Öğrencilerin barınma problemi derinleşiyor

İstanbul’da en çok öğrencinin bulunduğu 8 ilçedeki kiralık konut fiyatları yüzde 21 arttı

14 Eylül 2023 - 09:17

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte İstanbul’da üniversite öğrencilerinin barınma sorunu da yeniden gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökçe, Endeksa ve sahibinden.com’un İstanbul’da en çok öğrencinin bulunduğu 8 ilçedeki kiralık konut fiyatlarıyla ilgili verilerini paylaştı. Buna göre göre zaten fahiş fiyatta olan kiralara ortalama yüzde 21’lik bir zam daha geldi. Üniversite öğrencilerin ev kiralamayı tercih ettiği ilçelerin başında ise Beşiktaş ve Kadıköy geliyor. İki emlak şirketinden biri Kadıköy’deki kira artışını yüzde 23, diğeri yüzde 29 olarak belirtiyor.

8 İLÇEDE KİRALAR YÜZDE 21 ARTTI

Öğrencilerinin kiralık konut için tercih ettiği ilçelerdeki fahiş kira artışları, öğrencilerin barınma krizini derinleştirmeye devam ediyor. Sahibinden ve Endeksa’nın verilerine göre 8 ilçede kiralar ortalama yüzde 21 artmış durumda. Öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçeler; Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Üsküdar, Sarıyer, Fatih ve Beyoğlu. Bu 8 ilçede ortama kira mayıs ayında 22.727 TL iken, Ağustos ayında 27.584 TL’ye yükselmiş oldu.

ÖZEL YURTLAR DA CEP YAKIYOR

Kiralık konutların ortalama fiyatı son yıllarda katlanırken, özel yurtların oda fiyatları da benzer oranda yükseldi. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan devlet yurtları ve bazı üniversitelere bağlı yurtlara kayıt yaptıramayan veya bu yurtları tercih etmeyen üniversite öğrencilerinin hizmet aldığı özel üniversite yurtları, İstanbul’da binlerce öğrenciye hizmet veriyor. KYK yurtlarına başvurduğu halde kabul edilmeyen öğrenciler de özel yurtları tercih etmek zorunda kalıyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın özel yurt fiyatlarını mercek altına aldığı çalışmaya göre 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tek kişilik odalar aylık ortalama 15 bin 400 TL, iki kişilik odalar aylık ortalama 11 bin 850 TL, üç kişilik odalar aylık ortalama 10 bin 175 TL, dört kişilik odalar aylık ortalama 9 bin 10 TL, beş ve üzeri kişilik odalar ise aylık ortalama 7 bin 480 TL oldu.


ARŞİV