Artık geleneksel hale gelen “Burunda Sanat Festivali”, 22 Eylül’de Saint Joseph Lisesi’nde açılacak ‘Moda'nın Yüzü Fotoğraf Sergisi’ ile başlıyor. Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği festivalde, müzik dinletileri, pantomim ve dans gösterileri eşliğinde Moda’nın ünlü tarihi köşkleri de gezilebilecek. Festivalin, mahalle duygusunu yaşatan, esnaf, sanatçı ve halkı biraraya getiren belki de en çok ilgi gören etkinliği “Sokak Şenliği” de bu yıl yine konserler, atölyeler, açık hava resim sergisi ve interaktif sanat performanslarıyla Hacı Şükrü Sokak’ta gerçekleştirilecek.
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Üye ve Başkan Jülide Bigat, “4. Burunda Sanat Festivali” ile ilgili sorularımızı yanıtladı, programla ilgili ayrıntıları anlattı:
-Lokomotif, Burunda Sanat Festivali’nin bu yıl dördüncüsünü organize ediyor. Program hakkında bilgi verebilir misiniz?
Festival her yıl yenileniyor ve değişik programlar hazırlıyor. Bu yılki ana etkinliğin adı “Yılların Fısıltıları Arasında”. 24 Eylül Cumartesi ve 25 Eylül Pazar günlerinde mimari mirası üzerinden Moda’nın tarihine bir yolculuk sunan bir gezinti yaptıracağız katılanlara...
Semt kafe ve restoranlarında bulabileceğiniz bir festival broşürü hazırladık. Arkasında Moda semt haritası var. Aynı haritayı www.lokomotif-art.com adresli web sitemizde de bulabilirsiniz. Değişik yürüyüş güzergâhları öneren broşürümüz elinizde, Moda semt tarihinden önemli enstantaneler barındıran evleri, köşkleri keşfedecek ya da yeniden hatırlayacaksınız. Doktor Mahmud Ata Bey’in bugün terk edilmiş denize nazır evi, Kadıköy Kız Lisesi’nin bahçesindeki muhteşem Mahmut Muhtar Paşa Köşkü, Frederici Ailesi’nin Moda Burnu’ndaki evi gibi... Ya da daha mutevazı evleri... Moda Deniz Kulübü’ne gelen bütün ünlüleri fotoğraflayan devrin tanınmış fotoğrafçısı Kirkor Mutafyan’ın atölye olarak kullandığı Şeref Akdik Sokak 16 numaradaki küçük ahşap ev gibi... Bugün bu güzel evlerin neredeyse hepsinin harabe halinde olması ne kadar yazık!
100 SEMT SAKİNİ MODELLİK YAPTI
Festivalin hafta sonundaki gezintisine katılacakları binaların bazılarının önünde sürpriz sanat performansları bekliyor. 24 Eylül Cumartesi günü saat 17.00’de eski Moda Deniz Kulübü önünde Show TV’deki “Huysuzla Dans Eder misin?” programından hatırlayacağınız Gonca Gümüşayak’ın solo dans gösterisi ve Jülide Canca Eke’nin çello dinletisi var. Yaşar Nezih Eyüboglu’nun pantomim gösterisi Cumartesi günü saat 15.00’te Sarıca Konağı önünde olacak. İffet Akın Özhan yönetiminde bir yazı atölyesi ve Romen tiyatro yönetmeni Dorina Harangus’tan bir drama atölyesi de programda...
23 Eylül Cuma günü Hacı Şükrü Sokak’taki şenlikte bir büyük piknik masası etrafında konserler, atölyeler, açık hava resim sergisi ve interaktif sanat performansları yer alıyor. Sokak sakinleri, esnaf ve sanatçılar saat 16.00-21.00 arasında gerçekleşecek Sokak Şenliği’nde sokağa gelen herkesi keyifle ağırlamak için hazırlandı.
Moda'nın Yüzü Fotoğraf Sergisi, 22 Eylül-12 Ekim arasında Saint Joseph Lisesi’nde gezilebilir. Bu güzel çalışma için 2009'da 100 semt sakini modellik yaptı. Portrelerinin fotoğraflanmasına ve bir ucundan hayatlarına girilmesine izin verdiler. Uğur Ataç, Muhsin Akgün ve Adil Gültekin tarafından fotoğraflanan portreler daha önce Moda esnafının dükkânlarında sergilenmişti. Şimdi tekrar biaraya geliyorlar.
5. FESTİVALDE SPONSOR BULMAYI UMUYORUZ
-Festivali nasıl hazırladığınızı anlatır mısınız? Kimlerden destek alıyorsunuz?
Festival için randevumuz her yıl aynı dönemde, Eylül-Ekim ayları arasında... Festival hazırlıkları 5-6 ay öncesinden başlıyor. Görev paylaşımı yapıp dernek üyelerinden oluşan bir ekip kuruyoruz. Festivalin bu yılki organizasyonu, genel koordinasyondan sorumlu bendeniz Jülide Bigat, basın ilişkileri ve organizasyondan sorumlu Ayşe Gülay Hakyemez, katılımcı sanatçılardan sorumlu Meral Joseph ve Sara Islan, halkla ilişkiden sorumlu İffet Akın Özhan, lojistikten sorumlu Ferit Bigat tarafından yapılacak. Her sene daha da gelişen festivalin ekibinde derneğimize katılan sanatsever, sanatçı, semt sakini gönüllüler oluyor. Gönüllüler sayesinde gerçekleştirebildiğimiz festivalimize Modalıların ve esnafın desteği büyük. Emek verip, zaman ayırıyorlar, araştırmalarımızda yardımcı oluyorlar. Eczacı Melih Ziya Sezer, yazar Demir Serezli ve Neşe sokak sakini Güven Erten’in değerli katkıları oldu. Festival, dernek üyelerinin aidatlarıyla kendini finanse ediyor. 5. senemizde, 2012 Eylül’ünde festivalin güçlenmesi, katılımcı sanatçılara ödeme yapılabilmesi için sponsorlar bulmayı ümit ediyoruz.
-Modalı sanatçılar, semtten ne bekliyor?
Moda'nın sanata daha açık bir semt, şimdikinden daha dinamik olmasını arzu ediyoruz. Semtin geçmişiyle bağlantılı kültürel etkinlikleri, Modalılarla sanatçılar arasındaki dialog ve buluşmaları teşvik etmek istiyoruz. Kadıköy’de festivaller tertiplenmesini, sanat merkezi ve galerilerin açılmasını gereklilik olarak görüyoruz. Kadıköy’ün potansiyeline rağmen, İstanbul’daki kültürel etkinliklerin büyük çoğunluğunun Avrupa yakasında yoğunlaşmış olmasınının üzücü olduğunu düşünüyoruz.
Derneğimizin gelişmeye devam etmesini, aynı semti paylaştığımız sanatçılar ve tasarımcıları biraraya getirip yenilikçi projeler üretmeyi diliyoruz. Moda benim ve dernek üyelerimizin kalbinde çok özel bir yere sahip. Etkinliklerimizi hazırlayabilmek için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi de bu sevgiden alıyoruz. Moda için keyif ve hırsla çalışıyoruz. Sizin için hazırladığımız IV. Burunda Sanat Festivali’ni kaçırmayın!
Festival programını internet sitemizden inceleyebilirsiniz: www.lokomotif-art.com
Semra ÇELEBİ