Odabaşı: “Dirençli bir Kadıköy için yeniden adayım”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, belediye başkanlığı için adaylık başvurusu yaptı. İlk baştan beri hedefinin, güçlü ve dirençli bir Kadıköy olduğunu söyleyen Odabaşı, “Hedeflerimizin tohumlarını attık, şimdi ürün almanın zamanı. Her türlü olumsuzluk karşısında daha dirençli bir Kadıköy’ü var etme mücadelemiz her alanda devam ediyor. Ayrım yapmadan, herkesin eşit hizmete ulaştığı, özgür ve huzurlu bir Kadıköy’ü var etmek için yeniden adayım” dedi

05 Ocak 2024 - 09:29

Kadıköy için yeniden belediye başkanı aday adayı olduğunu açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, gazetemizden esinlenerek hazırlanan “5 Yılda Kadıköy” gazetesinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

2019 yerel seçimlerinden bu yana ülkemizde ve dünyada oldukça üzücü gelişmelerin yaşandığını anımsatan Odabaşı, “Bu dönem, karar alma mekanizmalarında bulunan biz kamu yöneticileri için oldukça zorlayıcıydı. Hiçbirimizin hazırlıklı olmadığı sarsıcı pandemi süreci, yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrarsızlıkla birlikte gelen mali belirsizlikler ve hepimizi yasa boğan deprem felaketi, belediye hizmet ve yatırımlarında büyük kırılım ve dönüşümlere yol açtı. Bu süreçte, Kadıköy’ü her türlü tehdide karşı hazır bir kent hâline getirmenin hayati önemini bir kez daha anladık. Planlarımızın ve uygulamalarımızın ana eksenini de bu bilinç ve anlayış oluşturdu.” değerlendirmesini yaptı.

Daha çok sağlık, daha çok yatırım, daha çok sanat, daha çok spor, daha çok dayanışma, daha çok yeşil anlayışıyla Kadıköy’ü geleceğe hazırladıklarını ifade eden Odabaşı, “Ve yine bu sebeple, iklim krizinden depreme çeşitli riskler karşısında dirençli bir Kadıköy inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki yarın için en iyi hazırlık, gerekeni bugünden yapmaktan geçer” dedi.

KATILIMCI BELEDİYECİLİK

Kadıköy’ü geleceğe hazırlarken ilçede yaşayan, sosyalleşen ve çalışan herkesin görüşlerini almaya önem verdiklerini belirten Odabaşı, göreve geldikten sonra tüm Kadıköylülerin bir araya geldiği ve “Kadıköy Nasıl Olmalı?” sorusuna cevap aradıkları “Anlat Kadıköy” mahalle toplantıları yaptıklarını hatırlatarak bu toplantılardan çıkan sonuçlara göre çalışmalarına yön verdiklerini ifade etti. 

Daha çok yatırım anlayışı ile iklim krizine, afetlere ve her türlü tehdide karşı Kadıköy’de alt ve üst yapı çalışmaları yaptıklarını belirten Şerdil Dara Odabaşı, bu çalışmalarla ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

•          “Kaldırımlarımızı özgürleştirmek ve yaya geçiş hakkını korumak için 70 kilometrelik yolda toplamda 210 bin metrekare kaldırım yenilemesi yaptık. Yayaların, engellilerin ve bebek arabalarının daha güvenli olmalarını sağlamak ve bütünüyle yaşanabilir bir kent için 100 bin metrekare beton parke alanı onardık; 30 bin metre bordür tamiri ve 27 binden fazla sınır elemanı tamiri yaptık.

•          Tarihi Çarşı’nın altyapı sorunlarına planlı, koordineli ve kalıcı bir çözüm sağladık; bu sayede çarşıda su baskınları, elektrik ve internet kesintileri artık son buldu.

•          Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurduğumuz güneş panelleriyle 2 yılda toplam 377 bin kilovat elektrik üreterek karbon emisyonlarında 208 ton azaltım sağladık ve yaklaşık 2 milyon TL tasarruf ettik.

•          Ekolojik Yaşam Merkezi, Aysel Abdullah Öğücü Kız Öğrenci Yurdu, Kayışdağı Hizmet Birimi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy birimlerimizde, kurduğumuz yağmur suyu hasadı sistemleri ile 2021 yılından bu yana toplam 2 bin 500 ton yağmur suyu toplandı.”

