'Nükleere Hayır' Yürüyüşü yapıldı

Çernobil katliamının 29. yılında Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kişi, Sinop ve Akkuyu’da yapılacak nükleer santralleri protesto etti

30 Nisan 2015 - 11:02
Çernobil katliamının 29. yılında Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kişi, Sinop ve Akkuyu’da yapılacak nükleer santralleri protesto etti
 
Kadıköy’de bir araya gelen çevreciler, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santrallere karşı “Nükleere Hayır” eylemi düzenledi. Kuzey Ormanları Savunması ve Karadeniz İsyandadır Platformu’nun düzenlediği eyleme Munzur Çevre Derneği ve Validebağ Savunması üyeleri de katıldı. Bir grup çevreci de taktıkları maske ve giydikleri kostümlerle radyasyonun zararlarına dikkat çekti.
Boğa’da buluşan grup Bahariye Caddesi boyunca yürüdükten sonra Mehmet Ayvalıtaş Parkı’ndan İskele’ye yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Gizem Akman,  ormanları yok edip otoyol kenarlarına diktikleri ağaçlarla övünenlerin ve ırmakların üzerine HES yapanların, Türkiye’de nükleer santral yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Nükleer teknoloji, hayal bile edemeyeceğiniz felaketlere yol açabilir diyen Akman, “Bir zamanlar Çernobil faciası sonrası çaydaki radyasyonun tehlikeli olmadığını kanıtlamak için kameralar önünde çay içen eski bakan Cahit Aral ve dönem hükümetinin amacı, Çernobil’den yayılan radyasyonun Karadeniz ve Trakya kıyılarına vereceği zararı kamuoyundan saklamaktı”  açıklamasını yaptı.
Akkuyu Nükleer reklamlarının son dönemde çok fazla ön plana çıktığını belirten Akman, açıklamasına şöyle devam etti: “Kendileri de biliyor bu halkın ezici çoğunluğunun nükleere karşı olduğunu. Ama dağı taşı gökyüzünü bile reklamla döşeseler, insanlarımızı radyoaktif ölümün iyi bir şey olduğuna ikna edemeyecekler. Bu ülkede yeterince insanı kansere teslim ettik, artık yeter!” Yürüyüş basın açıklamasından sonra sona erdi.


ARŞİV