Muhammed Ali'nin boks eldivenleri İstanbul'da

Efsane boksör Muhammed Ali’nin boks eldiveninden Michael Jordan’ın imzalı ayakkabısına kadar çok özel parçalar P&G Olimpiyatlar Sergisi için İstanbul’da

24 Haziran 2016 - 09:36
Efsane boksör Muhammed Ali’nin boks eldiveninden Michael Jordan’ın imzalı ayakkabısına kadar çok özel parçalar P&G Olimpiyatlar Sergisi için İstanbul’da
 
Mustafa SÜRMELİ
Türkiye’nin ilk Olimpiyat Sergisi, Olimpiyat Oyunları’nın global sponsoru P&G ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliğiyle İstanbul’da açıldı. Akasya Acıbadem AVM’de ücretsiz olarak gezilebilen P&G Olimpiyatlar Sergisi, bu ay kaybettiğimiz efsane boksör Muhammed Ali’nin imzalı boks eldivenlerine de ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’nin farklı illerini ziyaret ederek Rio 2016 öncesinde Olimpiyat heyecanını yaşatan P&G Olimpiyatlar Sergisi’nde Muhammed Ali’nin boks eldivenin yanında Olimpiyatlar tarihine damgasını vuran birçok özel parçayı görmek mümkün.

ÖZEL OLARAK GETİRİLDİ
P&G Olimpiyatlar Sergisi’nde sporseverler ile buluşan Muhammed Ali’nin boks eldiveni, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin merkezi Lozan’dan özel olarak getirildi. Üzerinde Muhammed Ali ve Joe Frazier imzası bulunan eldivenler, ziyaretçileri, iki ezeli rakip arasında 8 Mart 1971’de oynanan unutulmaz boks maçına götürüyor. Dünya Şampiyonu ezeli rakibi karşı karşıya getiren maç, yüzyılın boks maçı olarak biliniyor.

YAŞAR DOĞU VE MADALYASI
Kazandığı 6 Olimpiyat madalyası ile Türk güreş tarihinin simge ismi haline gelen Yaşar Doğu’nun Olimpiyatlarda giydiği mayo ve madalyası da sergide yer alıyor. 1992 Barselona Olimpiyatları’nda “Rüya Takım” yakıştırmasını kazanan ABD Basketbol Milli Takımı’nın “basketbolun majestesi” lakabı ile ünlenen sporcusu Michael Jordan’ın Barselona Olimpiyat Oyunları’nda giydiği ve sonrasında imzaladığı ayakkabısı, ABD’li yüzücü Mark Spitz’in madalyası, 1936 Olimpiyat meşalesi gibi Olimpiyat Oyunları tarihinde çok özel yere sahip birçok özel parça sergide yer alıyor.
5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Rio 2016 Olimpiyat Oyunları öncesinde “Teşekkürler Anne” kampanyası kapsamında Türkiye’de spor ve Olimpiyat kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçen P&G Olimpiyatlar Sergisi, Akasya Acıbadem AVM’nin Kuzey Giriş alanında 31 Ağustos 2016 tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.


ARŞİV