Nerede o eski Kadıköy nerede o Kuşdili

Genç mimarların gözünden Kuşdili’ni görmek istiyorsanız Kadıköy Belediyesi Fuaye Salonu’nda açılan Kuşdili Çayırı ve Çevresi SOS İstanbul Öğrenci Fikir Projesi Sergisi’ni mutlaka görün.

29 Kasım 2012 - 12:02

Mustafa SÜRMELİ
 
Genç mimarlar Kuşdili’ni mimarların gözüyle anlattılar. Kuşdili Çayırı ve Çevresi SOS İstanbul Öğrenci Fikir Projesi adıyla düzenlenen yarışmaya katılan mimar adayları hayallerindeki Kuşdili’ni çizdiler. 2011 yılında İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin düzenlediği Kuşdili Çayırı ve Çevresi SOS İstanbul Öğrenci Fikir Projesi yarışmasında ödül alan projeler, 26 Kasım Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi’nde düzenlenen törenle Kadıköylülere tanıtıldı. Ayrıca yarışmada kazanan projeler Kadıköy Belediyesi Fuaye Salonu’nda sergilenmeye başladı. Serginin başlaması nedeniyle düzenlenen, moderatörlüğünü Ratip Kansu’nun üstlendiği panel, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ile İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Oğuz Öztuzcu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Kadıköylülerin uzun yıllar dinlenme, eğlenme ve yeşil alan ihtiyacına cevap vermesi dolayısıyla kentin sosyal geçmişinde önemli bir yere sahip olan ve doğal bir SİT alanı niteliği taşıyan Kuşdili bölgesi üzerine mimarların da söyleyecek birkaç sözü vardı ve Mimar Arif Atılgan yaptığı konuşmada Kadıköy Kuşdili Çayırı olarak bilinen bölgenin eski günlerine doğru uzun bir yolculuğa çıkardı. Konuşmasını siyah-beyaz Kuşdili fotoğraflarla desteklerken nostalji yaşatan Arif Atılgan, Kuşdili Çayırı’nın adını, günümüzde Kurbağalıdere olarak bildiğimiz Kuşdili Deresi’nden aldığını söyledi. 1925’lerde tahta olan ve oldukça yıpranan Kuşdili Köprüsü’nün tramvayın gelmesiyle 1928’de betonlaştırıldığını anlatan Atılgan, bölgenin önemli isimlerinden ve olaylarından da bahsettiği konuşmasında, “O yıllarda piknik yapılırdı. Şimdi araba park ediliyor” dedi.
Mimar Yalçın Türkdoğan ise konuşmasında Kuşdili ile ilgili olması ve yapılması gerekenleri ifade ettiği konuşmasında, Kuşdili’nde yaşanan sorunların aslında İstanbul’un her yerinde yaşanan bir sorun olduğunu belirtti. Kentlilerin kentine sahip çıkarken, yerel yöneticilerin de halka destek olması gerektiğini ifade eden Türkdoğan, Kadıköy’ün bu anlamda özel bir örnek olduğunu vurguladı. SOS İstanbul 2011 Kuşdili Çayırı ve Çevresi Yeniden İşlevlendirme Sürecine Alternatif Çözümler kapsamında İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (SMD) katkılarıyla düzenlenen Kuşdili ve çevresi ile ilgili Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması ile ilgili olarak Türkdoğan, “Kadıköy dışından, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden öğrencilerin de katıldığı yarışmada tüm öğrenciler özverili çalışmalarıyla ayrı bilinçle Kuşdili’ne sahip çıkmakta ve onu değerlendirerek çaba gösterdiler” diyerek katılan tüm öğrencileri kutladı.
 