DAHA ÇOK DAYANIŞMA

Depremde, afetlerde, pandemi sürecinde din, mezhep, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce ayrımı gözetmeden, herkesle dayanışma içinde olduklarını anlatan Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK-Kadıköy) İzmir’den Hatay’a, Manavgat’tan Kastamonu’ya, yurdun dört bir yanındaki afetlere koşarak büyük bir dayanışma ve fedakarlık örneği sergiledi” dedi. Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası harekete geçen ilk yerel yönetimlerden biri olduklarını hatırlatan Odabaşı şunları söyledi:

“ Ekiplerimiz depremin meydana geldiği andan yaklaşık 9 saat sonra Hatay’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Kadıköylülerin desteğiyle bölgeye yardım kolilerinin olduğu onlarca TIR gönderdik. Gezici aş evlerimiz günlerce deprem bölgesinde sıcak yemek dağıtımı yaptı. Deprem bölgesinden elimizi hiç çekmedik. Deprem bölgelerinde üretim yapan çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin ürünlerinin Kadıköy’de satıldığı Deprem Dayanışma Pazarı ile depremzedelere destek olduk”

Kadıköy Belediyesi olarak Çankaya ve Konak Belediyeleriyle birlikte olası afet durumlarında dayanışmayı ve işbirliğini artırmak amacıyla protokol imzaladıklarını da hatırlatan Odabaşı benzer dayanışmayı pandemi döneminde Kadıköy’de yaşayan 65 yaş üstü ve engelli bireyler için de gösterdiklerini anlattı.

DAHA ÇOK SAĞLIK

Sağlık alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Şerdil Dara Odabaşı, 5 yıl boyunca yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi:

•          “Rana Beşe ve Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniklerimizde kadın doğum, dahiliye, kardiyoloji, çocuk sağlığı, hemşirelik hizmetleri, radyoloji gibi sağlık hizmetleri vermeye devam ediyoruz. Muayenelerin ücretsiz olduğu polikliniklerimizde 2019 yılından bu yana 200 binin üzerinde hizmet verdik.

•          Alzheimer hastalarını yaşama bağlamak, hastalığın evre atlamasını geciktirmek ve yakınlarına destek vermek amacıyla ikinci Sosyal Hizmet Merkezi ve Alzheimer Merkezi’ni Göztepe’de açtık. Merkezlerimizden bugüne kadar 13 bin 105 komşumuz faydalandı.

•          Kadıköy Belediyesi sınırları içinde yaşayan tüm kadınlara meme ve serviks kanseri konusunda erken tanı ve doğru tedaviye yönlendirme hizmetleri sunan Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde 100 binin üzerinde hizmet verdik. “

DAHA ÇOK YEŞİL

“Parklarımız, bostanlarımız, kıyılarımız ve atıksız yaşam hareketimizle doğa odaklı ve ekolojik bir Kadıköy için çalışıyoruz” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın ekolojik Kadıköy odaklı çalışmalara ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

•          2021 yılında Kadıköylüleri sağlıklı ve ücretsiz gıdaya ulaştırma hedefiyle Fenerbahçe ve Moda’da açılan, daha sonra Göztepe ve Acıbadem’de yer alan toplam 4 kent bostanından bugüne kadar 1.300 hane yararlandı.

•          Kadıköy’e 16 yeni park alanı ve 19 bin 713 metrekare yeşil alan kazandırıldı.

•          Hasanpaşa Mahallesi’nde 122 metre uzunluğunda olan Fulya Sokak dönüştürülerek 1.325 m²’lik alanda toplam 980 m² yeşil alan kazanıldı ve sokağa 30 ağaç dikerek asfalttan hava koridoruna geçişi sağlandı.

•          Türkiye’nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması Atıksız Dükkan sayısı ikiye çıkarıldı.

•          Şehir içinde hava kirliliğini azaltabilmeyi hedefleyen elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulmaya başlandı. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi, Fenerbahçe Khalkedon, Moda İdea, Alan Kadıköy ve Caddebostan Kültür Merkezi'nde kurulumu yapılan istasyonların sayısı yakın zamanda 16’ya çıkarılacak.

DAHA ÇOK SANAT

Birçok yerde festivaller yasaklanıp, özel tiyatrolar kendi kaderlerine terk edilirken Kadıköy’ün kültür- sanat şehri olma ısrarının devam ettiğinin altını çizen Başkan Odabaşı, kültür sanat etkinlikleri ile ilgili şu bilgileri verdi, “Tiyatrodan sinemaya, spordan müziğe kadar birçok alanda açık hava etkinlikleri ve festivaller yaptık. 2023’te birçok yerde açık hava etkinlikleri yasaklanırken biz, Kadıköy Belediyesi olarak festival takvimimize haziran ayında Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz Çocuk Tiyatroları Festivali ile başladık. Daha sonra çocuk tiyatroları, Kadıköy’ün farklı mahallelerinde sürdü. Temmuz ve ağustos aylarına on binlerce komşumuzun katılımıyla Kalamış Yaz Festivali ile devam ettik. Eylül ayında belediye bahçesinde yaptığımız Plak Günleri’ne binlerce İstanbullu katıldı. 2019 yılından beri düzenlediğimiz Çizgi Festivali ile her yaştan çizgi severi bir araya getirdik. Bunun dışında kültür merkezlerimizde her sezon yüzlerce konser, söyleşi, atölye, sergi düzenleniyor, tiyatro gösterimleri oluyor. Örneğin 2021 yılında hizmete açtığımız modern sanatın yeni merkezlerinden olan Alan Kadıköy, bugüne kadar 300’e yakın tiyatro oyunu, konser ve sahne performansına ev sahipliği yaptı. Kadıköy Belediyesi Sinematek/ Sinemaevi’nde son üç yılda ev sahipliği yaptığımız 600’ün üzerindeki etkinliğe 70 bin civarında katılım oldu.”

