Çocuklardan temizlik denetimi

Kadıköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü kapılarını öğrencilere açtı. Kadıköy’ün nasıl temizlendiğini yerinde izleyen öğrenciler, proje üretecek

24 Aralık 2015 - 16:25
Kadıköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü kapılarını öğrencilere açtı. Kadıköy’ün nasıl temizlendiğini yerinde izleyen öğrenciler, proje üretecek
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü kapılarını öğrencilere açtı. Öğrenciler Kadıköy’ün nasıl temizlendiğini yerinde gördü. Kadıköy Belediyesi’nin Yenisahra’daki Temizlik İşleri Hizmet Birimi’ni ziyaret eden Fevziye Mektepleri Özel Erenköy Işık Ortaokulu öğrencilerine ilçede yüzlerce personel ve onlarca araçla günde ortalama 580 ile 600 ton arasında çöp ve atık toplandığı anlatıldı. Öğrenciler, Kadıköy’de yürütülen çalışmaları, çöp toplama ve temizlik araçlarının özelliklerini uzmanlardan öğrendi.

PROJE ÜRETECEKLER
18 Aralık Cuma günü Kadıköy Belediyesi’nin Yenisahra’daki Temizlik İşleri Hizmet Birimi’ni ziyaret eden öğrenciler; yapmayı düşündükleri proje çalışmalarıyla ilgili önce temizlik işleri yetkililerine bilgi verdi. Yetkililer de çöp toplama yöntemlerini, son teknoloji ürünü çöp toplama araçlarının nasıl çalışma yaptığını, çöpün en modern ve sağlıklı şekilde risk oluşturmadan nasıl toplandığını anlattılar. Öğrencilerin, yetkililere merak ettikleri konularda sorular sorarken, edindikleri bilgileri tablet bilgisayarlarına not ettikleri dikkat çekti. Taşıma, aktarma, depolama, geri dönüştürüp tekrar kullanma konularında ayrıntılı bilgi verildi. Öğrencilere bilgilendirmenin ardından hizmet birimi gezdirildi. Temizlik araçlarının atık toplama ile ilgili teknolojik özellikleri anlatıldı.  Öğrencilerden, şantiye alanı gezdirilirken, sağlık riski oluşmaması için maske takmaları da istendi. Ayrıca Kadıköy Belediyesi Katı Atık Geri Dönüşüm Merkezi’nin çöpleri ayrıştırarak geri dönüşme katkıda bulunulduğu anlatıldı.
Öğrenciler yetkililere kentte atık toplarken yaşadıkları sorun veya sıkıntıları da sordu. Yetkililer de bu konuda Kadıköylülerden atıklarını ayrıştırmalarını, belli saatlerde çöplerini bırakmalarının kolaylaştırıcı olacağını ifade ettiler. Cadde ve sokaklardaki trafik yoğunluğu dolayısıyla çöp toplamada sıkıntı yaşadıklarını anlatan yetkililer, özellikle akşam trafiği dolayısıyla çöpün yüzde 80-85’inin gece toplandığını belirttiler.

TEMİZLİK FİLOSU
Kadıköy’de çevre temizliği yaklaşık 67 araçlık bir araç filosu ve 655 adet çalışan ile gerçekleştiriliyor. İlçede günlük ortalama 580-600 ton çöp toplanıyor. Yaklaşık 12 bin 900 konteynırın bulunduğu ilçede 45 adet yerüstü, 43 adet yeraltı konteynır mevcut. Yüzde yüz elektrikli hibrit araçların temizlikte kullanıldığı da belirtildi.

ARŞİV