Mühendislerden bina güvenliği çalışması

İnşaat Mühendisleri Odası Kadıköy Temsilciliği, 17 Ağustos Kocaeli Depremi’nin 24. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında Kadıköy’de broşür dağıttı

24 Ağustos 2023 - 10:21

İnşaat Mühendisleri Odası Kadıköy Temsilciliği, Kadıköy’de çocuklar için hazırlanan“Bir Yapının Hikâyesi” isimli öykü kitabı ve yetişkinler için “Binaların Deprem Güvenliği Nasıl Tespit Edilir?” isimli broşürün dağıtımını yaptı. 17 Ağustos Kocaeli Depremi’nin 24. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında Söğütlüçeşme metrobüs istasyonu girişine stand açan İnşaat Mühendisleri Odası Kadıköy Temsilciliği’nin broşür ve öykü kitabı ilgiyle karşılandı. 14-18 Ağustos tarihleri arasında açılan standın bir bölümünde de deprem konulu afişler sergilendi.

BİR YAPININ HİKÂYESİ

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin 2018 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırladığı Bir Yapının Hikayesi kitabı inşaat mühendisliği mesleğini ve bir yapının başlangıcından bitimine kadar geçen evreleri anlatıyor. Funda Kılınç Suvakçı, M. Cem Kafadar, E. Fusun Sümer’in hazırladığı kitabın çizimlerini Behzat Taş yaptı. İlköğretimde okuyan çocuklara özel hazırlanan öykü kitabı, Dila ve Eren isimli 4. Sınıf öğrencilerine tecrübeli bir mühendis olan Fevzi Bey’in okul ödevinde yardımcı olmasını anlatıyor. Mühendislik mesleğinin gelişimi, mühendislerin bir yapıyı nasıl oluşturdukları, binaların depreme dayanıklı olması için nelere dikkat edilmesi gerektiği bilgilerinin yer aldığı kitapta kesit, plan, iş güvenliği gibi konular hakkında da bilgi veriliyor. Çocuklara mühendislik mesleğini tanıtmayı ve bir yapının nasıl yapıldığını anlatmayı amaçlayan kitabın son sayfaları da çocukların hayalindeki yapıları çizmek için ayrılmış.

DAYANIKLILIĞI NASIL TESPİT EDİLİR?

Oturduğunuz bina olası bir depreme hazır mı? 6 Şubat depreminin ardından milyonlarca insanın aklında olan bu sorunun yanıtı için İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan broşür bina durum değerlendirmesi, bina performans değerlendirmesi, bina güçlendirme proje çalışmaları hakkında aydınlatıcı bilgiler içeriyor. “Nasıl yapılır, ne zaman yapılır, kim yapar, neyi ortaya koyar, hangi sonuçları tespit eder?” temel soruları ile kısa bilgilerin verildiği broşür yaşadığı binanın deprem güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak için hangi adımları atacağını bilmeyenlere rehber niteliği taşıyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi büyük kentlerin büyük ve yıkıcı bir depremin kötü sonuçlarıyla yüzleşmeyi bekler durumda olduğuna dikkat çekilen broşürde “kentlerimizi, kültürel miraslarımızı, ulaşım ağlarımızı ve tüm yapılarımızı depreme güvenlikli hale getirmek, ilgili tüm kurumların bilinçli kapsamlı ve dengeli çalışmalar yürütmesiyle mümkün” uyarısı yapılıyor.

BİNA DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Nasıl yapılır?

Bina Performans Değerlendirmesi aşamasına geçilmeden önce bina hakkında gözleme dayalı bir ön izlenim oluşturma aşamasıdır.

Ne zaman yapılır?

Deprem öncesinde veya sonrasında bina sahibinin (bina yönetiminin) isteği doğrultusunda yapılır.

Kim yapar?

Yapı uzmanlık alanında SİM (Serbest İnşaat Mühendisi) belgesine sahip, bina tasarımı ve inşası konularında deneyimli inşaat mühendisleri tarafından yapılır.

Neyi ortaya koyar?

İncelemeyi yapan mühendis hızlı tarama için geliştirilmiş çeşitli puanlama yöntemlerini kullanarak, ayrıca taşıyıcı sistem düzensizliklerini, korozyon (paslanma) durumunu, varsa çatlakları değerlendirerek binanın mevcut durumuna yönelik “Önizlenim ve değerlendirmelerini” ortaya koyar.

Hangi sonuçları tespit eder?

Bina Durum Değerlendirmesi raporunda güvensiz olduğu değerlendirilen binalar için mühendisin sorumluluğu da Bina Performans Değerlendirmesi ve Bina Güçlendirme Projesi çalışmalarına gerek olup olmadığına karar verilebilir.

Etiketler; İMO DEPREM

ARŞİV