Mutlu aile mutlu çocuk!

Kadıköy Belediyesi'nin çocuklara yönelik yeni projesi ile anaokullarındaki miniklerin ruhsal açıdan sağlıklı yetişmesi sağlanıyor.

11 Nisan 2012 - 16:14

Kadıköy Belediyesi'nin çocuklara yönelik yeni projesi ile anaokullarındaki miniklerin ruhsal açıdan sağlıklı yetişmesi sağlanıyor.

Kadıköy Belediyesi, “Kadıköy’de anne baba olmak ayrıcalıktır!” dedirten bir projeye imza attı. Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, “Mutlu Aile, Mutlu Çocuk Mutlu Okul” sloganıyla anaokulu projesi hazırladı. 29 Mart'ta başlanan bu projeyle hedef; Kadıköy'deki anaokullarındaki çocukların ruhsal ve zihinsel gelişimlerini tarama testleriyle belirlemek, ihtiyaç duyan çocukları merkezde değerlendirmek ve onlara danışmanlık yapmak.
İlk aşamada Nisan, Mayıs, Haziran dönemi için 6 pilot okul seçildi. Bu okullardan ilki olan Kozyatağı İlköğretim Okulu’nda anne-babaları bilinçlendirmeye yönelik bir seminer yapıldı. Ebeveynlere, anaokulu dönemindeki çocukların ruhsal gelişim özellikleri, bu dönemde sık karşılaşılan sorunlar ve sorunların çözüm önerileri verildi. Proje gelecek eğitim-öğretim yılında da devam edecek ve ilçedeki bütün okullara ulaşılması planlanıyor.
 
9 YAŞA DEK İNTERNET YASAK!
 
Okullardaki bu seminerlerde uzmanlar, çocukların erken yaşlarda ekranla ve diğer iletişim araçlarıyla karşılaşmaları konuşma gecikmesi, dikkat eksikliği ve hatta otistik belirtilere yol açabileceğine dikkat çekerek, şu konularda aileleri uyarıyor:
·       Sağlıklı bir ruhsal ve zihinsel gelişim için 3-6-9-12’ye dikkat!
·       3 yaşından önce çocuklar hiçbir ekranla karşılaştırılmamalı! (TV, bilgisayar, oyun konsolu, cep telefonu vb.)
·       6 yaşından önce çocuğun kendine ait bilgisayarı, telefonu, oyun konsolu vb. olmamalı!
·       9 yaşından önce kendi başına internete girmemeli! (Aile denetiminde ve kısıtlı süreyle girebilir)
·       12 yaşında ise kendi başına filtreli internet kullanabilir!
 
AİLE DE SOSYALLEŞMELİ
 
Uzmanların ailelere önerileri de şöyle:
-Çocuğun sosyalizasyonu artırmak için öncelikle anne-babalar sosyalleşmeli/yakın ilişki ve meşguliyetlerini arttırmalı.
-Çocuğun açık alanlardaki (park, bahçe, deniz kıyısı, yeşil alanlarda) faaliyetleri çoğaltılmalı.
-Çocuklar, ilgi ve becerilerine yönelik sanatsal /sportif /entellektüel faaliyetlerden bir ya da en fazla iki aktiviteye yönlendirilmeli.

ARŞİV