Necatigil Şiir Ödülü, Enver Ercan'a!

“Türkçenin Dudaklarısın Sen” kitabıyla 2014 yılı Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görülen Enver Ercan “Adım Necatigil ile aynı cümlede geçtiği için mutluyum” dedi.

14 Mayıs 2014 - 12:09
“Türkçenin Dudaklarısın Sen” kitabıyla 2014 yılı Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görülen Enver Ercan “Adım  Necatigil ile aynı cümlede geçtiği için mutluyum” dedi.
 
 
Kadir İNCESU
 
13 Aralık 1979 yılında yitirdiğimiz Şair Behçet Necatigil’in anısına 1980 yılından bu yana düzenlenen Necatigil Şiir Ödülü, 2014 yılında ‘Türkçenin Dudaklarısın Sen’ adlı kitabıyla Enver Ercan’a verildi.
Ödül töreni Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla vakfın Ortaköy tesislerindeki Hamdi Saver Salonu’nda yapıldı.
Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Nusret Selen’in açılış konuşması sonrası Şair Nurullah Can, Behçet Necatigil’in Varlık dergisinin 447. sayısında yayınlanan “Kitaplarda Ölmek” adlı şiirini yorumladı.
Necatigil ailesi adına söz alan Ayşe Sarısayın da Necatigil Şiir Ödülü’nün 35. kez düzenlendiğini belirterek, “Ödül annem Huriye Necatigil ve babamın yakın dostlarının desteğiyle oluşturuldu. Şiir Necatigil’in yaşamında önemli bir yer tutuyordu, belki de onun için en önemli olguydu. Ödülün oluşturulmasındaki ana düşünce, onun şiire verdiği önemin ölümünden sonra da onun adına sürdürme isteği oldu. Ayrıca Necatigil’in adı ardında bıraktığı yapıtlarının yanı sıra bu ödülle de yaşatılmak istendi. Ödülün kurucusu annemiz bu yıl aramızda değil. Onu sevgi ve saygıyla anıyoruz. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim” dedi.
Eray Canberk, Cevat Çapan, Refik Durbaş ve Turgay Fişekçi’den oluşan Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan yaptığı konuşmada Enver Ercan’ın ödüle değer görülme gerekçesini şöyle açıkladı: “Enver Ercan bu kitabında çağdaş şiirimizin ustalarını konu edindiği anı-düş şiirleriyle geçmiş şiirimize lirik bir saygı duruşunda bulunurken, ustalar aracılığıyla şiir sanatının gizleriyle de okurlarını buluşturuyor. Bu şiirler Enver Ercan’ın şiirleri olduğu kadar şiirimizin büyük ustalarından günümüz okurlarına birer selam olarak da okunabilir.‘Türkçenin Dudaklarısın Sen’ lirik şiirimize yeni bir pencere açmasıyla da önemli bir yapıt olarak değerlendirilmiştir.” 
Hızlan, Enver Ercan’ı çok eskiden tanıdığını, birlikte çalıştığını bir şair ve yayıncı olduğuna dikkat çekerek “Az şiir yazdı, ama çok çalıştı. Yazar örgütlerinin başında bulundu, antolojiler yaptı, dergiler yönetti –hala da yönetiyor-, kitaplar çıkarttı. Onun için bir bütün hallinde değerlendirilmeli. Enver Ercan’ın bu ödülü şiiri yanı sıra edebiyata katkıları açısından da değerlendirmek gerekir” şeklinde konuştu.
 
“NECATİGİL SANKİ BANA AFERİN DEDİ”
Enver Ercan da ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Necatigil ödülünü almanın kendisi için önemli olduğuna dikkat çekerek “1980 kuşağı şairlerinin hepsinin kafasında Necatigil imgesi vardır. Bu ödül de çok önemli bir yerdedir. Ben de ödülü aldığım ve Necatigil ile benim adım yan yana, aynı cümlede geçtiği için mutluyum. Necatigil Hoca beni tahtaya kaldırdı, şiir okuttu; ondan sonra da ‘Aferin oğlum, otur’ dedi sanki” diye konuştu.
 
Şiirle Dolu Bir Yaşam
21 Ocak 1958 tarihinde İstanbul'da doğan Enver Ercan yaşamının büyük bölümünü Kadıköy’de geçirdi. Haydarpaşa Lisesi'nde okudu. Güneş, Sabah, Yeni  Düşün, Varlık gibi  gazete ve dergilerde edebiyat sayfaları hazırladı, yayın yönetmenliği yaptı. Broy, Gösteri, Milliyet Sanat, Yeni Düşün, Yeni Olgu, Varlık gibi dergilerde şiirleri yayımlandı. 1980 sonrası şiirimizde beliren özgün şiir adalarından; varolan sözcüklerle yeni ve şaşırtıcı imgeler oluşturuyor, söyleyişi akıcı ve rahat, tedirginlik barındırmıyor; yaşamla ve şiirle hesaplaşmasını sürdürüyor.

ARŞİV