‘O Bir İstanbullu' sergisi billboardlarda!

Taşınabilir Sanat kapsamında sanatçılar Sakine Çil ve Ülkü Gezer’in projelendirdiği ‘O Bir İstanbullu’, 33 farklı tasarımla 14 Kasım’a kadar 150 billboard’da İstanbullularla buluşuyor.

11 Kasım 2010 - 09:39

 Taşınabilir Sanat kapsamında sanatçılar Sakine Çil ve Ülkü Gezer’in projelendirdiği ‘O Bir İstanbullu’, 33 farklı tasarımla 14 Kasım’a kadar 150 billboard’da İstanbullularla buluşuyor.

 
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında şu sıralar İstanbul’un birçok semtindeki ilan panolarında farklı bir sergi göze çarpıyor. Taşınabilir sanat çalışmaları yürüten Sakine Çil ve Ülkü Gezer’in farklı yaş ve sosyal statülerdeki İstanbullularla yaptığı görüşmeler ve fotoğraflarından oluşan sergi 14 Kasım’a kadar önünden yürüyüp geçtiğimiz farklı panolarda karşımıza çıkacak. Sanatçılar, sergide yer alacak kişileri seçerken İstanbul’un çok kültürlülüğünü göz önüne aldıklarını ve bu kişilere ulaşmak için kişisel ilişkilerinin yanı sıra çevrelerindeki insanların ilişkilerini kullandıklarını belirtiyor. Projede yer alanların gönüllülük çerçevesinde projeye destek verdiklerini de ekliyorlar. 33 İstanbullu’nun yer aldığı afiş sergisini yaratan sanatçılar Çil ve Gezer amaçlarını ise şöyle açıklıyorlar: “Kentin büyüme hızının, ortak bir İstanbullu kimliğinin oluşmasına engel olduğu gerçeğinden yola çıktık. Kentin gelişimi ve dönüşümü için kültürün ve sanatın sorgulayıcı, uyarıcı, düşündürücü ve alternatif üretici rollerini kullanarak, İstanbulluların kentleriyle kültürel ilişki kumasını hedefledik. Ayrıca İstanbulluların kendileriyle ve hemşerileriyle yüzleşmesini istedik.”
Taşınabilir sanat kavramı çerçevesinde böyle bir sergiye imza atan Sakine Çil ve Ülkü Gezer neden geleneksel sergilerden farklı olarak billboardları tercih ettiklerinin cevabını ise şöyle veriyorlar:
“Bir sanat projesini pek çok izleyiciye ulaştırabilmek için ticari bir mecra olan billboardları seçtik. Böylece sanatsal bir proje ile sokaktaki İstanbulluyu hiç beklemediği bir anda buluşturduk. Bu projenin şimdilik ömrü 15 gün. Ama örneğin Kadıköy Belediyesi ‘Kadıköylü kim?’ sorusunu merak ederse ‘O bir Kadıköylü’ projesini üretmeyi de çok isteriz.”

BİENALDE DE SERGİLENMİŞTİ

“O bir İstanbullu” başlıklı çalışma, İstanbulluların, kendileriyle ve hemşerileriyle yüzleşmesi amacıyla, 2005 yılında yapılan ve teması “İstanbul” olan, 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde “Konumlandırmalar” projesi adı altında gerçekleştirilmişti.13- 26 Eylül 2005 tarihleri arasında, 10 poster, Taksim, Eminönü, Tophane ve Tünel’de reklam raketlerinde yer almıştı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti dolayısıyla “O bir İstanbullu” adlı proje yeniden ele alındı. Daha kapsamlı ve yaygın bir şekilde yeniden yapılan çalışma sonrası poster sayısı 150’ye çıkarıldı. Sergi 31 Ekim–14 Kasım 2010 tarihleri arasında Bakırköy, Beşiktaş, Üsküdar, Fatih ve Kadıköy ilçelerindeki billboardlarda yer alıyor. Afişler Kadıköy’de Erenköy Kız Lisesi yanı, Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresi ve Haydarpaşa Kadıköy inişindeki ilan panolarında görülebilir.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV