Numune Hastanesi Yeniden Yapılacak

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapılacak.

30 Kasım 2011 - 11:30

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi baştan aşağıya yeniden inşa edilecek. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tarihi binasına ek olarak inşa edilecek yeni ve modern binalarla yatak sayısı 800’e çıkacak. Hastane bünyesinde 200 yataklı onkoloji bölümü de oluşturulacak. Depreme dayanıklı şekilde 112-113 bin metrekare alana inşa edilecek yeni hastanede 75 yoğun bakım yatağı, otuzdan fazla ameliyathane, radyoloji ünitesi, medikal onkoloji ve kemoterapi ünitesi, her türlü modern fizik tedavi uygulamalarının yapılabileceği bölüm, çocuk ve kadın doğum bölümü başta olmak üzere her alanda sağlık hizmeti sunulacak.

Arnavutluk, Kosova, Afrika ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden gelen hastalar da dâhil olmak üzere günde 5 bin hastaya hizmet veren Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeni binaları tamamlandığında uluslararası sağlık alanında hinterlandını arttırarak dünyanın şifa bulduğu bir sağlık merkezi haline gelecek.
PROF. DR. ÇAŞKURLU: ‘TÜRKİYE GURUR DUYACAK’
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin son yıllarda kaydettiği aşamada vizyonu ve birikimiyle büyük katkısı olan Başhekim Prof. Dr. Turhan Çaşkurlu son günlerde çok heyecanlı. Zira Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi için dönüm noktası kararların alınacağı bir süreç yaşanıyor. Bazı teferruatlar da ortadan kaldırılıp, tam anlamıyla proje onaylanırsa Türkiye dünyanın en önemli sağlık merkezlerinden birine kavuşacak. Ekibi ile gecesini gündüzüne katarak çalışan Prof. Dr. Çaşkurlu çalışmalarla ilgili son durumu ve taze bilgileri Gazete Kadıköy’e anlattı. “Hastanenin nereye konuşlanacağı, yolların nasıl geçeceği, binaların nasıl yerleşeceğinin belirlendiği Leke projesinden sonra avam projesini de yaptık. Leke projesi iki yıl önce yapıldı. Bakanlık tarafından onaylandı. Avam projesinin de tam anlamıyla onaylanması bekleniyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki görüşmelerden de olumlu sonuç çıkarsa Avam proje onaylanmış olacak ve projede temelin atılması ise 2012 yılı içinde öngörülüyor” dedi.
İSTANBUL’UN ACİL İHTİYACI VAR
Ünlü bilgin ve tıp adamı İbn-i Sina’nın gurur duyacağı bir şifa merkezini Türkiye’ye ve dünyaya kazandırmak için azami gayret sarfettiklerini, projenin bir an önce bitmesi gerektiğini vurgulayan Çaşkurlu, “Neden bir an önce? Çünkü yakın zamanda gördüğümüz deprem de gösterdi ki Türkiye, özellikle İstanbul, deprem riskini had safhada yaşıyor. Büyük şehir olduğumuz için de tabi olayların kontrolü Van’dakinden çok daha karmaşık olacaktır. Bu nedenle hastanelerin ayakta durması şart. İstanbul’da ciddi bir dönüşüm gerekiyor. Sadece Haydarpaşa’da değil. Bütün İstanbul hastanelerini kapsayan dönüşüm zaten başladı. Diğer hastaneler de projelerini çizdirdiler. Bitirenler var, inşaata başlamak üzere olanlar var. Göztepe-Kartal başlamak üzere, Şişli Etfal başladı. Bir an önce hastanenin yapılması için gayret gösteriyoruz” açıklamasında bulundu.
VİZYONUMUZ: ‘ULUSLARARASI DÜZEYDE KABUL GÖRMEK’
İstanbul’da 13 Ekim’de Bakanlık öncülüğünde yapılan planlama toplantısında hastanenin mali kaynağının TOKİ olacağını ve hastaneyi TOKİ’nin yapacağını söyleyen Çaşkurlu, “Dış görünüşü tarihi binayı andıran ama iç yapısıyla çağın tüm ihtiyaçlarını azami karşılayan mükemmel bir çağdaş hastane planını çizdirdik. Yoğun bakımlarıyla, onkoloji bölümüyle, en gelişmiş radyoloji birimiyle, laboratvuarlarıyla, aciliyle 200’ü onkoloji olmak üzere 800 yataklı bir hastane projesini tamamladık. Depreme dayanıklı bir hastane olacak. Depremden en ufak bir etkilenme görmemesi planlanarak dizayn edildi. Uygulama projesi de benzer şekliyle çizilip, yapıldığı zaman ev konforunda bir tedavi yuvası halini alacak. Uluslararası düzeyde kabul görür bir hastane olma vizyonumuz var. Zaten Türkiye’de bilinilirliği en yüksek hastanelerdeniz. Çağdaş binasına ve donanımına kavuştuğu zaman yurt dışında da bilinen bir hastane olacağız. Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından da hastalarımız gelmeye başlayacak. Arnavutluk’tan Kosova’dan, Afrika ülkelerinden, Türk cumhuriyetlerinden gelen hastalar var. Yeni hastane yapılınca uluslararası alanda çok konuşulacağız. En fazla iki kişilik odalarda modern donanımlar ve kaliteli hekimlerle dünyayı en yakından takip eden bir hastaneyiz” şeklinde konuştu.
Çağın hastalığı kansere karşı da 200 yatak ayırdıklarını, çok genç yaşlarda bile kanser görülmeye başlandığını, en iyi şekilde tedavi etme ihtiyacının arttığını vurgulayan Çaşkurlu, “Kansere duyarsız kalamazdık. Bakanlık da bu konuda planlama yaptı. Hastanemizin rol planında kanser hastalarına bakma rolümüz var. Radyoterapi ve en gelişmiş düzeyde ışınlama yöntemleri, en modern tetkik ve tanı araçları ve kemoterapi üniteleriyle bir bütün içinde 200 yataklı bir bölüm olacak. Kanser hastalarının kendilerini evlerinde hissedebilecekleri tek kişilik odalarda kalmaları, ruhsal yönden de kendilerini iyi hissetmeleri sağlanacak. Yeni hastanemizdeki rol planımızda yanık ile ilgili bir ünite bulunduracağız. Organ kaybı konusunda ise reimplantasyonun ileriye yönelik olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Kesin tarihin belli olmamakla birlikte görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkarsa 2012 içinde uygulama projesinin tamamlanarak temel atılabileceğini düşündüklerini açıklayan Çaşkurlu, hizmeti aksatmadan inşaatı tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, doktor ve hasta memnuniyetinin önemli olduğunu vurguladı.
 Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV