Önlem alın faturada tasarruf edin

Uzmanlar alınacak birkaç tedbirle ısı tasarrufu yapılabileceğini belirtiyorlar.

31 Ekim 2014 - 10:04
 Uzmanlar alınacak birkaç tedbirle ısı tasarrufu yapılabileceğini belirtiyorlar.

 

 

 

MUSTAFA SÜRMELİ
 
 

 

Soğuk kış günlerinin kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte kaloriferler, sobalar yakılmaya başlandı. Kış aylarının korkulu rüyası doğalgaz faturaları.
Zira doğalgaz kullanıcıları için ısınma giderleri, kış döneminde harcamaların önemli bölümünü oluşturuyor. Yüksek doğalgaz faturaları, kullanıcıları ısı tasarrufu konusunda önlem almaya yönlendiriyor.
Peki, doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır? Uzmanlar verimli kullanarak doğalgazda yüzde 60’a varan oranlarda tasarruf yapılabileceğini, bunun faturalara da olumlu şekilde yansıyacağını belirtiyorlar.
 
 

 

İŞTE PÜF NOKTALAR
Verimli ısınma ve faturaları düşürmenin ilk ve en etkili yolunun iyi yapılmış bir izolasyondan  geçtiğini söyleyen Kadıköylü Makine Mühendisi Haluk Hadi Acar, alınacak birkaç basit önlemle ısı tasarrufu sağlanabileceğini ve belirtti. Böylelikle daha düşük ısıda daha verimli ısınmanın elde edilebileceğini belirten Haluk Hadi Acar’ın önerileri:
 
 -Yanma verimliliğini arttırmak amacıyla; kombi cihazı, radyatörler, tesisatın yıllık bakımlarını ihmal etmeyin. Bacalarınızı her yıl yetkili firmalara temizletin. Eski cihazlarınızı değiştirin.
 
 -Radyatörlerin önünü eşya ya da perdelerle kapatmayın. Radyatörlerin arkasına ısı yalıtımı levhası yerleştirin.
 
-Kapı ve pencerelerde çift cam ve pvc doğrama kullanın. Eski kapı ve pencerelerinizi izole edin. Zira en büyük ısı kayıpları kapı ve pencerelerden kaynaklanıyor. Böyle yaparak bile yüzde 20-30 tasarruf sağlayabilirsiniz.
 
 -Isı kayıplarının en çok gerçekleştiği çatı ve bina cephelerine mantolama, ısı yalıtımı yaptırın. Gerekirse zemin izolasyonu da yaptırın.
 
- Oda termostatının tasarrufta rolü önemli. İdeal konfor şartlarını sağlamak ve tasarruf etmek için oda termostatı kullanın ve oda sıcaklığını 21 - 22 dereceye ayarlayın. Bu şekilde enerjiyi efektif şekilde kullanmış olursunuz.
 
Sıcak su ayarlarını musluktan değil de kombinizden yapın.
 
-Doğalgazın tam yanabilmesi için gerekli oksijeni sağlayan menfezleri ve cihazların çevresini asla kapatmayın.
 
 

ARŞİV