2015 yılından bu yana her 19 Ekim'de ülke çapında kutlanan Muhtarlar Günü, Kadıköy’de de Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve muhtarların katılımıyla kutlandı. Rıhtım’daki Atatürk heykelinin bulunduğu meydanda yapılan tören çelenk sunumu ile başladı. Kadıköy’ün mahalle muhtarları adına çelengi 19 Mayıs Mahalle Muhtarı Soner Arafal, Fenerbahçe Mahalle Muhtarı Tuba Aldeniz ve Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Tuncer koydu.
“İLK BAŞVURDUKLARI YERİZ”
Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından muhtarlar adına Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. “Bu özel günde size muhtarlığın tarihçesini anlatıp teknik rakamlar vermeyeceğim. Her mecrada dile getirdiğimiz sıkıntılarımız var ama ben size bunları da anlatmak istemiyorum” diye konuşmasına başlayan Cengiz şunları söyledi: “Ben size ilk muhtar olduğum günü ve gerçekten kendimi muhtar hissettiğim günü anlatmak istiyorum. Muhtar seçilip mazbatamı aldığımda muhtar olduğumu zannetmiştim ama ‘Ne zaman muhtar oldun?’ diye sorarsanız; muhtarlıkta birinci yılımdı. Mahallemde kimsesi olmayan 85 yaşında Şenay teyzem var. Evde hastalanmış, hastaneye gidersem ölürüm diye gitmiyor. Komşular beni aradı koşarak gittim. Hastanede yanında olacağıma, eve getireceğime söz verdim, razı oldu. Hastane yatağında elini bırakmadan tuttuğumda ben muhtar oldum. Bir genç kızımızın şizofren annesinden gördüğü şiddet sonrası ilk sığındığı yerdir muhtarlık çatısı. İşte ben o kızımızla birlikte ağlayarak çözüm üretirken muhtar oldum. Pandemi döneminde iki çocuğuyla yaşayan annenin geldiği yerdir muhtarlık çatısı. Ben o anneye yardım kolilerini ulaştırdığımda muhtar oldum. Yani bizler, insanlara ikamet veren kişiler değiliz. Sıkıntılarda ilk başvurdukları yeriz. Onlar biliyorlar ki sıkıntıları sıkıntımız, sevinçleri sevincimiz. Çünkü biz kocaman bir aileyiz.”
Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, Cengiz’in ardından kürsüye geldi ve şunları söyledi: “Biraz önce muhtarımız sayılarla, rakamlarla konuşma yapmayacağım, kalbimden geçenleri paylaşacağım dedi. İnsanlar karar verirken aklını kullanıyor, diğer canlılardan farkımız da bu. Akıl tabii ki değerli ancak bazen çok bencil. Kararlarımız kalbimizin, gönlümüzün süzgecinden geçtiği zaman daha farklı oluyor, o zaman insan oluyoruz. İnsan olmanın farkı bu.”
Muhtarlığın vatandaşa en yakın hizmet birimi olduğunu belirten Özarslan, “Muhtarlık kurumu, Osmanlı’dan itibaren gelişen, devam eden neredeyse 200 yıllık bir kurum. Doğrudan demokrasinin gerçekleştiği en küçük hizmet birimi. Muhtarlar bir siyasi partinin adayı olarak aday olmuyorlar. Bu ister istemez onlara avantaj sağlıyor. Siyaset tabii ki millete hizmet etmenin güzel bir yöntemi. Muhtarlık burada daha büyük bir çerçeveyi görüyor ve vatandaşların talepleriyle, ihtiyaçlarıyla bizim aramızda köprü sağlıyor. İyi bir belediye başkanı, iyi bir kaymakam, muhtarlardan gelen talepleri dikkate almazsa yol kat edemez. Çünkü işi bilen işe en yakın kişidir. O vatandaşı dinleyen ve çözümü de kafasında oluşturan muhtarımızdır. Biz onlara müteşekkiriz.” dedi.
“MUHTARLIK BİR OKUL”
Muhtarlarla toplantıların tüm Türkiye’de olduğu gibi Kadıköy’de de yapıldığını ancak salgın nedeniyle ara verildiğini söyleyen Özarslan, “İnşallah aşının bulunmasıyla normalleştiğimiz zaman toplantılarımıza devam edeceğiz. Muhtarlık bir okul. Liderlik okulu, demokrasi okulu. Biz istiyoruz ki, liderlik vasfı olanlar bu okullarda görev yapsınlar. Sonra heyecanları, idealleri varsa siyaset kanalıyla milletimize hizmet etmeye devam etsinler.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından muhtarlar, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra etkinlik sona erdi.