Çocuklar eğlendi büyükler sevindi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, iki gün boyunca Özgürlük Parkı’nda “23 Nisan Çocuk Şenliği”nde kutlandı

24 Nisan 2017 - 12:43

Kadıköy’de her sene olduğu gibi bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birçok etkinlikte coşkuyla kutlandı. Bu etkinliklerden biri de 22-23 Nisan Cumartesi ve Pazar günleri Özgürlük Parkı’nda 11.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşen “23 Nisan Çocuk Şenliği” oldu. Özgürlük Parkı’nda dev şişme oyun parkurlarında diledikleri gibi oynayan çocuklar,  interaktif sahne performanslarını, kukla gösterilerini, illüzyon ve akrobat gösterilerini keyifle izlediler. Eğlencenin yanında çocukların farkındalıklarını arttırmaya yönelik birçok etkinlik de Özgürlük Parkı’nda kendine yer buldu. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, oyunlar aracılığıyla çocuklara afet çantasının önemini ve afet çantasında bulunması gerekenleri öğretirken,  Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmer Merkezleri, “Empati Sahnesi” aracılığıyla çocukların görme ve bedensel engelli bireylerin yaşamını tecrübe etmesi için alandaydı. Kibele Arkeoloji ve Çocuk Atölyesi’nde ise çocuklar kil toprağıyla “kap-kacak” yaparak arkeolojiyle tanışmış oldu. 23 Nisan’da Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğretmen ve öğrencileri de Özgürlük Parkı’nda çocuklar için davullarıyla ritim tuttu. Ayrıca Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri, “Paletimde 23 Nisan Şiirleri” resim yarışması ödül töreni, Kadıköy Belediyesi 23 Nisan Oda Orkestrası ve Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Korosu konser etkinliği, interaktif dans etkinliği, pop orkestrası ve ritim gurubu ile Özgürlük Parkı’ndaydı.

“EMPATİ SAHNESİ”

23 Nisan Çocuk Şenliği’nde gerçekleşen “örnek” aktivitelerden biri Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından organize edilen “Empati Sahnesi”ydi. Görme ve bedensel engeli olmayan çocukların, görme ve bedensel engellilerin günlük hayatta yaşadıklarını daha iyi anlaması için kurulan stantlarda çocuklardan, tekerlekli sandalyeye binerek hazırlanan parkuru geçmesi, daha sonra gözleri kapatılarak hazırlanan parkurda bastonla yürümesi istendi. Empati Sahnesi’ni tekerlekli sandalyeyle ve bastonla yürüyerek geçen 11 yaşındaki Miray Demir yaşadığı tecrübeyi şöyle anlattı: “Engellerle yaşamanın tahmin ettiğinden çok daha zor olduğunu gördüm. Özellikle merdivenleri çıkarken çok zorlandım. Bu etkinlik engeli olan insanları daha iyi anlamam için çok faydalı oldu. Artık onlara yardımcı olmak için daha çok çaba sarf edeceğim.”

SİVİL SAVUNMAYI OYUNLA ÖĞRENDİLER

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı da kendilerine ayrılan alanda çocuklara, depremden önce afet çantası hazırlamanın önemini anlatan bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte çocuklara dağıtılan kartlarda bulunan nesnelerle torbadan çekilen kağıtlarda yazan ve afet çantasında bulunan nesnelerin eşleştirilmesi istendi. Bu sayede çocuklar afet çantasının önemini ve afet çantasında bulunması gereken malzemeleri oyun yoluyla öğrendiler.

ARKEOLOJİYLE TANIŞTILAR

Çocuklara Arkeoloji’yi tanıtmak için Kadıköy’den yola çıkan Kibele Arkeoloji ve Çocuk Atölyesi ekibi de 23 Nisan Çocuk Şenliği’ndeydi. Ekip çocuklarla birlikte, kil toprağı kullanarak “eski insanların” hayatlarını sürdürebilmek için nasıl aletler yaptığını, göstererek anlattı. 2 gün boyunca standa uğrayan onlarca çocuğun arkeoloji bilimiyle tanışmalarını sağlayan ekip, Mısır hiyeroglif yazısı Türkçe alfabeye uyarlayarak çocuklardan isimlerini hiyeroglif yazısıyla yazmalarını istedi.

KENT KONSEYİ DE ALANDAYDI

Kadıköy Kent Konseyi Çocuk Meclisi de Özgürlük Parkı’nda kurduğu stantta velilere, Kent Konseyi’ni ve Çocuk Meclisi’nin faaliyetlerini aktardı. Kadıköylü çocukların, kent yönetimine aktif olarak katılmaları, kendileri ve kentle ilgili sorunlarının çözümünde rol almalarını sağlamak, çocukların çevre duyarlılığını artırmak, Kadıköylü çocukları, kent düzeyinde, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmek, çocukların kentlilik bilincini geliştirmek, çocukların insan hak ve özgürlüklerine saygılı, araştıran, üreten, girişimci bireyler olmalarını sağlamak, çocukların ortaklık bilinci içinde, dayanışma ve paylaşma duygularının gelişmesini sağlama amaçlarıyla kurulan Kadıköy Kent Konseyi Çocuk Meclisi, stantta üye kaydı yaptı.

