Moda'ya yer altı otoparklı çözüm

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Modalıların büyük problem yaşadığı otopark sorununu çözmek için iki yer altı otopark projesi hazırlattı.

02 Ocak 2014 - 12:13
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Modalıların en büyük sorunu olan otopark sorununun çözümü için iki yer altı otopark projesi hazırlattı. Mart ayında gerçekleştirilecek yerel seçimleri İstanbul’da CHP’nin kazanması durumunda daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan ancak uygulanamayan Moda’ya yer altı otoparkları projelerinin hayata geçirilebileceğini belirten Öztürk, otopark sonunun çözümünün zor olmadığını, bu konuda hazırladıkları projelerle katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.
Kadıköylülerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alması gereken hizmetleri alamadığını ve bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’nden alacaklı durumda olduklarını kaydeden Öztürk, mart ayında yapılacak yerel seçimlerin Kadıköylüler için bir şans olacağını söyledi.
İstanbul’un en büyük problemi olan trafik ve otopark sorununun Kadıköylülerin de sorunu olduğuna dikkat çeken Başkan Öztürk, bu konudaki çözüm önerilerini proje olarak hazırlattığını kaydetti. Öztürk şunları söyledi:
“Mart ayında yapılacak yerel seçimi artık Büyükşehir Belediyesi’ni aldığımız seçim diye düşünüyoruz. Bütün projelerimizi planlarımızı yaptık. Kadıköy Belediyesi 20 yıldır Büyükşehir Belediyesinden alması gereken hizmetleri alamadı. Başka ilçelere Büyükşehir Belediyesi büyük yatırımlar yaptığı halde Kadıköylüler’den bunları esirgedi. Dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı olacak CHP’li arkadaşımıza katkı bakımından Kadıköy’de uygulanabilecek Büyükşehir projelerini de biz şimdiden hazırlıyoruz.
Bu projelerden bazıları da Moda ile Moda’nın otopark sorunu ile ilgili. Kadıköy’ün trafiğini rahatlatmak için otopark ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Kadıköylüler sokak ve cadde kenarlarında park etmiş araçlardan dolayı yıllardır sıkıntı yaşıyor. Trafik ve otopark problemini çözmek de ilçe belediyesinin değil, Büyükşehir Belediyesi ile Emniyet birimlerinin yetkisinde. Ancak vatandaş bu konuyu bilmediği için ilçe belediyesini suçluyor ve ilçe belediyesini eleştiriyor.”

ARAÇLAR YER ALTI OTOPARKINA
Moda ile ilgili iki ayrı otopark projesi geliştirdiklerini ve bunları sözlü olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bildirip, yapımını istediklerini kaydeden Öztürk, şöyle devam etti:
“Birinci önerimiz Eski Moda Sabit Pazarı’nın bulunduğu alanla ilgiliydi. Burada bir yer altı otoparkı yapılabilir. Üzeri yeşil alan, altı otopark olarak tasarlanan projede, otoparkın üstü, çevre sakinleri için sosyal aktivite ve spor alanı olarak planlanabilir. İkincisi ise yine mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Moda çay bahçelerine giderken tenis kortlarının bulunduğu alandır. Bu alanın altının otopark olarak planlanması gerekir. Bu konuda teklifimizi Büyükşehir Belediyesi’ne yapmıştık. Uzun uğraşlarımızla Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda planlama yapmak üzere adım atmasını sağladık. Bu konuda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Moda Mühürdar’dan yer altına girip, 1000-1500 araçlık bir otopark alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Yurttaş aracıyla gelecek, 30-40 metre yer altında bulunan otoparka girip aracını park ederek, merdiven ya da asansörle yerüstüne sokağa ve caddeye çıkabilecek Bu şekilde Moda’nın asgari otopark sorunu çözülmüş olacak.”

MÜHÜRDAR TÜNELİ MODA TRAFİĞİNİ RAHATLATIR
Moda trafiğini rahatlatacak önemli bir projenin de Mühürdar Tünel Projesi olduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, Kadıköy trafiğinin Moda’ya girmeden boşaltılması gerektiğini, böylece Kadıköy’den gelen, Bostancı ve Fenerbahçe yönlerine gidecek olan araç trafiğinin önemli ölçüde Moda’ya hiç çıkmamış olacağını belirtti. Başkan Öztürk geçmişte gündeme gelen Mühürdar Tünel Projesi’nin doğru bir proje olduğunu ancak uygulanmadığını belirti. Öztürk, Mühürdar’dan gelerek, Moda’nın altından geçen Tünel Projesi’nin hem şehir plancıları hem de çevreciler tarafından bir daha incelenmesi gerektiğini düşündüğünü de vurguladı. Başkan Öztürk, tünel yapımının Moda’nın trafik yükünü, semtin doğal görünümünü bozmadan rahatlatacağını, bu yüzden belediye olarak desteklediklerini sözlerine ekledi.

ARŞİV