Modalılar, deprem konusunda bilgilendi

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üşümezsoy, kendisini ilgiyle dinleyen Modalılara depremle ilgili bir ‘iyi’ bir de ‘kötü’ olmak üzere iki haber verdi.

28 Aralık 2011 - 10:29

Marmara’da yaşanması olası depremle ilgili farklı ve özgün analizleriyle dikkat çeken ve kendisi de Modalı olan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Moda Gönüllü Evi’ndeki söyleşiler dizisinin son konuğuydu. 15 Aralık Perşembe günü çok sayıda Modalı’nın salondan dışarıya kadar taşan katılımıyla “Moda’nın Deprem Riski” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Üşümezsoy, daha sonra konuyla ilgili soruları yanıtladı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üşümezsoy, kendisini ilgiyle dinleyen Modalılara bir “iyi” bir de “kötü” olmak üzere iki haber verdi.
İyi haber, Moda’nın zemininin sağlam olduğu ve kayalık bir kütleye oturduğuydu. Marmara’da yaşanacak olası depremin koordinatlarının uzaklığı ve Moda zemininin sağlamlığının rahatlatıcı bilgisini paylaşan Prof. Üşümezsoy, bilindiği gibi olası Marmara depreminin şiddetinin 7’nin altında olabileceği analizini yapıyor. Kötü haber ise, Moda’nın sulak zemininden dolayı binaların temellerinde kullanılan demirlerin korozyona uğrayarak zayıflamasıydı. Bu durum ise, ister istemez Moda’da yaşları 30-60 yaş arasında değişen ve eski teknolojiyle inşa edilen binaların belli bir zaman sonrasında yenilenmesini zorunlu kılıyordu. Ancak, Prof. Üşümezsoy binaların fazla yükseltilmeden yenilenmesi gereği üzerinde durarak yüksek katlı beton binalarda salınım açısının altı saniyede tamamlandığını ve bu koşullarda 7 civarındaki depremlerde beton yüksek binaların kesinlikle yıkılacağını belirtti. Deprem riski olan ve daha önce yıkıcı depremler yaşayan ülkelerde yüksek katlı binaların betonla değil, çelik konstrüksiyonla yapıldığına vurgu yapan Prof. Üşümezsoy’a oturum sonrasında Moda Gönüllüleri Başkanı Suna Akşen bir teşekkür plaketi verdi.
Moda Gönüllü Evi’ndeki en kitlesel söyleşiye imza atan Prof. Üşümezsoy, “İstanbul Depremi” adlı kitabını da okurlara imzaladı.

ARŞİV