Müzik Öğrencileri: “Sürgün edilmek istemiyoruz”

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü gelecek yıl eğitim vermeyecek. Alınan kararı öğrencilerle konuştuk

20 Haziran 2018 - 09:59

Geçtiğimiz günlerde öğrenci alınmayacağının duyurulduğu Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü için üniversite rektörlüğünden açıklama yapıldı. Kapatılma kararının “yanlış anlaşılma” üzerine alındığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Müzik Bölümüne mekân problemleri (fiziki koşullar) nedeniyle 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımının durdurulması amacıyla Yükseköğretim Kuruluna iletilen talebimiz, Yükseköğretim Kurulu tarafından sehven “kapatılması” şeklinde algılanmış ve Yükseköğretim Yürütme Kurulunca 18.04.2018 tarihinde bu yönde alınan karar tarafımıza bildirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda daha önce alınmış olan bu karar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu 16.05.2018 tarihinde aldığı bir karar ile düzeltmiştir. Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümüne, anılan mücbir sebepler dolayısıyla 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınamayacaktır. Ancak, alt yapı sorunlarının çözüme kavuşturulmasını müteakiben, sonraki senelerde öğrenci alımı yapılacaktır.”

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Açıklamaya göre önümüzdeki yıllarda bölüme öğrenci kabul edilecek ama gelecek dönem eğitime bir yıl ara verilecek. Öğrenciler ise açıklamanın kendilerini tatmin etmediğini ifade ediyorlar. Gazete Kadıköy olarak müzik bölümü öğrencileri ve mezunlarıyla konuştuk. Öğrencilerin ortak talebi bölümün bu yıl eğitime açılması.

“MÜZİK BÖLÜMÜNE YER BULUNAMADI!”

Irmak Göğüş:  Bölüm mezunlarındanım. YÖK’ün aldığı kararı gereksiz buluyorum. Önce sebepsiz yere bir bölümü kapatıyorlar, sonra yanlışlıkla kapattık diyorlar. Bölümün açılma ve kapanma tarihlerinde de bir gariplik var. Bizim tepkilerimiz üzerine bölümün yanlışlıkla kapatıldığı bilgisini öğreniyoruz fakat bu yazıda bölümün tekrar açıldığı tarih eski. Üstelik son açıklama özetle şunu söylüyor; bölümün binası olmadığı sürece bölüm kapalı kalacak. Bu demek oluyor ki bize bina verilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Öğrenciler olarak taleplerimiz bölüm açıldığından beri aynı. Bize kampüs içerisinde bölümün barınabileceği bir yer verilmesi. Bölüm dört kere yer değiştirdi. Marmara Üniversitesi bir adet müzik bölümüne yer bulamadı. Dördüncü yeri zaten Marmara Üniversitesi vermedi. Şu anda bölüm Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi binasında. Bize bina verilmediği sürece sosyal medya üzerinden ve çeşitli konserler vererek farkındalık çalışmaları yapacağız. Bize yer verilmedikçe bölümü kapatmaya çalışacaklar ve biz de bu bölümün kapanmasına izin vermeyeceğiz.

“SÜRGÜN EDİLMEK İSTEMİYORUZ”

Gizem Dinçer: Bölümdeki eğitimime hala devam ediyorum. YÖK bölümün 1 sene öğrenci almak istememe kararıyla, kolaya kaçarak bölümü tamamen kapatma yoluyla çözmek istemiş. YÖK,  Bu bölümde neler oluyor? Sorunları nasıl çözebiliriz? Bir sanat bölümünü kapatmadan bunu nasıl iyileştirebilir ve sonuca ulaştırabiliriz? gibi soruların cevabını kesinlikle düşünmemiş. Yani üzerine düşen görevi yapmak yerine en yanlış tercihte bulunmuş. Son açıklama da tatmin edici değil çünkü yüreğimize su serpen bir açıklama olmadı. Bölümün ‘yer bulunduğu takdirde’ kapatılmayacağını ve eğitim hayatına devam edeceğini bizlere bildirdiler. Fakat bu konuda atılacak adımlardan bahsetmediler. Marmara Üniversitesi rektörlüğünden ise bizlere en ufak bir destek gelmedi. Bölümümüzün kapatılmaması ve bir an önce sorunların çözülüp yer bulunması ile ilgili içimizi rahatlatan bir açıklama yapılmadı.