GENÇ MİMARLARIN GÖZÜYLE KUŞDİLİ’Nİ MUTLAKA GÖRÜN
İstanbul SMD’nin düzenlediği “SOS İstanbul Öğrenci Yarışması” 2011 yılında yine şehrin SOS veren çok önemli noktalarından biri olan Kadıköy Kuşdili Çayırı’nı gündeme aldı. Anadolu Yakası’nın bir dönem mesire yeri olan ancak beton dökülmüş zeminiyle otopark ve yol olarak kullanılan bölgenin, düzenlenen yarışma ile tarihteki işlevine ve özelliklerine uygun ve günümüz ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde bir rekreasyon, eğlence ve yaşam alanı olarak düzenlenmesi amaçlandı. Yarışma projelerinin tanıtıldığı kitapçıktaki açıklamasında İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Oğuz Öztuzcu, “SOS İstanbul Öğrenci Yarışması, derneğimizin sürdürdüğü ve öğrencilerimiz tarafından artık gelenekselleşmiş olarak tanınan çok önen verdiğimiz bir etkinliğimizdir. Zaten çok nadir olarak düzenlenen öğrenci yarışmaları arasında 4 kez istikrarlı bir şekilde bu etkinliği devam ettirmekten kıvanç duyuyoruz” dedi.
Yarışmanın jüri başkanı Gürhan Bakırküre ise “Yarışma nitelik ve nicelik bakımından oldukça tatmin edici çözümler sundu. Bunların kamuoyu ve yöneticilerle paylaşılması, çeşitli bakış açılarının sunulması yarışmanın en önemli amaçlarından biri. Gençleri ve mimarlık öğrencilerini bu sorunlardan haberdar etmek de diğer bir amaç. Onların yaşadıkları şehri ve çevreyi daha yakından tanımalarını, ona sahip çıkmalarını, sorumluluk alarak çözüm üretmelerini teşvik etmek istiyoruz” diye yarışma ve proje ile ilgili düşüncelerini aktardı.
 
KURBAĞALIDERE SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Geçmişte cazibesiyle gündemde olan Kuşdili bölgesi günümüzde özellikle yağan yağmurlar ve sel baskınlarıyla gündeme geliyor. Panelde işte bu konuya dikkat çeken Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, bölgede bir türlü çözülememiş Kurbağalıdere sorunu varken Kuşdili bölgesine AVM yapılmak istenmesini eleştirdi. Şiddetli yağışların ardından Kurbağalıdere’nin taşması sonucu oluşan taşkınlar nedeniyle belediye arşivini korumak için dere kenarına kum torbaları yerleştirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Başkan Selami Öztürk, Kuşdili bölgesine yapılması düşünülen AVM projesini eleştirdi. Kadıköy’ün merkezindeki tek boş alan olan Kuşdili’nin kamu alanı olarak kalması gerektiğini ifade eden Öztürk, buraya yapılan bir AVM’nin Kadıköy’ün trafiğini daha içinden çıkılmaz hale getireceğini, diğer taraftan da Çarşı, Altıyol, Halitağa, Bahariye esnafı diye bir şey kalmayacağını belirterek, bunun esnafın yanı sıra Kadıköy sakinlerinin de yaşamını olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca bu konuda yazı yazmalarına rağmen derenin ıslahı için ciddi adım atılmadığını, her şeyden önce Kurbağalıdere sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Hiçbir şey yapmayacaksınız ama dere yatağına getirip AVM’yi yapacaksınız” dedi.
Öztürk, bölgeye dikkat çekmek üzere proje yarışması açan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve yarışmaya katılan öğrencileri kutladı.
 
PROJENİN YILDIZLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
SOS İstanbul Öğrenci Yarışması’nda birinciliği Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri İlknur Karlı, Emre Kıyak ve Hakanh Kılınç kazandı. İkinciliği ise Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri Emre Özdemir, Tolgahan Akbulut, Onur Deniz Yılmaz, Hürsel Sarıdağ ve Recep Şalk kazanırken, üçüncülüğü yine Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Esra Koyun ve Duygu Nart’ın çalışması kazandı. Yarışmada ayrıca 5 mansiyon ödülü verildi.

ARŞİV