Okan Arıkan’a çarpan sürücüye 4 yıl ceza

Okan Arıkan’a çarparak ölümüne neden sürücü 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Baba Namık Arıkan, “İnsan öldürmenin cezası bu olmamalı” dedi

26 Nisan 2018 - 08:47

Tam iki yıl önce Bağdat Caddesi Kızıltoprak mevkiinde meydana gelen kazada, 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Orkun Efe Bardakçı, keman sanatçısı Okan Arıkan (28)’a çarparak genç müzisyenin ölümüne neden olmuştu. 2 yıldır süren dava nihayet sonuçlandı. Daha önce mahkeme tarafından aldırılan iki raporda tarafların asli kusurlu olduğu belirtilmişti. Geçtiğimiz mart ayında hazırlanan 3. raporda ise, sanık Orkun Efe Bardakçı’nın asli, ölen Okan Arıkan’ın ise tali kusurlu olduğu belirtilmişti.

“BU OLAYA İSTEYEREK KARIŞMADIM”

Tutuksuz sanık Orkun Efe Bardakçı ,“Olay nedeniyle üzgünüm. Allah kimsenin başına vermesin. İlk etapta tutuklu olduğum için karşı tarafı arayıp başsağlığı dileyemedim. Avukatım da beni, acılı olduklarından tepki alabilirim diye uyardı. Kovuşturma aşamasında da karşı tarafın tavrı nedeni ile ters tepki almamak için karşı tarafa başsağlığı dileyemedim. Bu bir kazaydı. Ben isteyerek bu olaya karışmadım. Bu olaydan sonra hayatım alt üst oldu. Okulu bıraktım, çalışamıyorum.” dedi.  

Mahkemede konuşan Namık Arıkan ise “Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Biz maddiyat peşinde değiliz. Acımız her geçen gün artıyor. Oğlumu hiç bir şey geri getiremez. Başka canlar yanmasın diye örnek teşkil edecek bir ceza verilmesini istiyoruz. Ancak, sanık ve avukatının, onlara karşı olumsuz bir davranışımızın olduğuna yönelik beyanları beni yaraladı.” dedi.

Her iki tarafı da son defa dinleyen mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme , sanık Orkun Efe Bardakçı’yı, ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan, sanığın asli kusurlu oluşu da göz önüne alınarak 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezanın, sanığın geleceği üzerinde olası etkilerini de dikkate alan mahkeme hakimi, Bardakçı’nın 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme hakimi, Bardakçı’nın ehliyetinin de, cezanın infazından itibaren 2 yıl süre ile geri alınmasına karar verdi.

“ADALET YERİNİ BULMADI”

Mahkeme kararının ardından Gazete Kadıköy’e konuşan baba Namık Arıkan, adaletin yerine gelmediğini ifade ederek şöyle konuştu: “İki yıldır adalet arayışımız sürüyor ama bu kararın ardından çok da söyleyecek bir şey yok. İnsan öldürmenin cezası 4 yıl olmamalı. Mahkemenin aldığı kararla acımız yeniden tazelendi. Biz buradan çıkacak adil bir sonucun örnek olmasını ve bu olayların bir daha yaşanmamasını ümit ediyorduk. Verilen cezalar caydırıcı olmazsa kazaların önüne geçmek maalesef mümkün olmayacak.” Arıkan, kararın bozulması için bir üst mahkemeye başvuru yaptıklarını da ekledi.

ALT SINIRDAN CEZA VERİLİYOR

Okan Arıkan’ın davası bu anlamda ilk değil. Son 16 yılda Bağdat Caddesi’nde yaşanan ölümlü kazalar sonrasında mahkemelerden benzer kararlar çıktı.

2000 Nisan: Baran Balcıoğlu adlı sürücü Erdem Celasun ve Selin Uras’ın olduğu araca çarptı. 6 yıl hapis cezası Yargıtay’ca 4 kez bozuldu. 2007’de bir kez daha aynı cezaya çarptırıldı.

2000 Ağustos: Ehliyetsiz sürücü Mustafa Cüneyt Gözen, Cem Teoman’a çarptı. Sürücü 43 milyarlık tazminat cezasına çarptırıldı.

2002 Ocak: Aşırı hız yapan Murat İbrahim Atasayan ağaca çarparak hayatını kaybetti.

2003 Kasım: Cengiz Kaynar, aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu hayatını kaybetti.

2004 Haziran: Alkollü halde otomobiliyle hız yapan Faruk Fırtına Ültan, taksici Şükrü Özçelik’e çarptı.

2006 Nisan: Aşırı hız yapan Uygur Ağaoğlu, Suat Ayöz’e çarptı. Olaydan 9 gün sonra teslim olan Ağaoğlu 2,5 yıl ceza aldı.

2006 Ekim: Enver Arda Sevgen’in kullandığı otomobil Afet Ertopçu’nun aracına takla attırdı. Takla atan araç kaldırımda yürüyen kimya mühendisi Memduh Özışık’a çarptı.

2010 Ekim: Aşırı hız yaptığı belirtilen Temel Kanbur, dolmuşa çarptı.

2015 Temmuz: Üniversite öğrencisi Murathan Öztürk’ün kullandığı araç, kaldırımda çiçek tezgâhı olan Mehmet Emin Kaya’ya çarptı. Kaya hayatını kaybetti. 87 gün sonra teslim olan Murathan Öztürk ise 7 yıl hapis cezası aldı, ancak denetimli serbestlik yasasıyla serbest bırakıldı.

2015 Ocak: Zeynep Nur Koşan, 14 Ocak Cuma akşam saatlerinde Suadiye Çetin Emeç Bulvarı üzerinden Maltepe istikametine doğru ilerlerken, trafik ışıklarının bulunduğu yerde, yaya geçidinde yolun karşısına geçmekte olan Feride Büşra Taşlı’ya çarptı. Feride Büşra Taşlı hayatını kaybetti. Feride Büşra Taşlı’nın ölümüne neden olan Zeynep Nur Koşan 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2016 Ekim: Aydın Yanık adlı şoförün kullandığı kamyon, üniversite öğrencisi Özge Kandemir’e çarparak genç kadının ölümüne neden oldu. Tutuksuz yargılanan Yanık’ın 2 ila 15 yıl ceza alması isteniyor.

2016 Mayıs: Yoğurtçu Parkı’nda 12 Mayıs 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait hafriyat kamyonunun Şule İdil Dere’nin ölümüne sebep vermesinden 17 ay sonra iddianame hazırlanarak kabul edildi. Mahkemece kabul edilen iddianamede sanıklar hakkında 2 ile 6 yıl arası hapis cezası isteniyor


ARŞİV