Okan Üniversitesi öğrencileri kampüsün taşınmasına tepkili

Okan Üniversitesi Hasanpaşa Kampüsü’nde eğitim gören öğrenciler, fakültelerin Tuzla’ya taşınmasına tepki gösteriyor

01 Eylül 2022 - 10:40

Okan Üniversitesi, Kadıköy’de bulunan Hasanpaşa Kampüsü’ndeki tüm fakültelerini Tuzla Kampüsü’ne taşıyacağını duyurdu. Kampüste bulunan öğrenciler duruma tepki gösterdi. Üniversite mütevelli heyetinin yaptığı duyuruda “Öğrencilerin yoğun isteği üzerine’’ ifadelerinin geçmesine tepki gösteren öğrenciler, kendilerinin böyle bir isteği ve talebi olmadığını dile getirdi.

“ÖĞRENCİLERE VE HOCALARA HABER VERİLMEDİ”

Okan Tiyatro Öğrenci Dayanışması, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “10 Ağustos 2022 tarihinde, Konservatuvarımızın bulunduğu Hasanpaşa kampüsünün kapatılarak Tuzla kampüsüne taşınmasına ilişkin Mütevelli Heyeti Başkanlığınca alelacele alınan bir karar web sitesinden duyuruldu. Duyuruda geçen “Öğrencilerin yoğun isteği üzerine” ifadesinin gerçek durumla ilgisi yoktur ve oluşacak haklı tepkiler karşısında kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Bu karar öncesinde öğrenciler, hocalar, konservatuvar yönetimi ve hatta rektöre bile bilgi verilmemiştir. Bir oldu bitti ile konservatuvarın yeterinde gelir getirmediğini öne sürerek, mütevelli heyeti başkanı uzun yıllardır kiracısı olunan bina ile sözleşmeyi feshetmiştir. Üstüne 2 hafta içinde konservatuvarın bulunduğu tüm binayı boşaltıp Tuzla’ya taşınmamız dayatılmıştır. Ancak Tuzla’da konservatuvara gerçek anlamda ayrılmış bir mekan yoktur. Bize Bekir Okan Kültür Merkezi’nin -2.katında, yerin altında, tek bir penceresi bile olmayan tavanları alçak, son derece basık, havasız, rutubetli, binanın tüm ısıtma, havalandırma, depo sistemlerinin makinelerinin ve tesisatlarının bulunduğu, oda ve koridorlardan oluşan bir yer gösterilmiştir.”

“BU KARAR BİZE SAYGISIZLIKTIR”

Öğrenciler 29 Ağustos günü okul yönetimi ile bir araya geldiler. Görüşmeyi değerlendiren öğrenciler şu açıklamada bulundu: “Rektörümüz taleplerimizi anladığını, değerlendireceğini ve yetkili kişilere aktaracağını söyleyerek toplantıyı bitirdi. Rektör odasından ayrılalı henüz yarım saat olmuşken tekrar bir duyuru yayınlandı. ‘Üniversitemizin Hasanpaşa Kampüsü’nde eğitim veren Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesindeki bölümler, Meslek Yüksekokulu bünyesindeki bölümler ve Konservatuvar öğrencilerinin talebi sonucunda, binanın taşıdığı yapısal risk de göz önünde bulundurularak aşağıdaki bölümlerin 2022-2023 Akademik Yılı’ndan itibaren Tuzla Kampüsümüzde faaliyetlerine devam etmesine karar verilmiştir. Konservatuvarımız eğitim-öğretimini Tuzla Kampüsümüzdeki Bekir Okan Kültür, Sanat ve Kongre Merkezinin geniş olanaklarından yararlanarak sürdürecektir.’ Taşınmayı reddettiğimizi açıkça belirtmişken yapılan bu duyuru biz tiyatro öğrencilerine yapılan bir saygısızlık ve hakarettir.”

Bu durumun bir emrivaki olduğunun belirtildiği açıklamada, “Büyük emeklerle ve uzun uğraşlarla kurduğumuz tiyatro sahnelerimizi ve uygun eğitim ortamımızı, hemen hepsi aynı zamanda aktif sanatçılar olan hocalarımızın çoğunu, Konservatuvar etrafında türlü zorlularla kurduğumuz eğitim ve yaşam alanlarımızı ve işlerimizi, eğitimimizin vazgeçilmez parçası olan kültür ve sanat mekanlarına zamanında ve çabuk erişimi, yeri ve kadrosu nedeniyle yaptığımız tercihin vadettiklerini, eğitim kurumlarına güvenimizi, sonuç olarak kaliteli ve uygun sanat eğitimine erişimimizi fiilen kaybetmekle karşı karşıyayız.” denildi.

Söz konusu açıklamada, “Hasanpaşa kampüsünde okuyan öğrencilerin, öğretim kadrosunun ve diğer çalışanların karşı karşıya kalacağı sayısız mağduriyet düşünülmeden verilen bu karara itirazımızı dilekçelerimizle üniversite rektörlüğü, öğrenci dekanlığı ve mütevelli heyeti sekreterliğine ilettik. Ancak hiçbir cevap alamadık, muhatap alınmadık. Bize gayri resmi olarak ulaşan yanıtlar, mütevellinin her türlü kaybı göze aldığı yönündedir.” ifadelerine yer verildi.


ARŞİV