıt beklediklerini belirten Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi’nin temel politikasının bu durum için de geçerli olduğunu söylüyor:
“Dolgu alanlarıyla ilgili bilimsel etüt yapılması gerekiyor; ekolojik dengenin gözetilmesi, deniz ve su akışlarının hesaplanması lazım. Tabi en önemlisi bu tür projelerin Kadıköy halkına sorulması ve tartışılması gerekiyor. Yerel yönetimin merkezi bir şekilde ‘bunu yaptım dememesi’ gerekiyor.”

‘RANT ARACI OLMASINDAN KAYGILIYIZ’
Kadıköy Kent Dayanışması da halkın yaşamını doğrudan ilgilendiren her türlü değişikliğin, orada yaşayanlara sorulması gerektiğini belirtiyor. Projenin detayı için İBB’ye resmi bir yazı yazan Dayanışma “Kamuoyu yoklamasını biz yapacağız. İBB bunu yapmıyor, yukarıdan indiriyor. Temel amacımız, halkla birlikte yapmasını sağlamak” diyor.
Kadıköy Kent Dayanışması’ndan yapılan açıklamada bu projeye neden karşı oldukları şu sözlerle ifade ediliyor: “Moda Sahili veya Kadıköy’ün herhangi bir bölgesinde dolgu alan yapılmasına; ekolojik dengeyi bozacağından ve rant aracı olacağı kaygısından dolayı karşıyız.
Planlanan projede balık restoranları, kafeler, otoparklar, yat limanları ve yelken kulübü gibi kamu yararı olmayan rant amaçlı yapılar tasarlanmaktadır. Meydanlar ve sahiller bütün yurttaşların ortak kullanabileceği alanlar olmalıdır. Rant alanı veya parası olanın kullanabileceği bir alan olarak görülmemelidir. Yukardan inme ve halkın içinde olmadığı bütün projelere karşıyız. Belediyeler, halkı yönetime katacak karar mekanizmalarını bir an önce uygulamalıdır. Kenti ilgilendiren, etkileyen projelerde meslek odaları ve bilim insanlarına kesinlikle danışılmalıdır. Projeler ranta değil halka hizmet etmelidir.”
 
YAŞAM ALANLARINI TEHLİKEYE ATMAYIN
1946’dan günümüze kadar Kadıköy Meydan ve çevresine 155 bin metrekare dolgu alan yapıldı. Zaman zaman Rıhtım ve Moda sahilinde yaşanan çökmeler bu dolgu alanlarında meydana geliyor. Geçen hafta tüm kenti saran lodosta da yine Moda sahilinde çökmeler oldu. Başkan Nuhoğlu, İstanbul’un pek çok yerindeki dolgu alanlarının çöktüğüne dikkat çekerek, “Doğayla uyumlu projelerin uygulanması lazım. Doğayla çatışan projelerde bu tür sorunları yaşamak doğal. Çünkü doğa kendinden ne alınmak istiyorsa onu geri alıyor.” diyor. Nuhoğlu depremde de büyük risk oluşturan bu dolgu alanlarının, bilim insanlarına, konunun uzmanlarına sorularak yapılması gerektiğini belirtiyor.
Kadıköy Kent Dayanışması da İBB’yi uyararak “Dolgu alanlar yaratarak Kadıköylülerin, halkımızın yaşam alanlarını tehlikeye atmayın. Kadıköy Meydan Proje taslağını meslek odaları ve üniversitelerin ilgili birimleriyle bilimsel yöntemlerle tartışıp halkın görüşlerini de dikkate alarak hazırlayın” diyor.

ARŞİV