Çocuklarımızı koruyalım

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, çocukların suçtan korunması için toplumsal anlamda bilincin arttırılması gerektiğini söyledi.

19 Mart 2014 - 10:55
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, çocukların suçtan korunması için toplumsal anlamda bilincin arttırılması gerektiğini söyledi.
 
 
Mustafa SÜRMELİ
 
14-18 yaş aralığındaki suç işlemiş gençlerin topluma kazandırılması amacıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin başlattığı “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” projesinin açılış konferansında konuşan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, önemli mesajlar verdi. Konuşmasında, suçla mücadele kapsamında suç profilinde karşılaştıkları ve kendilerini en fazla üzen konunun çocuk suçları olduğunu belirten Kenan Kurt, güvenlik ve huzurun sağlanması, suçla mücadele ve suçun önlenmesinde yetkililerin yanı sıra sivil toplum kurumlarına da görev düştüğünü ifade ederek, bu amaçla hazırlanan toplumsal projelere imkânlar ölçüsünde her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Çocuğun suça sürüklenmesine ve suç mağduru olmasına neden olan başlıca faktörleri, yaptıkları kendi analizleri ışığında anlatan Kurt, kişisel faktörler, ailevi ve çevresel faktörler, parçalanmış aile çocukları, anne babaları ayrı yaşayan çocuklar, çalışmak amacıyla İstanbul’a yalnız gelen ve bekâr evlerinde kalan çocuklar, suç örgütlerinin etkisi altında kalan çocuklar, sevgi yoksulluğu, yanlış ve eksik eğitim, ailede suçlu birey örnekleri, hatalı internet kullanımı gibi nedenlerin çocukları suça iten başlıklar arasında dikkat çektiğini söyledi.
 
SUÇA İTİLMİŞ ÇOCUK VE TOPLUMSAL SORUMLULUK
Çocukların zarar görmesinin önüne geçmek adına yapılan bazı düzenlemelere de konuşmasında değinen İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet projesi kapsamında Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Büro Amirliği’nin talepleri doğrultusunda yapılan çalışmalardan da bahsetti. Kurt, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim polis olarak suç olgusu içinde çocuğa bakış açımız ister suç işlesin ister suçun bir mağduru olsun, bizim için dünyanın her yerinde ve yaşadığımız bu kentte suçlu çocuk yoktur, suça toplum tarafından sürüklenen çocuk vardır. Bir çocuk bir suçun içerisindeyse toplumun her kesimi, bizler de dâhil olmak üzere kendimizi bu suçun bir sebebi olarak görmeliyiz. Bu anlamda Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet projesi kapsamında biz Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak üzerimize düşen bütün sorumluluğu yapmaya hazırız.
 
KADIKÖY’DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kadıköy ilçe sınırları içerisinde çocukların suça sürüklenmemesi ve herhangi bir suçun mağduru olmaması için çocuk büro amirliği başta olmak üzere toplum destekli polis büro amirliğinin çeşitli çalışmalar yaptığını, bu kapsamda işyeri sahipleri ve çevre sakinleri ile tek tek görüşüp, çocukların korunması konusunda sosyal sorumluluk bilincini geliştirmeye çalıştığını anlatan Kurt, “Kadıköy ilçemizde ağırlıklı olarak metro, vapur iskeleleri otobüs, minibüs son duraklarıyla Marmaray’ın iki yakayı birleştiren bir konum olmasıyla yerleşik halkın gelir seviyesinin yüksek olması sebebiyle diğer ilçelerden gelen veya aileler tarafından gönderilen çocuklarımız sizin de dikkatinizi çekmiştir. Mendil satarak dilendirilen çocuklara rastlamıştır. Çocukların tehlikelerden korunması suça sürüklenmemesi ve bir suçun mağduru olmaması amacıyla ekiplerimiz tarafından bu çocuklar toplanmakta, Çocuk Büro Amirliği bu çocukların ailelerine ulaşarak onları ailelerine teslim etmekte, tekerrürü halinde adli ve idari işlemler aileler hakkında yapılmaktadır”diye konuştu.
Alınan tüm tedbirlere rağmen maalesef tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da ve buna bağlı olarak Kadıköy’de de çocukların karıştığı suçlarla sıkça karşılaşıldığını, örneğin sadece Kadıköy ilçesi genelinde 2013 yılı içerisinde İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği’ne, çocukların karıştığı 1091 olay intikal ettiğini açıklayan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Bu olayların niteliklerine bakıldığında kasten yaralama, hırsızlık, madde bulundurma ve kullanma. 2013 yılı içerisinde 741 suça sürüklenen çocuk adliyeye çıkartıldı, 22 çocuk işlemiş oldukları suçun niteliğine göre tutuklandıdedi.

ARŞİV