Çocuklardan, Renkler Cumhuriyeti'ne tam not

‘Renkler Cumhuriyeti’ adlı oyun sahnelendikten sonra Gazete Kadıköy’e oyunla ilgili yüzlerce çocuğun övgü dolu mesajı geldi. Mesajlarında oyundan beğeniyle bahseden çocuklar ve ebeveynler, oyunun...

16 Şubat 2011 - 15:14

‘Renkler Cumhuriyeti’ adlı oyun sahnelendikten sonra Gazete Kadıköy’e oyunla ilgili yüzlerce çocuğun övgü dolu mesajı geldi. Mesajlarında oyundan beğeniyle bahseden çocuklar ve ebeveynler, oyunun bundan sonra da çeşitli aralıklarla ücretsiz olarak çocuklara sunulmasını istiyor.

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir süre önce çocuklar için sergilenen “Renkler Cumhuriyeti” adlı oyun çocukların beğenisini kazandı.
Enver Aysever’in 1998 yılında yazdığı oyun Renkler Krallığı’nda geçiyor. Ülkeye Kral olmaya çalışan Kötü Kalpli Sihirbaza karşı verilen mücadeleyi anlatan oyunda Krallıktan Cumhuriyete geçiş, sürprizlerle birlikte eğitici ve eğlendirici bir dille aktarılıyor.
İnteraktif kurgusuyla oyun boyunca izleyicilerin dikkatini sahnede tutabilen başarılı oyun, müzikal tadında geçiyor. Şarkılarla birlikte mesajların akılda kalıcılığı kuvvetlendiriliyor.
Renklerin gizemli dünyasında eğlence ve sürprizlerle dolu bir macerayı anlatan “Renkler Cumhuriyeti” Caddebostan Kültür Merkezi’nde 3 Şubat 2011 Perşembe günü çocuklarla buluşmuş, Kadıköy Belediyesi’nin Fikirtepe Eğitim ve Sosyal Destekleme Merkezi’nin (ESDEM) çocuklar için açtığı etüt programlarında eğitim alan çocuklar ve ebeveynleri Tiyatro Çisenti’nin sahnelediği “Renkler Cumhuriyeti”yle güzel bir gün geçirmişlerdi.
Oyun sahnelendikten sonra Kadıköylünün sesi olan Gazete Kadıköy’e “Renkler Cumhuriyeti” oyunuyla ilgili yüzlerce çocuğun övgü dolu mesajı geldi. Mesajlarında oyundan övgüyle bahseden çocuklar ve ebeveynler, oyunun bundan sonra da çeşitli aralıklarla ücretsiz olarak çocuklara sunulmasını talep ettiler.


HER OYUNA NASİP OLMAZ
Çocukların gazetemize ulaşan oyunlarla ilgili görüşleri de şöyle:
-Aysu Kalıntaş: “Bir daha izlerim”
Oyunu izlerken çok güzel vakit geçirdiğimi anladım. Oyun çok güzel ve eğlenceliydi. Renkler Cumhuriyeti adlı oyun bir daha oynasa tekrar giderdim, o derece. Bir kere oyunu saptırmadan direk ve anlamlı anlatan bu oyunu oynayan 5 kişiye teşekkürlerimi sunarım. Nedeni bize bu imkânı sağlayıp, biz ve bizim gibi öğrencileri mutlu ettiklerini bilmelerini isterim. Bizlere bu imkânı sağladığınız için. Sağ olun. Teşekkürler.
-Halime Özdemir: “Cumhuriyet çocuğuyuz biz…”
Çok şey öğrendik. Kötülük yapmamayı, birbirimize yardım etmemiz gerektiği gibi… Oyunun sonlarında kraliçe çok akıllı davranarak renkler kutusunu kurtardı. Sonra da iyi kalpli sihirbazı kurtardı. Soytarılar şaşkınlık yapıp kötü kalpli sihirbazdan yana olmuşlardı. Ama sonra güvenilir biraz da obur ve sorumsuz ama iyi kalpli kraldan yana oldular. Sonra kral tacını çıkararak “Artık ben kral olmuyorum, bu ülke kimi isterse o olacak, kral diye bir şey de olmayacak!”dedi. Sonra da kraliçe “Herkes kendi kendini yönetecek” dedi. İşte Cumhuriyet buydu.
-Kübra Şahin: “Cumhuriyeti kurduk”
Bir an perdeler açıldı. Yüksekteki kız benim ilgimi çok çekti. İnanıyorum ki benim kadar herkesin ilgisini çekmiştir. Oyun başladı herkesin kıyafetleri oyuna uygundu, yaşadıklarını şarkıya dökünce tiyatronun eğlencesi daha da güzel oldu. Kralın, soytarıların mimikleri, el hareketleri oyuna ayrı bir zevk kattı. Renkler Cumhuriyeti adına uygun renkler kullanılmıştı. Ben de şuna tekrar şahit oldum, bir insan ne zaman ne yapacağına karar verirse işte onu başarır. Bizler Cumhuriyeti kurduk, krallıkları, padişahlıkları yok ettik. İşte oyunun ana fikri bu idi.
Başak Nur Bedir: “ Aslında bu kadarını beklemiyordum…”
Renkler Cumhuriyeti… İsmi bile bana ilginç geldi. Renklerin kurulu olduğu bir dünya olacaktı fakat “Renkler Cumhuriyeti” de neyin nesiydi ? Kafamdaki bu sorularla tiyatroya dikkatimi vermeye çalıştım. Tiyatronun hiç bu kadar rahat ve anlaşılır bir şekilde hem Cumhuriyet’i hem de Cumhuriyet’in bize getirdiği hakları anlatacağını tahmin bile etmemiştim. Anlaşılır olması için çocukların bile anlayacağı bir seviyeye inerek oyunu sergilemeleri ve bize bir kez daha Cumhuriyet Çocukları olduğumuzu anlatmaları bizi gerçekten mutlu etti. Hem eğlendirici hem de eğitici bir tiyatro olduğu için gerçekten faydalı buldum.
-Nurcan Bedir(Anne): “Çocuklar Cumhuriyetin anlamını öğreniyorlar”
Kadıköy Belediyesi’nin organize etmiş olduğu Renkler Cumhuriyeti tiyatro gösterisine çocuklarımla birlikte katıldım. Çok güzel bir gündü. Bu tiyatro gösterisinin sonunda çocukların Cumhuriyet’in anlamını daha iyi kavradıklarına eminim. Böyle etkiliklerin tekrarını belediyemizden bekliyor, bu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.


 


ARŞİV