İşyerlerinde ölümlerin olmaması ve 28 Nisan’ın “Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi için 30 Nisan'da Moda Parkı’nda bir araya gelen çeşitli dernek ve sivil toplum kurum üyeleri dayanışma kermesi düzenledi
Erhan DEMİRTAŞ
İşyerlerinde ölümlerin olmaması ve 28 Nisan’ın “Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi için 30 Nisan Cumartesi günü Moda Parkı’nda bir araya gelen çeşitli dernek ve sivil toplum kurum üyeleri dayanışma kermesi düzenledi. Etkinliğe İş Cinayetleri Almanak Grubu, Özgür Kozova, Göçmen Kadınlar Derneği, Don Kişot Kolektifi, Komşu Kafe Kolektifi, Kader Kısmet Atölyesi, Lambda İstanbul LGBTİ, Barış için Kadın Girişimi, İstanbul Feminist Kolektif, Göçmen Dayanışma Mutfak, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve Direnen Üretici ve Tüketici Kolektifi katıldı.
Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği dayanışma kermesi gün boyu sürdü. Kermeste yiyecek, süs ve takı eşyaları, kitap ve giyeceklerin yer aldığı stantlar kurulurken, ihtiyaç sahipleri için takas standı da kuruldu. Dayanışma kermesi, Ritim Kolektifi ve Adaçayı müzik gruplarının müzik dinletisinden sonra sona erdi.
NEDEN 28 NİSAN?
28 Nisan 1914’te ilk defa iş kazalarındaki işveren sorumluluğu hukuken Kanada’da tescil edildi. 1984’te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası inisiyatifiyle 28 Nisan, önce sendika bazında yas günü olarak hayata geçirildi. 1 yıl sonra Kanada Sendikalar Konfedarasyonu 28 Nisan’ı tek taraflı olarak “Ulusal Yas Günü” ilan etti. Kanada sendikalarının yedi defa yas ve anma günü etkinlikleri düzenlemesinden sonra, 1991’de Kanada devleti 28 Nisan’ı resmi yas günü ilan etti. Bu tarihten sonra pek çok ülkede, genellikle sendikaların önderliğinde 28 Nisan, parlementolarda da kabul görerek resmi anma ve yas günü oldu. 2001’de Uluslararası Çalışma Örgütü, 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan etti. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre ise Türkiye iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada. Yine aynı rapora göre, günde 5 ila 8 işçi hayatını kaybediyor.