Son yıllarda akademik kadromuzda çok fazla huzursuzluk yaşandı. Yer sorunu ile birlikte artan bu huzursuzlukların artık son bulması ve çözülmesi isteğindeyiz. Küçük bir bölüme yer bulmak, küçük bir bölümün içerisindeki sorunları çözmek bu kadar zor olmamalı. Kendimizi önemsiz hissediyoruz. Bu hissin giderilmesi, bölümümüze yer bulunması, bölüm konserleri ile bölümümüzün tanıtılmasını istiyoruz. Her kampüsten dışlanmış ve sürgün edilmek istemiyoruz.

“SORUN BİZE YANSIMAMALI”

İrem Hayrioğlu: Okuldaki 4. senem ve hala öğrenciyim. YÖK’ün bölümümüzü kapatmış olmasını tamamen onların bilgisizliği ve umursamazlığı olarak algılıyorum. Sorun neyse bulunup çözülmeliydi ve bu öğrenciye yansıtılmamalıydı. Rektörlüğün son açıklaması hiç tatmin edici değil çünkü öğrencilere hala bilgilendirme maili atılmadı. Bu yüzden bana biraz da ‘geçiştirme açıklaması’ olarak geliyor. Olay unutulduktan sonra sorunlar eskiye dönecektir diye düşünüyorum. Bir müzik bölümü öğrencisi olarak tek istediğim çalışma alanımızın olması. Arkadaşlarımızla ortak çalışmalar düşünüyoruz fakat bu konuda diğer bölümlerden destek bulmamız da çok önemli. 

“DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Âdem Ünal: Son sınıf öğrencisiyim. YÖK gibi bir kurumun bir kararı yanlış anlaması ve sonra bölüm kapatması kabul edilir değil. Umursamazlık olduğunu düşünüyorum. Problemlere çözüm üretmek yerine hiç düşünmeden kapatılma kararı alınması sorumsuzluk. Son açıklama da kesinlikle tatmin edici değil. Kaldı ki biz öğrencilere bilgilendirme yapılmadı. Açıklama tamamen durumu geçiştirme üzerine yapılmış. ‘Tamam kapatmıyoruz ama bakarız sonra’ tavrı var. Sorunun çözümüne yönelik net bir söylem yok. Çalışma alanı istiyoruz. Bunun içinde bir binaya ihtiyacımız var. Bizim tek isteğimiz normal şartlar altında çalışma ve ders ortamımızın olması.

Arkadaşlarımızla ile birlikte çeşitli şeyler düşünüyoruz. Konserler ve sosyal medya farkındalıkları gibi. Fakat bu süreçte kendi meslektaşlarımızın ve tüm kamuoyunun desteğine ihtiyacımız var.

“1 YILDIR MAĞDURUZ”

Fernur Topçu: 3.sınıf öğrencisiyim. YÖK’ün öncelikli olarak bölüm kapatma kararını tamamen komik ve bir yandan da acınası buluyorum. Yer yok diye ve bölüm içi çatışmalar var diye herhangi bir üniversitenin bölümü kapatılmamalı. Kadro sayısı yetersizse binlerce öğretmenimiz var kadro bekleyen onlar kadroya alınmalı. Yer sorunu varsa bunu çözmek için çalışmalar yapılmalı. İkinci olarak “sehven kapattık” demeleri zaten rezillik, konuşmaya gerek dahi görmüyorum koskoca köklü bir üniversitenin başına böyle bir şey gelmesi inanılır şey değil.

Bölüme ne zaman yer bulunacağı, nerede olacağı bilinmiyor. Önce rektörümüz eğitim fakültesi ile birleştik demişti. Bu açıklama ne olacak? Bizim hakkımızdaki planlarını merak ediyoruz. En önemlisi nasıl yanlışlık yapabildiklerini daha çok merak ediyoruz.

Öncelikle hemen yer inşa edilemese bile bize ‘şu tarihte şu kampüste olacaksınız’ demeleri. Ondan sonra biz de sabırla bekleyebiliriz. 1 senedir Kadıköy Belediyesi’nin bize tahsis ettiği Gençlik Sanat Merkezi’nde eğitim görüyoruz, gerçekten belediye hayatımızı kurtardı, okulumuzun yapmadığını yapıp bize kucak açtı çok teşekkür ederiz. Bir üniversite öğrencisinin en temel hakkı yemekhane kırtasiye ve kantindir bunların hiçbirinden 1senedir faydalanamadık. Her gün günde en az 5-6saat bireysel çalışma gerektiren meslekler yapıyoruz. Maalesef bir senedir bunu yapamadığımız için hepimiz çok mağdur olduk ve motivasyonumuz düştü. Biz de kendimize ait bir yerimiz olsun ve öğrenci haklarından faydalanabilelim istiyoruz. Eğer problemimiz çözülmezse ve bize bir açıklama yapılmazsa sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.


ARŞİV