Müzik şöleni başlıyor

İstanbul’un en köklü sanat etkinliklerinden olan İstanbul Müzik Festivali, Kadıköy’e uğramayı ihmal etmiyor

28 Mayıs 2015 - 16:24

İstanbulun en köklü sanat etkinliklerinden olan İstanbul Müzik Festivali, Kadıköye uğramayı ihmal etmiyor

 
Gökçe UYGUN
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivalinin bu yıl 43.sü yapılacak. 31 Mayısta başlayarak 29 Hazirana dek sürecek olan festivalde senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 27 konser yer alıyor. 43. İstanbul Müzik Festivali 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbulda ağırlayacak.
Bu yılki teması Kültürel Manzaralar olan festivalde, küreselleşmenin de etkisiyle kültürel farklılıkların hızla yok olduğu dünyada yerel ritim, armoni ve tınıların klasik müzik geleneğindeki önemi tekrar gün yüzüne çıkacak; bestecilerin, kendi tarihi kimlik ve kültürel zenginliklerini tasvir ettikleri eserleri, tema kapsamında dinleyicilerle buluşacak.
 
HER TELDEN ŞARKILAR
Müzik Festivali, İstanbulun tek opera binası olan Kadıköydeki Süreyya Operasına uğramayı da ihmal etmiyor. Çağımızın önde gelen piyanistlerinden Fazıl Say, İstanbulun tam dört ayrı mekânında, soluksuz bir Mozart maratonuyla büyük besteciye piyano sonatlarının penceresinden bakacak. Konserlerden biri de 9 Haziran Salı akşamı saat 20.30da Süreyyada yapılacak. Mozartın konçertolarını seslendirdiği albümü büyük yankı uyandıran ve bu yıl içerisinde bestecinin sonatlarını içeren albümü piyasaya çıkacak olan Say, Mozartın müziği paralel bir evren gibidir. Gülüp dans ettiğimiz bu mutluluk anlarında çalgı çaldığımızı unuturuz. Mozartın müziği yüzyıllardır bize hep insanların özgün ve olumlu yanlarını hatırlatır’’ diyor. Say konseri incesinde ise Konsere Doğru başlığı altında müzik yazarı Aydın Büke, Mozart üzerine konuşacak. Bu söyleşi 19.30-20.00 saatleri arasında Süreyya Operası üst fuayesinde olacak.
 
İSPANYOL MANZARALARI
Festivalin bu yılki Kültürel Manzaralar temasının İspanya ayağı, günümüzün en büyüleyici piyanistlerinden biri olan Angela Hewitt, 5 Haziran Cuma akşamı 20.30da Süreyya Operasının tarihi atmosferinde dinleyicisiyle buluşacak. Bu konserde, İspanyol bestecilerin Akdenizin sıcaklığını taşıyan yapıtları, Hewittin notalara can veren parmaklarıyla can bulacak. İspanyanın farklı bölgelerindeki kültürel manzaraları resmetmek için piyanosunun tuşlarına dokunan Hewitt, kariyerine harika çocuk olarak erken yaşlarda başladı. En iyi Bach yorumcuları arasında adı tescillenen, bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm salonlarında konserler veren Hewitt, piyanoya şarkı söyletebilen ve aynı zamanda dans ettirebilen nadir müzisyenlerden olarak biliniyor. Konsere doğru etkinliği kapsamında da Süreyya Operası üst fuayesinde 19.30-20.00 arasında müzikolog Ersin Antep İspanyol kültürü ve müziği üzerine söyleşecek.
 
PARİS DANS EDİYOR
Süreyya Operası 8 Haziran Pazartesi akşamı 20.30dan itibaren coşkulu bir konsere evsahipliği yapacak. Fransız topluluk Alliage Quintet, müzikseverleri Parisin şehrin 19. yüzyıl sonundaki politik, ekonomik ve toplumsal açılardan fırtınalı ve bir o kadar da yaratıcı atmosferine götürecek. Daniel Gauthier (soprano saksafon), Magdalena Łapaj (alto saksafon), Asya Fateyeva (tenor saksafon), Sebastian Pottmeier (bariton saksafon) ve Jang Eun Baeden (piyano) oluşan topluluğa, konuk solist Jozsef Lendvay eşlik edecek. Hhareket ve heyecan dolu konserde, salon müziği, kabare, caz ve dans müziğinden örnekler seslendirilecek. Bu konser öncesinde ise İstanbul Müzik Festivali direktörü Yeşim Gürer Oymak, ‘’Belle Époque’’ (Güzel Dönem-Fransa'da 1880-1914 yılları arasındaki döneme verilen bir isim) üzerine söyleşecek. Etkinlik operanın üst fuayesinde 19.30-20.00 arasında yapılacak.
 
FESTİVAL GENÇ SOLİSTİNİ ARIYOR!
Öte yandan İstanbul Müzik Festivali, 40. yılında ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlattığı İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor projesini bu yıl 4. kez gerçekleştiriyor. Proje kapsamında, ülke çapında yapılacak seçmeler sonucunda jüri tarafından belirlenen bir genç flüt solisti, festival kapsamında 20 Haziran Cumartesi akşamı Süreyya Operasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası'yla konser vermeye hak kazanacak.
 
PARKTA KLASİK MÜZİK
Pırıl pırıl bir yaz gününe çimlere uzanıp klasik müzik dinleyerek başlamaya ne dersiniz? İstanbul Müzik Festivali, geçen yıl başlattığı ve dinleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Pazar Klasikleri serisini, bu yıl daha da zenginleştirerek ‘’Hafta Sonu Klasikleri’’ adı altında sunuyor. Bu kapsamda İtalyan Domo Emigrantes grubu, Kadıköyde sahne alacak. Güney İtalya ve Akdeniz müziklerinin mevcut geleneğini etnik unsurlar, caz tonları, orijinal düzenlemeler ve dünyanın farklı bölgelerinden pek çok enstrüman ile zenginleştiren grup, Akdeniz sıcaklığını profesyonelce harmanladığı İtalyadan Napoliten (Napoli şehrinin müziği) şarkılar ve Tarantellalar (Güney İtalya'da geleneksel bir dans türü) ile dinleyicilere güzel bir hafta sonu vaadediyor. Ücretsiz konser, 14 Haziran Pazar sabahı 10:30da Selamiçeşme Özgürlük Parkında.
 
MÜZİK ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ!
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. Öğrencilerin katılmak istedikleri konserden 1 gün önce [email protected]
adresine isim, soyisim, öğrenci belgelerini mail atmaları gerekiyor.

ARŞİV