İlki 1998 yılında yapılan Çocuk Tiyatroları Çalıştayı, 18 yıl aradan sonra Kadıköy Belediyesi ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin girişimiyle yeniden toplandı
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatroları Çalıştayı, 30-31 Mayıs 2016 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Moda Khalkedon’da gerçekleştirildi. Aralarında yazar, yönetmen, oyuncu, tiyatro sahibi, akademisyenlerin yer aldığı kalabalık bir katılımla gerçekleşen Çocuk Tiyatroları Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi Kültür Müdürü Prof. Dr. Simten Gündeş, tiyatro izleyicisinin oluşmasında çocuk tiyatrolarının yerinin çok önemli olduğunu belirtti
Çalıştayın, Kadıköy Belediyesi ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından hazırlandığını söyleyen Doç. Dr. Nihal Kuyumcu, çocuk tiyatrolarının gelişmesi, yapılması gerekenlerin konuşulması anlamında çalıştayın önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kuyumcu çocuk tiyatroları çalıştayının ilkinin 1998’de düzenlendiğini, ikincisine ise Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığını ifade ederek, Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti. Kuyumcu çalıştayda; çocuk tiyatrolarının gelişimi, yapılması gerekenler gibi bir dizi soruya cevap arayacaklarını ifade etti.
ÇOCUK KÜLTÜR MERKEZİ GELİYOR
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk ise Kadıköy Belediyesi olarak göreve geldikleri günden itibaren belediyenin bir kültür politikasının oluşması için çalıştıklarını ifade etti. Düzenlenen çalıştayda konunun uzmanlarıyla bir araya gelip, çocuk tiyatroları konusunda yapılması gerekenleri belirlemeyi amaçladıklarını ifade eden Temurlenk, “Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi’ni, Çocuk Kültür Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Düzenlenen çalıştayda bunun da değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
NELER KONUŞULDU?
■ Çalıştay başlangıcında; Anadolu Çocuk Oyunları Kolu (AÇOK)’tan Yönetmen Ümit Denizer, çocuk oyununda müzikten tasarıma, sahneden oyun süresine kadar pek çok konunun özen gerektirdiğini ifade etti.
■ Antalya Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk ve Gençlik Birimi Danışmanı Yazar ve Yönetmen Özer Tunca, çocuk tiyatrosu konusunda üniversitelere iş düştüğünü, bu konuda bölümler açılması gerektiğini söyledi.
■ Yarının ve bugünün tiyatro seyircileri olan çocukların iyi yetişmesinin önemine değinen Eskişehir Şehir Tiyatrosu’ndan Oyuncu ve Yönetmen Ali Eyidoğan, çocukların beklentilerine cevap verecek, teknik ve öz bakımından kaliteli oyunlar hazırlanması gerekliliğini ifade etti.
■ Uluslararası Uçaneller Kukla Festivali’nin Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu, çocuk tiyatrosunun henüz sahne ve tiyatrosunun bulunmadığını belirtti, çocuk tiyatrosunun özel bir eğitim gerektiren alan olduğunu ifade etti.
■ Çalıştaya rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Çocuk Oyunu Yazarı Turgut Denizer’in bildirisi okundu. Denizer, çocuk tiyatrolarında, çocuk ruhunu olumsuz etkileyebilecek şiddet, istenmeyen çocuk, anne baba kavgası, tedirgin edici hastalık ve sakatlıklar, tehlikeli ortama donanımsız atılan çocuk kahraman vs. gibi temaların kullanılmaması gerektiğini belirtti.
ATÖLYELER YAPILDI
Konuşmacılar yaptıkları sunumlarda özetle çocuk tiyatrolarında içerik ve teknik anlamda olması gerekenlere, salonsuzluk, ekonomik sıkıntılar gibi konulara değindiler. Konuşmacılar, çocuk tiyatroları konusunda çalıştay düzenleyerek, konunun derinlemesine incelenmesi için verdiği katkılardan dolayı Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti.
Sunumların ardından gruplar oluşturularak atölye çalışmaları yapıldı. Katılımcılar, “Neden tiyatro yapıyoruz? Neden çocuk tiyatrosu yapıyoruz? İyi bir çocuk oyununun ölçütleri neler olmalıdır? Tiyatro grubu/okul/aile arası iletişim için neler yapıyoruz? Yerel yönetimlerin bu konuda nasıl bir desteği olabilir? gibi sorulara yanıt aradı.