“GELECEĞİMİZ AYDINIK OLACAK”

Amfi Tiyatro’da gerçekleşen “Paletimde 23 Nisan Şiirleri” ve Kadıköy Belediyesi 23 Nisan Oda Orkestrası ve Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Korosu konseri öncesinde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu çocuklara şöyle seslendi: “Sevgili çocuklar, bundan 97 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Kurulduğu şartlarda Türkiye dört devlet tarafından işgal edilmiş, Osmanlı İmparatorluğu parçalanmıştı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıktı ve Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi'nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. O kuruluşla beraber oluşan büyük iradeyle Türkiye Cumhuriyeti ulusal kurtuluş savasını verdi ve Cumhuriyet kuruldu. Meclis o büyüklüğüyle beraber ülkeyi bu günlere getirdi. Mustafa Kemal Atatürk, işte o önemli günü siz çocuklarımıza armağan etti.   23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun! Çocuklarımız müzikle, sanatla ilgilendiği müddetçe, sporla ilgilendiği müddetçe bu ülkede iyi insanlar yetişecek ve geleceğimiz aydınlık olacak. Hepinizi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

MİNİKLERDEN BÜYÜK PERFORMANS

Kendilerine armağan edilen bayramın sahipleri olan çocuklar, “23 Nisan Çocuk Şenliği”nde etkinliklerin öznesi oldu. 23 Nisan’a özel repertuar hazırlayan Kadıköy Belediyesi 23 Nisan Oda Orkestrası ve Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Korosu Özgürlük Parkı içinde bulunan Amfi Tiyatro’da dinleyicilere unutulmaz bir konser verdi. Cumhuriyet marşlarının çalındığı ve söylendiği konsere Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı. Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri, konserden sonra, park meydanında, interaktif dans gösterisi, pop orkestrası ve ritim orkestrasıyla katılımcıları büyüledi.

 ŞİİRLERİ RESMETTİLER

Bu yıl 4.düzenlenen Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi önderliğindeki “Paletimde 23 Nisan Şiirleri” adlı resim yaraşmasının ödül töreni 23 Nisan Pazar günü Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da gerçekeşti. Ödüllerin “7-9 yaş grubu” ve “10-13 yaş grubu”  kategorilerinde verildiği yarışmada çocuklardan 23 Nisan şiirlerini resmetmeleri istendi. Yarışma sonucunda 8 çocuk ödüllerini Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun elinden aldı.

7-9 yaş grubunda Mansiyon Ödülü’nü Mustafa Aykın İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Taha Berk Demir, 3.lük ödülünü Cenap Şehabettin İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Belinay Deniz Hantaş, 2.lik ödülünü 23. Ekim İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Zeynep Telli ve 1.lik ödülünü Erenköy Işık okulu 1.sınıf öğrencisi Can Sait Özbudun almaya hak kazandı.

10-13 yaş grubunda ise mansiyon ödülü Çiftehavuzlar Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Cemre Güllü’nün, 3.lük ödülü Melahat Şefizade Ortaokulu 7.Sınıf öğrencisi Azra Ceyla Eren’in, 2. ödülü Nihat Işık İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Cemre Ceren İlmen’in ve 1.lik ödülü Özel Koşuyolu Çağla İlkokulu 4.Sınıf Öğrencisi Zenep Alkışel’in oldu.

İLGİ YOĞUN

22-23 Nisan Cumartesi ve Pazar günleri Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen şenliğe ilgi yoğun oldu. Neşeleri gözlerinden okunan çocuklar heyecanlarını gazetemizle paylaştı:

Aziz Levent Okçi(11) : 23 Nisan 1920’de Cumhuriyet ilan edildi. Atatürk de çocukları çok sevdiği için bu bayramı biz çocuklara hediye etmiştir. Bugün burada sadece scootera bindim. 11 yaşında olduğum için buradaki oyuncalarla oynamadım.

Ela Dede(5): Bugün 23 Nisan. Atatürk çocukları çok sevdiği için bu bayramı kutluyoruz. Bugün yüzümü boyattım. Oyuncaklarla oynadım. Bugün çok güzel bir gün.

Emre Bora(13): 23 Nisan bizim için kutlanıyor. 23 Nisan’da meclis kuruldu. Ve Atatürk bu güzel günü çocuklara armağan etti. Başkası olsa kendi günü ilan eder. Belki ben de kendi günüm ilan ederdim. Ama Atatürk çocukları çok sevdiği için çocuk bayramı olmasını istedi. Bugün geldik burada eğlendik. Boğaya bindik, tırmanma rampasından tırmandık. Belediyeden ağabeylerle tombala oyunu oynadık. Bunu kuranlara teşekkür ediyorum. Çocuklarında, büyüklerinde 23 Nisan’ı kutlu olsun diyorum.

Mert Cingisiz(13) : Bu gün burada olduğum için çok mutluyum. Ben Edirne Keşan’dan geldim. Ben küçükken bizim oralarda da kutlardık. Eski günler aklıma geldi. Bu gün burada herkes bize çok iyi davranıyor. Kendimi başbakan gibi hissettim. Herkesten Allah razı olsun. Özellikle Atatürk’ten.

Elif Beyza Kınacı(10) : Bugün buradayım çünkü Atatürk bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtı ve bugünü bütün dünya çocuklarına armağan etti. Arkadaşlarımızla birlikte burada dinleyicilere şarkı söyledik. Bugün diğer günlerden daha farklı gibi. Kendimi daha mutlu hissediyorum.

Yağmur Birinci(12) : Etkinlikte keman çaldım. Herkes beni dinledi. Burada olduğum için çok mutluyum. Çok kalabalık olduğu için henüz oyuncaklara binemedim ama bineceğim. Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.


ARŞİV