Çocuklara 3 fırsat

Kadıköylü annelerin, çocuklarını daha mutlu yetiştirmek için kurduğu 3 oluşum, ebeveynlere Kadıköy’de rehberlik ediyor

05 Kasım 2015 - 15:30
Gökçe UYGUN
Kadıköy’de yaşayan bir anne iseniz, çocuğunuzu yanınıza alarak diğer annelerle birlikte ücretsiz etkinliklere katılabilir, bebeğinizin küçülen eşyalarını ihtiyacı olanlarla paylaşabilir, haftasonu çocuğunuzla ücretsiz olarak katılabileceğiniz etkinlikleri internetten takip edebilirsiniz.
Tüm bunları rahatça yapabilmeniz için, Kadıköy sakini, girişimci 3 annenin kurduğu 3 güzel oluşumla başbaşa bırakıyoruz sizleri...

“Ben bir Kadıköy annesiyim”
Aslı Altınok Erdal, Moda sakini genç bir anne ve uluslararası fuar organizatörü. Ocak 2014’te oğlu Rüzgar doğunca iş yaşamına 7 ay ara verdi. Rüzgar bazı hastalıklar yaşadığı ve kendisinin de eşinin de ailesi İstanbul’da olmadığında çok zorluk yaşadı bu süreçte.
Lohusa sendromu da yaşayan Aslı Altınok Erdal, bunun üzerine, -deyim yerindeyse- kendini biraz  dışarı atmak istedi. Kendisi gibi annelerle biraraya gelmesi gerektiğini düşündü. Sosyal çevresi de değişmek zorunda kalmıştı zira yakın arkadaşlarının çoğu evli-çocuklu değildi.
‘Bebekle beraber ne tür etkinliklere katılabilirim?’ diye araştırmaya başladı. Ve böylelikle bu lokal grubu kurdu. Önceleri watsapp uygulamasından yararlanan 11 anneydiler. Haziran 2014’te “Kadıköy Anneleri” adını aldılar. kadikoyanneleri.com sitesi kuruldu, tüm sosyal paylaşım ağlarında hesaplar açıldı.
Erdal, Kadıköy Anneleri’ni, “Kadıköy’de yaşayan, annelik mertebesine erişmiş veya erişmek üzere olan hemcinslerimizi aktiviteden aktiviteye koşturtacak paylaşım platformu...” diye tanımlıyor.
Web sitesi ve sosyal medyada annelik, babalık, çocuk bakımı gibi temel konularda yazılar paylaşılıyor. Annelerin ücretsiz katılabileceği uyku, tuvalet eğitimi gibi organizasyonlar düzenliyor. Kimi mağaza ve kurumlar da Kadıköy Anneleri’ne indirimler sağlanıyor.

“BABALAR DA GELEBİLİR!”
Kadıköy Anneleri esasen sadece annelere yönelik bir oluşum değil. Babalara da hitap ediliyor. Aile odaklı organsiyonlar gerçekleştiriliyor. Grubun adı her ne kadar Kadıköy Anneleri olsa da Avrupa yakasından gelen anneler de oluyor.
Sloganları “Mutlu anne mutlu bebek” zira Erdal’a göre önce anne mutlu olmalı ki bebeğini de mutlu edebilsin!
Bu oluşumun kendisi için adeta bir hobi, bir sosyal sorumluk projesi olduğunu vurgulayan Aslı Altınok Erdal, “Hiçbir maddi amaç gütmüyorum, zaten halihazırda çalıştığım bir işim var. Amaç genç annelerin sosyalleşmesi, deneyim/bilgi paylaşımı yapması. Kadıköylü anneler birbirlerini destekliyorlar her konuda, bu çok güzel bir şey” diyor.

Ebeveynlerin şehir rehberi bu adreste
Kadıköylü avukat ve blog yazarı Özge A. Lokmanhekim’in kurucusu olduğu www.sehrincocukhali.com adlı site, anne ve babalara çocuklarıyla verimli ve keyifli zaman geçirebilmeleri için seçenekler sunuyor. Sitede park, bahçe, müze, kurs, tiyatro, sinema, oyuncakçı, çocuk dostu restoranlar gibi çocuklara yönelik her türlü etkinlik ve mekanın yer aldığı geniş kapsamlı bir etkinlik takvimi ve rehber bulunuyor.
Lokmanhekim, bu siteyi nasıl bir ihtiyaçtan yaratmış? Anlatıyor; “Oğlum küçükken onu götürebileceğim park, etkinlik, atölye arıyordum. Internetten bakıp duruyordum ancak bu çok zaman alıyordu. ‘Bunların hepsini bir yerde bulabileceğim, bana kolaylık sağlayacak bir site yok mu?’ dedim, istediğim gibi bir şey bulamayınca da benim gibi annelere kolaylık sağlamak amacıyla Şehrin Çocuk Hali’ni kurdum.”
“Şehrin Çocuk Hali, mutluluk garanti!” sloganıyla ailelerin hayatını kolaylaştırmayı arzuladıklarını söyleyen Lokmanhekim, “Çocuğumla bugün ne yapsam? sorusu her anne gibi benim de en önemli gündem maddelerimden. Bu soruya en güzel şekilde cevap vermek, şehri çocuklarımızla birlikte keşfetmek için konularında deneyimli yani gezen, gören ve yazan bir ekiple siteyi yönetiyoruz. Gün gün, saat saat çocuklar için nerede ne var hepsini bir araya topladığımız online rehberimizle, annelerin dışarı çıkmadan önce bakacakları ilk adres olmayı hedefliyoruz” diyor.

