Moda'ya ‘başka bir okul' açılıyor

Alternatif bir eğitim anlayışını benimseyen Başka Bir Okul Mümkün hareketi, İstanbul’daki okulunu Moda’da açıyor

02 Haziran 2016 - 14:43
Gökçe UYGUN
Çocuk haklarını hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen okul öncesi ve ilkokulların kurulması için çalışan Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin öncülüğünde kurulan okullara bir yenisi daha ekleniyor. BBOM okullarının İstanbul’daki ilk eğitim kurumu Moda’da açılmaya hazırlanıyor.
Anaokulu kurmak için biraraya gelen BBOM topluluğu öncelikle İstanbul Anadolu Kooperatifi’ni kurdu ve okul hayalini hayata geçirmek üzere Anıtkabir’in mimarı Emin Onat’ın aslına uygun olarak restore edilen iki katlı evini kiraladı. 64 çocuğun okul öncesi eğitim görebileceği okulun Eylül’de açılması hedefleniyor. Okulun ismi ise henüz belirlenmedi zira diğer okullarda olduğu gibi bu okulun ismini de çocuklar kendileri belirleyecek.

OKULU MECLİS YÖNETİYOR
Peki bu okulda nasıl bir eğitim olacak? BBOM’un alternatif ve demokratik eğitim, ekolojik sistem ve özgün finansman olmak üzere dört temel ilke üzerine kurulu bir alternatif eğitim anlayışı var. Bu okulda da bu ilkeler geçerli olacak. Mesela okula dair kararlar öğrenciler, müdür, öğretmenler, güvenlik ve temizlik görevlileri gibi kişilerden oluşan Okul Meclisi’nce alınacak.
MÜDÜR VE ÖĞRETMENLER ARIYOR
BBOM, kooperatif oluşumu benzeri birçok okuldan farklı bir sistemde işliyor. Eğitim yaklaşımından öğretmen seçimine, tadilattan okul mobilyalarına kadar her kooperatif üyesinin belirli bir işbölümü çerçevesinde, her şeye koşturduğu ve eşit söz hakkına sahip olduğu bir topluluk bu… Çocuğunu okula göndermek isteyenlerin ise mutlaka kooperatife üye olması gerekiyor. BBOM’un ilk okulunu açacak olmasından dolayı büyük heyecan duyan İstanbul Anadolu Kooperatifi üyeleri, başka bir okulu mümkün kılacak okul müdürü ve öğretmenlerini aramaya başladı, başvuruların 4 Haziran’a kadar sürmesi planlanıyor. Öğretmen ve müdür başvuruları www.baskabirokulmumkun.net adresine yapılabilir.

ARŞİV