MODA'DA HUZUR ARAYIŞI

Kadife sokak ve çevresinde sokaklarda aşırı alkol tüketimi sonucu yaşanan nahoş olaylar önemli oranda azaldı.

13 Kasım 2014 - 16:28

 Gökçe UYGUN

Kadıköy’ün ikonik semtlerinden Moda, sakinlerini tedirgin eden bir değişimin eşiğinde. Barlar Sokağı olarak bilinen Kadife Sokak ve çevresinde gece sokaklarda içki içilmesinin yarattığı sorunlarla iyice ayyuka çıkan bu tedirginlik gün geçtikçe artıyor.

Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, sorunun ‘içki meselesi’ olarak yansıtılmasından rahatsız. Moda’da zaten çok fazla içkili mekân olduğu bilgisini veren Ayman, “Kadife Sokak ve çevresi, bu sorunun görünen yüzü ve doyma noktasına gelen yerler. Mahallemiz 15 bin civarında konuta, 30 bin civarı nüfusa sahip. Biz Moda’da yaşıyoruz, evimiz burada, burada yatıp kalkıp burada dinleniyoruz. Ama artık son 1.5 senedir Moda’da yaşayamaz hale geldik. Her yer cafe, bar gibi toplu oturma mekânlarıyla doldu.  Sokaklarımız; sabahlara kadar şarkı söyleyen, kavga eden, sohbet eden insanları konuk ediyor. Sokaklarımız;  ibadethanelerimiz umumi tuvalet olarak kullanılmakta, çekincesiz ‘adaba mugayir’ sahnelere ev sahipliği yapıyor. Sokaklarımız; günün ilk ışıklarına kadar konuklarını mutsuz ve bedbin bir şekilde ağırlamak zorunda kalıyor. Küçücük bir yarımada olan Moda, artık bu yükü kaldıramıyor. Biz mahallemizde huzur ve güvenlik içinde oturmak istiyoruz.  Camlarımızın kim olduğu bilinmeyenler tarafından kırılmasını istemiyoruz. ‘Sen orada çok oturdun biraz da biz yaşayalım’ diye evlerinde tehdit edilen insanlar olarak yaşamak istemiyoruz” diyor. Ayman, sorunun çözümü için de ‘Artık Moda’ya yeni mekân açılmasın ve Kadıköy’ün merkezinde, yaşam alanı olmayan bir yer eğlence-yeme-içme sahası olarak düzenlensin’ önerisinde bulunuyor.

MODALI HUZUR İSTİYOR…
Moda sakinleri de yaşanan değişimden rahatsız... İsmini vermek istemeyen bazı Modalılar, şöyle isyan ediyor:
“Sokaklarımızda içki içenler, artık yanlarında içkilerini soğuk tutmak için termos çantalarla gelmeye başladılar. Sokaklarımız tuvalet gibi kullanılıyor, evimize girip çıkamıyoruz. Onlar eğlenmeye sokaklara gelirken, biz de evlerimize dinlenmeye dönmüş oluyoruz, ama bu durum, bizde ne hal, ne de huzur bırakıyor. Kadife sokaktaki ruhsat verilen yerlerin artışı, sokakta içki içenler için özendirici oluyor. Bunun sonucu bizim yaşama alanlarımız olan evlerimizin girişleri tuvalet olarak kullanılıyor. Belediye'den istediğimiz ruhsat verirken, yeni açılacak mekânların meskun mahaller üzerinde yapacağı olumsuz etkilerini de düşünmeleri... Hiç birimizin içki ile problemi yok. Nerede ve nasıl içileceği ile problemimiz var.  Biz Moda sakinleri huzurlu bir şekilde yaşamaya devam etmek istiyoruz.”

“İÇKİLİ MEKANLAR TAŞINSIN”
“Kadife Sokak’ta pek de bir şey değişmedi. Sokakta içenlerin sayısı sadece çok çok azaldı diyebilirim ama sorunlar sürüyor” diyen Kadife Sokak ve Çevresine Huzur Platformu üyesi Zuhal Bilginer de, bu mutena semtin dokusunun bozulmakta olduğunu vurguluyor. Bilginer’in çözüm önerisi ise daha radikal; barların bölgeden taşınması! Ev ve içkili mekânların asla bir arada olamayacağını savunan Bilginer, “Kısa vadede barlara saat kısıtlaması getirilmeli, kapılarının önüne masa sandalye yasağı olmalı. Uzun vadede de taşınmalılar. Yien Kadıköy’ün merkezi bir yerine (Kuşdili olabilir mesela), bar sahiplerinin haklarını da nakil edilmeleri gerek.  Bizim birlikte olamayacağımız ortada. Barlar para kazanmak istiyor biz ise evimizde rahatça yaşamak” görüşünü ifade ediyor.