 “ÇOCUKLAR İÇİN CAZİP”
Özge Lokmanhekim, sitede Kadıköy’deki çocuk tiyatroları, spor okulları ve etkinlik merkezlerine oldukça yer verdiklerini vurgulayarak, “Kadıköy, ağırlıklı olarak evlerin bulunduğu bir semt olduğu için aileler tarafından tercih ediliyor ve çocuk dostu çok restoran, etkinlik merkezi mevcut. Kadıköy çocuklar için de oldukça cazip” diye konuşuyor.

Bebe ürünleri elden ele!
“Çocuğun yediği helal, giydiği haramdır”. Bu atasözü “Çocuğun iyi beslenmesi için ne kadar para harcansa yerindedir çünkü büyümesi, dengeli beslenmesine bağlıdır. Ama pahalı elbise giydirilmesi doğru değildir çünkü çocuk giyeceği hor kullanır. Elbise korunsa bile kısa sürede çocuğa küçük gelir”  anlamına geliyor. Tam da bu düşünceden yola çıkan Kadıköy kökenli bir oluşum var; Bebedönüşüm.
Kurucusu Esra Akçay Duff anlatıyor.
Bebedönüşüm’ü, kızınız Delfina’yı büyütürken yaşadıklarınızdan yola çıkarak mı kurdunuz?
Delfina’ya hamileyken İngiltere’den İstanbul’a taşındık. Üniversiteyi İstanbul’da okumuştum ama yıllar sonra buraya tekrar geldiğimde iyi bir çevrem yoktu.  Delfina büyürken kıyafetleri küçülüyor ve ihtiyacımız olan malzemeler sürekli artıyordu. Keşke bir ağ olsa sürekli bir tüketim çılgınlığı içinde gidip kıyafet ve malzeme almak yerine birbirimizle eşyaları paslaşsak; aynı ürün birçok çocuğun hayatına girse dedik ve bu paylaşım hareketine kalbini koyan dostlarla Aralık 2012’de Bebedönüşüm’ü başlattık.

ANNE SÜTÜ BİLE PAYLAŞILIYOR!
Freecycle (geridönüşüm) zaten gerekli bir hareket. Ama sanırım bebek kıyafeti gibi, daha eskimeden küçülen kıyafetleri ve bebek kıyafetlerinin pahalılığı düşünülünce, Bebedönüşüm daha da gerekli bir hal alıyor…
Biz İngiltere’deyken ihtiyacımız olan çoğu ürünü Freecycle’dan karşılamıştık. Bebedönüşüm de hem bebek ayakkabıları, kıyafetleri gibi küçük ürünler, hem de bebek arabası, beşik, süt sağma makinası gibi büyük eşyalar paylaşılıyor. Maksat paylaşmak, maksat birbirimize ihtiyacımız olduğunu hatırlamak...
Sistem nasıl işliyor?
bebedonusum.blogspot.com.tr adresinden üye olunabiliyor. Ürün talep ya da teklif ediliyor. Kimin elinde o üründen varsa, karşılıklı haberleşilerek paylaşılıyor.
Sadece oyuncak ve kıyafet paylaşılmıyor; diğer paylaşılanlar neler?
Emeği, bilgiyi, doğal malzemeleri (kudret narı, doğal sinek-savar gibi), tarifleri (sirke yapımı, doğal güneş kremi gibi) de paylaşıyoruz. Belki inanamayacaksınız ama anne sütü bile paylaşıyoruz. 
Bebedönüşüm insanlar arası ilişkileri de güçlendiriyor olmalı.
Bir ürünü satın aldığımızda, o ürünün kimin yaptığını bilmiyoruz. Kullandıktan sonra o ürünü birine veriyoruz ama kime gittiğini bilmiyoruz. Halbuki Bebedönüşüm blogunda, ürünün kimden geldiğini, kime gittiğini görüyoruz ve aileler teşekkür mesajlarını paylaşıyorlar. Böylece toplum birbirine yabancılaşmıyor. 
Siz Kadıköylüsünüz. Bu oluşum da Kadıköy ağırlıklı mı?
Çok doğru. Zaten Kadıköylüler çevreye duyarlı, paylaşmayı seven, sosyal ve bilinçli insanlar.

ARŞİV