"O tiyatronun açıklanmasını bekliyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarına yanıt veren Moda Sahnesi, “Bakan Bey’den hem desteğin nasıl gerçekleştiğini hem de o bir tiyatronun adının açıklanmasını bekliyoruz” dedi

17 Mayıs 2022 - 13:50

Geçtiğimiz hafta bir bir televizyon kanalında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Basında sadece bir tiyatronun ismini görüyoruz. Israrla bizden belge almamakta ısrar ediyor. Kuralları ben koyarım diyor. 490 tiyatro uymuş, 491'de mi sıkıntı çıkıyor? Ben sisteme karşı çıkıyorum, aykırıyım diye bu işler yürümez. Bana çok gerçekçi gelmiyor. Niyeti siyasi geliyor" demişti.

ERSOY'A YANIT MODA SAHNESİ'NDEN GELDİ

Ersoy, açıklamasında isim vermeden bir tiyatroyu kurallara uymamakla, siyaset yapmakla suçladı. Bu suçlamaya yanıt, geçtiğimiz aylarda yüksek gelen elektrik faturasını ödemeyi kabul etmediği için bir süre elektriği kesilen Moda Sahnesi'nden geldi. Moda Sahnesi, Ersoy'u isim vermeden kendilerini hedef göstermekle suçladı. 

Moda Sahnesi'nin açıklaması şöyle: “TC Kültür ve Turizm Bakanı, 11 Mayıs 2022 tarihinde Habertürk televizyonundaki bir programda yaptığı açıklamaların 'muğlaklığı' ve 'hedef göstermesi' üzerine görüşlerimizi belirtme gereği duyduk. Moda Sahnesi’nin adı geçmeden Moda Sahnesi’ni hedef göstermesi bu açıklamanın gerekçesini oluşturmaktadır. Bakan Bey izaha muhtaç bir kavram kullanıyor, diyor ki 'dolaylı enerji desteği' sağladık. Bu dolaylı destek ne olabilir? Bakan Bey yarım ağızla diyor ki satın aldığımız oyunların içinde enerji desteği payı da var. Bir zaman elektrik faturalarındaki TRT payı gibi mi? Anlaşılmıyor. Bakanlık 26-27 Mart’ta tüm Türkiye’de bir tiyatro şenliği yapmış, bazı özel tiyatrolardan da oyunlar satın almıştı. Bunu mu kastediliyor acaba? Başka büyük çaplı bir ticaret gerçekleşmemiş bakanlıkla özel tiyatrolar arasında. 26-27 Mart’taki bu festival için satın alınan oyunların 2021-2022 tiyatro sezonu için devlet desteğinden yararlanmış olması gibi bir koşul koyulmuş duyduğumuza göre. Onlardan seçilmiş. Listeye Bakanlıktan ulaşılabilir. Moda Sahnesi’nin bu festivalden haberi olmadı. Neden? Çünkü 2021-2022 devlet desteğinden yararlanamadı, destek yönetmenliğin 8. maddesine uygun bulunmadığı gerekçesiyle. Moda Sahnesi’nin destekten yararlandırılmamasının destek komisyonunda konuşulan gayriresmi gerekçesi ise 'Türk örf ve adetlerine uymadığı' yönünde.”

“SALONU OLMAYAN TİYATROLARA NEDEN ENERJİ DESTEĞİ VERİLDİ?”

Alınan kararın sanatı sansürlemek, sesini kesmek, kendine benzemeyenleri yok etmek anlamına geldiğini savunan Moda Sahnesi, “Devlet desteğinden yararlanamadığı için Moda Sahnesi 26-27 Mart’ta yapılan bu festivale zaten katılamazdı. Haberimiz bile olmadı. Meğer bu festival için satın alınan oyunların ücretinin içine dâhil edilmişmiş bu enerji desteği, Bakan Bey’in açıklamasından bu sonuç çıkıyor ama şunu unutuyor, bu festivale katılan çoğu tiyatronun salonu yok. Salonu olmayan tiyatrolara neden enerji desteği verildi? Bu, salonu olan özel tiyatroların hakkının yenmesi, gasp edilmesi değil mi? Ayrıca 26 Şubat’ta tiyatrocuların da katılımıyla basın önünde yapılan bu açıklamanın izahı neden iki buçuk ay sonra yapılıyor? Bunlar açıklanmasına ihtiyaç duyulan konu başlıkları.

“TİYATRONUN ADINI AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ”

Moda Sahnesi’nden yapılan açıklamada, ismi verilmeyen tiyatronun açıklanması istendi. Açıklamada, “Bakanlık 490 tiyatro ile ilişkilerini sıkıntısız sürdürürken bir tane tiyatro sıkıntı çıkarıyormuş, 'kuralları ben koyarım' diyormuş. Peki muğlaklık neresinde bunun? Bu bir tane tiyatronun kim olduğunu söylemiyor. Kastı belli ama kesin konuşmayarak günah keçisini ilan etmiş oluyor. Bakan Bey hedef göstererek kastını aşıyor ve konumuna uygun davranmıyor. Bakan Bey’i, kimi kastettiğini açık seçik açıklamaya davet ediyoruz. Burada asıl mesele 490 tiyatro adına beliriyor. Sıkıntı çıkarmadığı söylenen bu 490 tiyatronun hepsi tiyatro mu bir kere? İkincisi de sahiden Bakan Bey’in dediği gibi hayatınız güllük gülistanlık mı? Şimdi Bakan Bey’den hem desteğin nasıl gerçekleştiğini hem de o 1 tiyatronun adının açıklanmasını bekliyoruz.


ARŞİV