KADİFE ESNAFI HAKKINI GERİ İSTİYOR
MODA-DER (Moda Eğlence Yerleri Kültür Ve Dayanışma Derneği) ise olaya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Dernek yönetimine göre Kadife sokak ve çevresinde sokakta içki içme sorunu kalmadı. Bu nedenle de daha önce alınmış olan ‘barların 02.00’da kapanma yasağı, eski saati olan 04.00’a alınmalı. Dernek başkanı Günay Önalan, “Biz buradaki sorunu,  mahalleliyle elele verip çözdük. Sorun ortadan kalktı ama maalesef ki kısıtlamalar sürüyor. Biz, haklarımızı geri istiyoruz. Suçumuz olmadığı halde, sorunla ilgili cezalandırılan biz olduk.  Kaldı ki şöyle bir durum da var; mekanlarımızı gece 2 gibi erken bir saatte kapatmak zorunda kaldığımız için, bazı müşterilerimiz sokakta içki içmeye devam edebiliyor. Bu da sokaktaki sesi, yoğunluğu arttırıyor” diye konuşuyor.

MODA İÇİN EL ELE
Moda Muhtar Meclisi, Moda İlköğretim Okulu Mezunlar Derneği, St. Josephliler Derneği, Sivil Organize Semtler (SOS), Tarihi Çarşı Derneği, Moda Eğlence Yerleri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Lokomotif Kültür Sanat Derneği ve Moda Gönüllüleri’nin ortak açıklamasından satırbaşları;
-Moda,  sadece İstanbul ve Kadıköy’de değil, Türkiye’nin gözbebeği bir semttir. Modalılar olarak yaşam çevremizin özelliklerinden dolayı ilgi görmesinden mutluyuz.
-Ancak son dönemde ülkenin içinde bulunduğu siyasi iklimin farklı sosyal grupların birlikte yaşama şansını ortadan kaldırması Moda’ya çok ağır yansımakta, hızlı ve hazmedilemeyecek boyutlara sıçramaktadır.
-Yeni tablo, Moda’da pek çok olumsuzluğa ve bozulmaya neden olmaktadır. Öncelikle bölgede oluşan kozmopolit yapı ve dışarıdan zaman geçirmeye gelen konuklarımızın sayısal olarak aşırı çoğalması uyuşturucuları satıcılarını bölgeye çekmiştir. Dışarıya taşan mekânlardaki olsun, doğrudan sokakta olsun alkol tüketimi ve bunun çevreye yaydığı her türlü olumsuzluk katlanılır olmaktan çıkmıştır. Çevre kirliliği, ses kirliliği, güvenlik, temizlik ve benzeri sorunlar giderek altından kalkınmaz hale gelmektedir. Moda’yı Moda yapan, herkesi buraya çeken değerler de ayaklar altına alınmakta, süratle ortadan kalkmaktadır.
-Bu tablo karşısında, bugüne kadar farklılıklara karşın hoşgörü içinde, huzurla birlikte yaşayan semt sakinleri olumsuzluklardan etkilendikleri için tepki göstermeye başlamışlardır. Semtteki gerilim gittikçe tırmanmaktadır.
-Bu sosyal sorunun; tarafların iletişiminin güçlendirilerek işbirliği içerisinde, zorunlu olmayan hallerde polisiye önlemlere başvurulmayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile çözümünden yanayız.
-Biz Modalılar, Modada yaşayanlar, aşağıda imzası bulunan Moda’nın örgütlü kurum ve kuruluşları; Moda’yı seven, Moda’yı yaşayan tüm sosyal kesimlerle mahallemizde birlikte olmaktan her türlü özgürlüğü paylaşmaktan mutluluk duyarız. Ancak Moda’da ikamet etmeyerek Moda’da zaman geçirenlerin de, iş yapanların da yaşamımıza, yaşam alanımıza saygı göstermesini beklemenin de asgari insani bir hak olduğunu düşünmekteyiz.

SOKAKTA HUZURU BEKLEMİŞLERDİ
Kadife Sokak ve civarındaki aşırı alkol tüketimi, konut sahiplerinin sözlü tacize uğramaları, hijyen problemi ve aşırı gürültü şikâyetleri nedeniyle mahalleli sokağa çıkmıştı! Sokak sakinleri, Eylül ayında  “bu defa biz sokağımızda oturacağız’”diyerek sokakta içki içilmesine tepki olarak masa ve sandalyelerini kaldırımlara koyarak oturma eylemi yapmıştı.

ARŞİV