Kadıköy’ün hem kültür sanat kenti olarak hem de tarihi ve mekânsal özelliklerinin kaybolmaması ve geleceğe taşınması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Odabaşı, “Uzun süre Kadıköy Mal Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapıyı restore ederek Kadıköy Kent Müzesi’ne dönüştürüyoruz.  1.400 metrekare kapalı kullanım alanına sahip binada Kadıköy’ün tarihine ilişkin belge ve görselleri sergilemeyi planlıyoruz” dedi.

DAHA ÇOK SPOR

Belediyeye ait spor alanlarında her yaştan Kadıköylüye ilgileri ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı sporları yapma olanağı sağladıklarını belirten Odabaşı, özellikle çocuk ve gençler için yeni olanaklar sağlamayı hedeflediklerini belirterek “Çocuklarımızın profesyonel antrenörler eşliğinde eğlenerek ve öğrenerek spor yapmalarını sağlamak için yaz ve kış spor okullarımızda eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi.

Kadıköy Belediyesi’ne bağlı Acıbadem Yüzme Havuzu ve Kalamış Spor Merkezi'nde yüzme, body mix, power pilates, cross training, tabata, pilates ve zumba dersleri veriliyor.

Belediyenin üç yıldır düzenlediği Kalamış Atatürk Parkı’nda yapılan BuzzFest’te son üç yılda yaklaşık yarım milyon kişi katıldı.

 KADIKÖY, ATA’NIN İZİNDE

Kadıköy’ün Cumhuriyet değerlerinin ve Atatürk devrimlerinin izinde özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin şehri olduğunu söyleyen Şerdil Dara Odabaşı,  kadınlar, çocuklar, gençler için hayata geçirdikleri projeleri şöyle özetledi:

•          “Okul öncesi çocuklara güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamı sağlamak için çocuk yuvası sayımızı 5’ten 7’ye yükselttik. Hasanpaşa ve Kozyatağı mahallelerinde inşaatına başladığımız çocuk yuvaları ile bu sayı 9’a çıkacak. 

•          Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte hayata geçirdiğimiz “Okutan Kadıköy” projesi sayesinde bu yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin Türk Lirası eğitim bursu topladık.

•          İhtiyaçlarını karşılamakta zorlanan 65 yaş üstü ve engelli komşularımıza evde temizlik ve kuaförlük hizmeti vermeye devam ediyoruz. Son 1 yılda 584 komşumuza 1.237 defa evde temizlik hizmeti;331 haneye ise 1026 kez evde temizlik hizmeti verdik.

•          Şiddete maruz kalan kadınlar için Türkiye’de ilk kez “Kadın Yaşam Evi”ni açtık. Kadın Yaşam Evi projesi ile şiddete maruz bırakılan kadınlar, 12 yaşından büyük oğlu veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocukları ile birlikte kalabilecek.

•          Kadıköy’de okuyan lise ve üniversite öğrencilerine okul önünde sıcak çorba dağıtmaya başladık.”

“KADIKÖY TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEK”

2024 yerel seçimlerinde Kadıköy Belediye Başkanlığı için yeniden aday olduğunu ifade eden Şerdil Dara Odabaşı, “Daha çok yatırım, daha çok yeşil alan, daha çok sanat, daha çok kültür, daha çok sağlık, daha çok spor, daha çok dayanışma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kadıköy, cumhuriyetimizin aydınlık yüzü ve yılmaz savunucusu olarak tüm Türkiye’ye örnek olmaya devam edecek” dedi. Kadıköy’de belediye başkanı olarak görev yapmanın büyük bir gurur olduğunu belirten Odabaşı, Kadıköylülere de şöyle seslendi: “Bu beş yıllık süreçte çok sevdiğim Kadıköy’ün belediye başkanı olma gururunu bana yaşattığınız ve beni her gördüğünüzde tam da bir Kadıköylüye yakışır şekilde yaşadığınız kente dair sorular sorarak, sorgulayarak her daim sorumluluklarımın bilincine varmama vesile olduğunuz için sizlere minnettarım. Tüm komşularımızı can kulağıyla dinlemeye, talep ve sorunların giderilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Huzurun, kardeşliğin, dayanışmanın, özgürlüğün, kültür ve sanatın kenti Kadıköy için var gücümüzle çalışacağız.”


ARŞİV