Fotoğraf: Gökçe Uygun
Okan Üniversitesi, Kadıköy’de bulunan Hasanpaşa Kampüsü’ndeki tüm fakültelerini Tuzla Kampüsü’ne taşıyacağını duyurmuştu. Kampüste bulunan öğrenciler ise duruma tepki göstermeye devam ediyor. Kadıköy'deki yerleşke önünde toplanan öğrenciler, ''Okan konservatuvara dokunma'' yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı.
Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri adına yapılan açıklamada, “Öğrenim görmekte olduğumuz binamızın, kira sözleşmesinin Mütevelli Heyeti Başkanı tarafından tek taraflı feshedildiğini ve bu sebeple konservatuvarımızın Tuzla Kampüsü’ne taşınacağını 10 Ağustos 2022 tarihinde, üniversite yönetiminden ya da herhangi bir hocamızdan değil, okulumuzda taşeron üzerinden çalışan güvenlik görevlilerinden öğrendik” denildi.
“KARAR TEK BİR KİŞİ TARAFINDAN ALINDI”
Okul yönetimin taşınma gerekçesi olarak öğrencilerin yoğun talebi olduğuna dair bir iddiada bulunulduğu aktarılan açıklamada, “Gerçeği yansıtmayan bu söylemin aksine, Hasanpaşa Yerleşkesi’nde öğrenim görmekte olan hiçbir öğrencinin yazılı ya da sözlü böyle bir talebi yoktur. Ayrıca, hocalarımız ve üniversitenin yetkili kurulları dahil hiç kimseye danışılmadan, sorulmadan, tek taraflı olarak üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı, yani tek bir kişi tarafından alınan bu karar iki gün içinde aceleyle uygulamaya koyulmuş ve okulumuz taşınmaya başlanmıştır. Birçok öğrencinin ve yıllık izinlerini kullanan hocalarımızın şehir dışında olması sebebiyle, kişisel eşyaların okuldan alınması için talep edilen süre dahi tanınmamıştır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklama şu şeklide devam etti: “Dilekçelerimize hiçbir geri dönüş alamadık. Tuzla Kampüsü’nde bize verilecek yeni öğrenim alanlarımızı görmek istediğimizde ise engellendik. Israrlarımız sonucunda birkaç arkadaşımız bize verilecek alanları gördüğünde, bunca zaman neden engellenmeye çalışıldığımızı anladık. Bize verilen yeni eğitim mekanı, Bekir Okan Kongre Merkezi’nin -2. katında, ana işlevi binanın ısıtma, havalandırma ve benzeri sistemlerinin makine ve tesisatını barındırmak olan bir alandır. Geri kalanı da hurdaya çıkmış malzemelerin deposu olarak kullanılmaktadır. İçeriye gün ışığının girmediği, fiziksel çalışmalara müsait olmayan böyle bir alanın, okul yönetimi tarafından biz öğrencilere verilmesi eğitime, onun temel unsurları olan hocalara ve öğrencilere karşı büyük bir saygısızlıktır.”
“BU BİR EĞİTİM CİNAYETİ”
Okan Konservatuvarı'nın alınan bu karar sonrasında fiilen kapanmakla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklama, “Bu uygulamayı ben kapatmadım, siz gittiniz' dedirtmek için hocalarımıza ve biz öğrencilere karşı uygulanan bir yıldırma politikası olarak görüyoruz. Israrlarımız sonrasında, taşınma kararına gerekçe olarak, öğrenim gördüğümüz binanın depreme dayanıklı olmadığı söylendi. Biz öğrenciler gerçek sebebin bu olmadığını düşünüyoruz ve merak ediyoruz: Depreme dayanıksız olduğu belirtilen bir binada, öğrencilerinizi hangi hakla bunca yıldır risk altında bırakıyordunuz? Madem bu bina depreme dayanıksız, taşınma kararından birkaç hafta önce sahnemizin ve kulislerimizin rutin yıllık bakımını neden başlatınız? Öne sürülen mazeretlerden bir diğeri 'ekonomik durumun sıkıntılı' olmasıdır. Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları arasında yer alan, tüm dünyada çeşitli yatırımları olan, şu anda Miami’nin en yüksek binasını yapmakta olduğu söylenen, sayın Bekir Okan, nasıl olur da bir avuç öğrenciye yapılan harcamalar sonucu mali bir sıkıntı içerisine girmiş olabilir? Binlerce öğrenciye eğitim imkanı sunan Okan Üniversitesi'nin, sayısı toplam 150’yi geçmeyen Konservatuvar öğrencilerine yaptığı yatırımdan dolayı mali sıkıntı yaşaması bizlere inandırıcı gelmemektedir. Bizzat okul yönetimi tarafından ifade edildiği gibi bu karar bir eğitim cinayetidir” denildi.