Moda'da örülen 'Koza'

Moda’da 12 yıldır sanat üreten atölye Koza'da, yetişkinler sanatın birçok dalına ilişkin eğitim alabilirken, çocuklar da oyuncak yapmayı öğreniyor.

12 Temmuz 2012 - 13:52

Muzaffer Ayhan KARA

 Moda’da sesiz sedasız tam on iki yıldır macerasını yaşayan, adeta kozasını ören bir sanat atölyesi var. Moda Caddesi’ni her iki yönde kesen iki sokaktan birinde, Murat Bey Sokak’taki “Koza Güzel Sanatlar ve Oyuncak Atölyesi”nden söz ediyorum. Oğuz Ege ve eşi Sevil Sarp Ege burada stresten uzak bir yaratıcı atmosferde öğrencileri ve yetişkinleri, ayrıca çocukları yetiştiriyor.
Koza, ilk kurulduğunda klasik bir güzel sanatlar atölyesi olarak çalıştı. Güzel sanatlar alanında orta ve yükseköğrenim görmek isteyen gençleri eğitti. Bu alanda haklı bir isim yaptı. Resim, fotoğraf, grafik, heykel; yeri geldiğinde sinema eğitimi veren Koza’da yetişkinler de eğitim alıyor. Ayrıca, mekânsal tasarım, tekstil-kıyafet tasarımı eğitimi almak isteyenlerin adresi de burası. Yaşı elliyi aşan ve sanat eğitimi alma isteyenler de çalıyor Koza’nın kapısını, hazırlık eğitimi almak isteyen gençler de. Burada güzel sanatlara hazırlananlar öncelikli olarak ‘doğru çizgi’ saplantısından uzak tutuluyor, kişinin kendi çizgisinin oluşturulması esas. Keza, bir nesnenin çizilmesinden öte, onun çözümlenmesi temel alınıyor. Koza, görsel sanatlar eğitimi de sunuyor; bütün sanat disiplinlerini içeren görsel bir sunuma kapı açıyor. Dijital ortamdaki sanatları da içeren bir skalada görsel iletişim tasarımı eğitimi veriyor. Koza’da günümüzün gerektirdiği dijital atmosferde, uygun bir görsel tasarım perspektifi içinde bir eğitim söz konusu.
 
ÇOCUKLAR DA DÜŞÜNÜLMÜŞ
 
Ege çiftinin bir çocukları dünyaya gelince, Koza’da ek olarak atölyeye “oyuncak tasarımı” da eklenir. Atölyeye gelen çocuklar burada tasarlanan demonte ahşap oyuncakları birleştirme, hatta eve giderken de alıp götürme şansına sahip oluyor. Örneğin, bir arabayı çocuk hazır bulmuyor önünde, eğiticinin yardımıyla kendisi yapıyor. Ya da herhangi bir oyuncağı başka bir oyuncağa dönüştürebiliyor. Ayrıca, tasarlanan ve üretimi yapılan oyuncaklar Koza’da meraklılarına satılıyor da. Ahşap oyuncak seçiminin gerekçesi; “Çocuklarımızı plastik ve pilli ürünlerden kurtarmak, hazıra alıştırılan beyinlerin önüne geçerek ahşap oyuncakla yaratıcılığa katkıda bulunmak”.
Koza’ya üç yaşından başlayarak çocuklar; Oyuncak Atölyesi yanında bu yıl içinde gerçekleştirilen örneğin, Leonardo Kulübü (Dişli çark ve volan yapımı), Seramik Atölyesi, Şehir Silueti (Ahşap malzemelerden İstanbul panosu), Ritm Atölyesi, Ahşap Abajur, Bayram Şenliği gibi etkinlilere katılabiliyor.

ARŞİV