Çocukların aklındaki Kadıköy

“Dünyayı verelim çocuklara, hiç değilse bir günlüğüne…” demiş şair Nâzım Hikmet; çocuk aklının, yaratıcılığının ve vicdanının dünyayı daha iyi yönetebileceğine inanarak...

04 Aralık 2014 - 14:03
“Dünyayı verelim çocuklara, hiç değilse bir günlüğüne…” demiş şair Nâzım Hikmet; çocuk aklının, yaratıcılığının ve vicdanının dünyayı daha iyi yönetebileceğine inanarak... Belki dünyaları verebilme yetkisi yok ama Kadıköy Belediyesi sadece 23 Nisanlarda fikirleri sorulan çocuklara daha gerçekçi bir proje ile yaklaşıyor: Çocuk Meclisi!
 

Kadıköy Kent Meclisinin içinden çıkan Çocuk Meclisi bu yılki genel kurulunu sadece 14 çocukla gerçekleştirse de aldığı yeni kararlarla, katılımcı bir meclisin kapılarını aralıyor. 28 Kasım Perşembe günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde biraraya gelen çocuklar, veliler ve Çocuk Meclisi ‘kolaylaştırıcısı’ yetişkinler, bu senenin Olağan Genel Kurulu’nda buluştu. Sırasıyla divan seçimi, başkanlık seçimi ve yürütme kurulu seçiminin yapıldığı toplantıda, katılan 14 çocuktan 10’u yönetime seçildi.
Kadıköy’ün çeşitli okullarında okuyan çocukların katıldığı Genel Kurul’un şüphesiz en önemli kısmı, bir önceki Çocuk Meclisi’nin işleyişindeki kısıtlamaları kaldıracak yönerge değişiklikleri oldu. Bir önceki dönemlerin meclise katılım şartlarını okul temsilcisi olmak ile sınırlayan madde değiştirilerek, Çocuk Meclisi Kadıköy’de okuyan ve ikamet eden bütün çocuklara açık hale getirildi. Ayrıca Genel Kurul toplanma süresini 2 yılda 1’den, yılda 1’e indiren değişiklikle daha işlevli bir meclis için kolaylık sağlandı.
ÇOCUKLARIN ‘AKLINDAKİ KADIKÖY’
Gazete Kadıköy olarak misafir olduğumuz Çocuk Meclisi Olağan Genel Kurulu’nda taze seçilmiş yeni başkan ve yürütme kurulu üyelerine yeni meclisin işlevini ve kendilerinin Kadıköy’le ilgili görüşlerini de sorduk, Kadıköy’ün ‘küçük meclisinin’ yeni üyeleri de yanıtladı:  “Aklınızdaki Kadıköy nasıl olmalı, Çocuk Meclisi bunun için neler yapmalı?”
Sözü ilk olarak meclisin yeni başkanı olan, geçen dönem de başkanvekilliği yapan Bahariye Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Nihal Koyuncu alıyor: “Ben daha temiz bir Kadıköy istiyorum. Bizim söyleyeceklerimizi yapacaklarını düşünüyorum. Daha az araba olsun, sigara alanları azalsın, çevreye daha çok önem verilsin. Ayrıca park alanları da az, sayısı artırılmalı. Engelli çocuklar için daha fazla yer yaratılmalı. Çocuk meclisi herkese açık. Ben de bugün başkan oldum ve bu söylediklerimi yapmaya, başkanlığa layık olmaya çalışacağım.”
Fikirtepe Hüseyin Ayaz Ortaokulu’nda okuyan yeni yürütme kurulu üyesi Ali Akman Yorucu ise bölgesinde yaşadığı sıkıntıları aktarıyor: “Kentsel dönüşüm nedeniyle oynayacak alanımız kalmıyor. Her yer taş olduğu için de herkes bir sokakta oynamaya başladı. Örneğin ben Sütçüler Sokak’ta oturuyorum. Yan sokak ve diğer sokaklar yıkıldığı için herkes bizim sokağa geliyor. Barikat gibi bir şey kurmuşlar, o yüzden oraya top kaçtığında da herkes aşağıdan eğilip geçiyor. Park var ama çok uzak. Orada da tinerciler görüyoruz.”
