Üniversiteliler, ‘olağan şüpheli'

Toplum Gönüllüleri Vakfı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından yapılan ‘Üniversite Öğrencilerinin İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü’ konulu araştırmada sonuçlar açıklandı.

29 Kasım 2012 - 16:35

Toplum Gönüllüleri Vakfı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından yapılan ‘Üniversite Öğrencilerinin İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü’ konulu araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

Toplum Gönüllüleri Vakfı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve araştırmacı Demet Lüküslü tarafından yürütülen “Üniversite Öğrencilerinin İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü” araştırma sonuçlarııklandı.Yapılan araştırma üniversite öğrencilerinin ifade ve örgütlenme özgürlüklerine ilişkin bir çerçeve çiziyor. Nisan-Ağustos 2011 tarihleri arasında toplamda 6 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Diyarbakır) 115 genç ile 21 odak grup toplantısı yapılarak hazırlanan raporda öne çıkan sonuçlara bakıldığında, öğrencilerin kendilerini tedirgin ve baskı altında hissettiği ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre farklı üniversitelerden gelen, farklı sınıflardan, farklı ortamlardan, farklı temalar altında faaliyetler yürüten gençleri birleştiren nokta, yaşadıkları ortak sorunlar; öğrenci olarak üniversite hiyerarşisinin en altında yer almaları ve nesne olarak görülmeleri. Araştırmanın bir sonucu da tüm üniversite öğrencilerinin “olağan şüpheliler” olarak denetlemesi, özerk bir öğrenci kültürünün oluşmasına imkan tanınmayarak öğrencilerin tüketici kategorisine indirgenmesi. Böylelikle öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri ve örgütlenmeleri önüne çekilen set, sadece her görüşün kendisi gibi düşünen gençlere onları “nesne”ler olarak görerek destek vermesi, gençlerin kendilerini “özne”ler olarak kurgulamalarını da zorlaştırıyor. Rapor hakkında ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki internet sitesinden alabilirsiniz.
 

ARŞİV