'ÜNİVERSİTE ARAZİLERİNİ SATACAKLAR!'

Maltepe’ye taşınacak Marmara Üniversitesi’ne ait 2,5 milyon metrekare arazinin TOKİ eliyle satılacağı iddialarına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi.

07 Ağustos 2014 - 14:13
Maltepe’ye taşınacak Marmara Üniversitesi’ne ait 2,5 milyon metrekare arazinin TOKİ eliyle satılacağı iddialarını Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün soru önergesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Tatmin edici bir yanıt alamadığını söyleyen Öğüt, “Şehir içindeki bu değerli kamu arazilerini satacaklar” dedi.
 
Semra ÇELEBİ
 
Gazete Kadıköy’ün geçtiğimiz hafta manşetine taşıdığı Marmara Üniversitesi’ne ait değerli arazilerin satışı konusu Meclis gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şunları sordu:
“Göztepe’de 147, Üsküdar Bağlarbaşı’nda 39, Üsküdar Validebağ’da 50, Nişantaşı’nda 24, Bahçelievler’de 4, Halkalı’da 1.182, Kartal’da 1.000, Selimpaşa’da 11 dönüm olmak üzere toplamda 2.457 dönüm arazinin TOKİ tarafından satışa çıkarılacağı doğru mudur?
İstanbul’un birçok ilçesinde imar planlarında emsallerin ikiye, üçe katlandığı görülmektedir. Dolayısıyla emsalin arttırıldığı yerlerde toplam inşaat alanı ve konut sayısı arttığı için özellikle İstanbul’da altyapı sorunları oluşmaktadır. Konunun uzmanları TOKİ’nin geçmişteki uygulamalarına bakarak Marmara Üniversitesi arazilerinin satışı ile ilgili olarak 5 ila 10 emsal arasında yapılaşma artışı öngörüldüğünü dolayısıyla 300 milyar TL’nin üstünde bir imar yolsuzluğu gerçekleşmesinden endişe ettiklerini dile getirmektedir. Bu doğrultuda, emsal artışları neye göre belirlenecektir; ilgili odalardan görüş alınacak ve kamuoyuna duyurulacak mıdır?
Marmara Üniversitesi arazilerinin tümü mü satışa çıkarılacaktır; yoksa arazilerin tarihi dokusu, üniversite ile özdeş ve halka açık yapıları ile ulaşılabilirliği, sosyal yaşama katkı sunan konumları, imar yoğunluğunu azaltan ve dolayısıyla olası İstanbul depreminde toplanma alanı olarak kullanılabilirliği, deprem açısından riskli bölgede yer alıp almadığı, yeşil alan olup olmadığı göz önünde bulundurularak kamu yararı gözetilecek midir?”
 
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: ‘PROTOKOL GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR’
 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından soru önergesine verilen yanıtta “Üniversiteye ait taşınmazların TOKİ’ye devredilerek hâsılat paylaşımı yöntemiyle değerlendirilmesi ve elde edilecek gelirden Üniversiteye düşecek payın inşaatların finansmanında kullanılmasının planlandığı konusunda Bakanlığımıza bilgi verilmişse de hangi taşınmazların bu amaçla kullanılacağı TOKİ ile Üniversitenin imzalayacağı protokolle belirlenecektir” denildi.İmzalanacak protokolle taşınmazların imar planlarına ve yapılaşma koşullarına ilişkin konuların TOKİ tarafından değerlendirileceğini belirten Bakan Şimşek, bu konularda Maliye Bakanlığı’nın bilgisinin olmadığını ifade etti. Protokol çalışmalarının henüz tamamlanmadığına dikkat çekilen açıklamada hangi Hazine taşınmazlarının TOKİ’ye devredileceğinin de kesinleşmediği belirtildi.
 
ÖĞÜT: ‘ŞEHİR İÇİ DEĞERLİ KAMU ARAZİLERİ SATILACAK’
 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen yanıtları gazetemize değerlendiren milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, tatmin edici cevaplar alamadığını belirtti. Öğüt, “Marmara Üniversitesi’nin bazı kampüsleri çok değerli araziler üzerinde bulunuyor. Şehir içinde bulunan özellikle Nişantaşı ve Göztepe kampüslerinin bulunduğu arazileri TOKİ eliyle satacaklarını ve rant elde edeceklerini düşünüyorum. Çünkü net cevaplar veremiyorlar” şeklinde konuşu.  TOKİ’nin bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da bir soru önergesi vermeye hazırlanan Kadir Gökmen Öğüt, üniversitelerin şehir dışına çıkarılmasının tek nedeninin şehir içindeki değerli arazilerinin satılmak istenmesi olduğunu vurgulayarak “Maalesef inşaat üzerinden ekonomiyi yürütmeye çalışıyorlar” dedi.

 


ARŞİV