Ali sadece şikaâyet eden bir çocuk değil, meclise çözümüyle gelmiş ve ilk toplantıda bu sorunu ele alacaklarını dile getiriyor: “Park sorununu her sokağa yakın bir park yaparak çözmeye çalışırdım. Bunun için yıkılan binaların alanlarını kullanırdım. Çünkü bizim binanın her tarafı yıkıklarla dolu. O yüzden de arkadaşlarımız hep orada yaralanıyor. Hatta biri elini bile yırtmıştı. Orada oynanmasını istemiyoruz.”
Ali’nin okul arkadaşı ve yürütme kurulu üyesi Özge Bekmezci de aynı fikirde. Özge gençler arasında gitgide yayılmakta olan uyuşturucu sorununa da dikkat çekiyor: “Boş evlerde birkaç aydır tinerciler yaşıyor. Çocuklar orada sigara içmeye geliyorlar. Uyuşturucu satışı yapılıyor. Okulun etrafı da buna dahil. Mesela bizim okulumuzda güvenlik görevlisi yok. Biz talep ettik ve kabul edilmedi bu talebimiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı gönderdik ama cevap gelmedi. Fikirtepe’de 3 okul boşaltıldı tek bir okula toplandığı için yerleşim sorunu da oluyor okullarda…”
Çocukların genel kurulun işleyişine dairse fikri ortak: “Çok bir şey anlamadık ama sorunları çözmek için kurulmuş bir şey herhalde.”
DEMOKRASİNİN ADIMLARINI ÇOCUK MECLİSİ’NDE ATIYORLAR
Çocuk Meclisi Genel Kurulu’na katılan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Nesil Özen de meclisin amacını şöyle anlatıyor:
“Çocuk meclisinin ilk basamağı hayata alıştırmak. Neler yapılması gerektiğini, hayata neleri geçirmek istediklerini, Kadıköy’de neleri görmek istediklerini, arkadaşlarıyla ve rehberlik öğretmenleriyle komisyonlar kurarak konuşacaklar. Onların bakış açısıyla biz Kadıköy’e neler katabiliriz onlara neler artı olarak kalabilir konuşacağız. Bu küçük meclis toplantılarından hayata alışacaklar. Ortak karar verme, beraber çözüm üretme gibi demokrasinin adımlarını burada adım atmış olacaklar. Hayatı öğrenerek, birbirlerine saygı duyarak yaşayacaklar.”
Özen, “Çocuklara kent yönetiminde gerçekten söz hakkı tanınacak mı?” sorusunu ise “Çocuklara imkan tanınacak. Bizim en büyük destekçimiz belediye. İletişimler Kent Konseyi’nde yapılacak. Velilerimiz ve okulları müsaade ettiği sürece bunlar yapılacak ve çok büyük artıları olacağına inanıyorum” diye cevaplıyor ve okul temsilcileri ile velilere de bir çağrı yapıyor.
Kent Konseyi Genel Sekreteri İkbal Polat ise çocukların genel kurul usullerini çok anlamamasını, “Doğru bugüne kadar böyle gelmiş bir usul. Ama bundan sonrasına ilişkin değiştirmek yönünde kendileri karar verebilirler. Ancak bildiğimiz format bu. Buradaki işleyişle kurumsallaşmayı da öğreniyorlar. Bu öğrenen bir organizasyon aynı zamanda. Kendi deneyerek öğreniyorlar. Dolayısıyla kendi yaratıcılıklarıyla yeni genel kurul süreçlerini örgütlemelerine imkan vermek gerekiyor” diye değerlendiriyor.
Çocuk Meclisi’nin bir sonraki toplantısı 18 Aralık Perşembe günü saat 16.00’da Kadıköy Kent Konseyi’nin toplantı odasında gerçekleşecek. Toplantılara, Kadıköy’de okuyan ve ikamet eden her çocuk katılabiliyor.

 


ARŞİV