Çocukları korumak için toplandılar

II. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi Ankara’da toplandı. Kongreye pek çok sivil toplum örgütüyle birlikte Kadıköy Belediyesi de katıldı

02 Aralık 2016 - 09:15
 
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği ve Barolar Birliği ortaklığı ile Ankara’da düzenlenen II. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi’ne Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Servis biriminden iki sosyal hizmet uzmanı ve bir sosyolog ile katıldı. Çocuk hakları alanında çalışan meslek grupları ve sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımıyla gerçekleşti. Sheffield Üniversitesi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Jenny Gray, Çocuk Haklarının Korunmasında Uluslararası Yaklaşımlar konulu konferansında, çocuk hakları bağlamında karşılaştırmaları bir sunum yaparak alan deneyimlerini paylaştı.

EN TEMEL YAŞAM HAKKI
Çocuğun Yaşama ve Gelişme Hakkı konulu panelin oturum başkanlığını yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Gökler, ülkemizdeki çocuk politikalarını en temel çocuk hakkı olan yaşama hakkı çerçevesinde irdeledi.
Çocukların Cinsel İstismarı ve Hukuk, Suça Sürüklenen Çocuklar, Çatışma Ortamında Çocuklar ve Çocuk Ölümleri, Çocuk İstismarı ve Özel Gereksimi Olan Çocuklar, Çocukların İstismardan Korunması ve Önleme, Çocuk ve Medya, Çocuk İstismar ve Aile Çevre İlişkisi, Çocuk Hakları ve Hakların Hayata Geçirilmesi ana başlıkları altında birçok bildiri sunuldu.
Çocuk Yaşta Evlilikler, Madde Bağımlılığı, Göç ve Göçten Kaynaklanan Çocuk Hakları İhlalleri, Çocuk Koruma Sisteminde Sorunlar, Çocuğun Korunmasında Hukuk Sisteminde Sorunlar, en kötü biçimiyle Çocuk İşliği konularında düzenlenen panellerde ulusal ve uluslararası düzeyde katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

ÇOCUKLAR İÇİN ORTAKLAŞMA
Sonuç olarak Kongre’de; yaşama ve gelişme hakları çerçevesinde kalıcı sosyal politikalar oluşturulması,  multidisipliner bir anlayışla çocuklar için koruyucu, önleyici, güçlendirici hizmet modelleri geliştirerek çocuk alanında çalışan tüm birleşenlerin ortaklaşması gerektiği deklare edildi. Çocukların beden ve ruh sağlığı açısından ciddi hak ihlalleriyle karşılaştığı ve bu ihlallerin önlenmesi için kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ortak çabasının gerekliliği görüşü ile kongre sona erdi.

 
Kongrede Öne Çıkan Çarpıcı Bulgular
● Türkiye nüfusunun %30’u 19 yaşından küçük.
● Kadına yönelik fiziksel şiddet %38.
● Kentsel kesimde yaşayan kadınların %11’i fiziksel şiddeti onaylıyor.
● Çocuğa yönelik fiziksel istismar en az %43.
● Cinsel istismar en az %20, bu olguların %60’ı ensest.
● Kız çocuk nüfusunun %7’si 18 yaş altında evleniyor.
● Evliliklerin en az %30’unda gelin kız çocuğu.
● Evliliklerin bir kısmı çocuk satışı kapsamına giriyor. 
● Kız çocuklarının yaşam kalitesinde Türkiye 55. sırada.
● Cezaevlerinde hükümlü ve tutuklu çocuk sayısı 2000’den fazla,
● Anneleriyle birlikte cezaevinde yaşayan çocuk 500’den fazla.
● Türkiye’de son 11 yıl içinde, 17 yaşın altında 500 binden fazla kız çocuğu “imam nikâhı” olarak adlandırılan gayri resmi yolla evlendirildi.
● 15 yaşını bitirmiş kız çocukları “rıza” kabulü altında resmi nikahsız birlikteliğine sürüklenmekte.
● Suriye savaşı sonrası Türkiye’ye gelen 3 milyon kişinin yarısı 18 yaşından küçük, 18 yaşından küçük çocukların 300 bini 0-4 yaş arasında, 300 binin 60 bini ise 1 yaşından küçük.
●Türkiye’de Suriyeli anne-babadan dünyaya gelen çocuk sayısı 157 bin dolaylarında.
● Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri Avrupa’da 55 milyon çocuğun istismar ve ihmal mağduru olduğunu göstermekte.
● Yapılan araştırmalarda dünyada erken evliliklerin sadece %5’inin erkek olduğu, kız çocuklarında ise bu oranın farklı coğrafyalarda %35-60 arasında değişmekte olduğu görülmekte.
● AB’de 2015 itibariyle ilk kez sığınma başvurusunda bulunan kişilerin %33’ü çocuk.
● Türkiye’de oyun çağındaki çocuklar ilkokul eğitimine başlıyor, lise ve üniversite sınavları için oyun, aile içi ve sosyal etkileşim, spor, sanat hakları feda ediliyor.
● Türkiye’de çocuğun Katılım hakkına ilişkin sürekliliği olan bir fiil yok.

 


ARŞİV