Modalılar ‘betonlaşmış park' istemiyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Moda Sahil Parkı Peyzaj çalışmasına karşı biraraya gelen Modalılar, betonlaşmaya karşı basın açıklaması yaptı.

21 Kasım 2012 - 14:04

Semra ÇELEBİ
 
Kurbağalıdere & Moda İnisiyatifi adı altında biraraya gelen Kadıköylüler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Moda sahilinde başlattığı beton ağırlıklı peyzaj çalışmasını protesto etti. 17 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te çalışmaların sürdüğü sahilde buluşan 25-30 kişilik grup, “Beton yolda yürümek istemiyoruz”, “Betonlaşmış park istemiyoruz” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Eylem nedeniyle sahile beton döken iş makineleri çalışmalarını durdurdu. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bugün, burada toplanmamızın nedeni, İstanbul’umuzun çok özel, tarihi semti Moda’da, sahil parkımızın peyzaj çalışması adı altında betonlanmasına karşı bir ses yükseltmektir!
Üzülerek gözlemlemekteyiz ki, belediyeler yaptıkları park, bahçe, yeşil alanların peyzaj projelerinde, toplam alanın yüzde 50 seviyesinde betonlamaya gitmektedirler. Kent yaşamında, metrekare olarak kişi başına düşen yeşil alan miktarı, o kentin yaşam kalitesinin göstergelerindendir. Ne yazık ki, İstanbul gibi tarihi bir kentin değişiminde, hepimizin bildiği genel bir betonlaşma sorunu vardır. Durum bu iken yeşil alanlarımız karış karış korunmalı, arttırılmalı ve peyzajında mümkünse 1 metrekare beton alanın yaratılmaması gerekir. Gerekçelerimizi 9 Ekim 2012 günü, 401 imzalı dilekçe ile Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Sayın Mehmet İhsan Şimşek Bey’e verdiğimiz dilekçe ile ilettik. Bizi harekete geçiren, Kurbağalıdere ağzında İBB’nin duyuru panosundaki proje oldu. Uygulamaya geçildiğinde fark ettik ki sert zemin uygulamaları tamamen betonlama olacak. İmzalarımızı toplama süreci içinde, uygulayıcı firma Pey Art tarafından kalıplar döşendi ve hızla beton alanlar yaratıldı. Dilekçemizdeki yeşil alanlarda betona karşı gerekçelerimizi özetledik. İhsan Bey ile yaptığımız bir saatlik görüşme sonucunda, Kurbağalıdere Parkı bölümünde kalan beton alanın atılmamasını çalışma arkadaşlarına ileteceğini söyledi. Henüz başlanmamış Moda sahil parkı için de ‘sizin dediğiniz gibi yaparız!’ diye söz aldık. Peyzaj Mimarları odasına 03.08.2012 ve 06.11.2012 tarihli iki ayrı dilekçe ile durumu bildirdik. Oda ile birlikte olumlu bir sonuç almak çabası içinde olacağız.” Açıklama, “Bugün Taksim Gezi Parkı yok edilirken, Maltepe sahili doldurulurken, hiç gerekmediği halde Göztepe Parkı betonlanırken, Moda Sahil parkımızın toprak koşu, yürüme yolları betonlanırken ve kentliler kamu otoritesine yapmayın, yanlıştır, yazıktır derken kent kültürünün belli bir yüksek yoğunlaşmasını ifade ediyorlar Biz Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek  Bey'in verdiği sözün tutulmasını, parkımızda beton görmek istemediğimizi ifade ediyoruz. Bize rağmen, bizim için iyi şeyler yapma iddianızdan vazgeçin…” ifadeleriyle son buldu. Kurbağalıdere & Moda İnisiyatifi, 18 Kasım Pazar da gün boyunca sahilde nöbetteydi, iş makineleri yine çalışamadı. İnisiyatif sözcülerinden Süha Ertekin, sözler tutuluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
 



ARŞİV