Okul bahçesinden sofraya

Okul bahçesinde öğretmenlerinin desteğiyle küçük bir doğal tarım bahçesi yapan öğrenciler ilk hasadı toplayıp afiyetle yedi

02 Ekim 2015 - 12:30
Okul bahçesinde öğretmenlerinin desteğiyle küçük bir doğal tarım bahçesi yapan öğrenciler ilk hasadı toplayıp afiyetle yedi

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu öğrencilerinin geçtiğimiz ilkbaharda okul bahçesinde ayrılan küçük bahçeye öğretmenleriyle birlikte ektiği organik tohumlar, diktiği fidanlar ürünlerini verdi. Öğrencilerin sulayıp çapalayarak gözü gibi baktığı bahçede ürünler şimdi hasadı bekliyor.

SEVGİ VE İLGİYLE
Öğrencilerin doğal tarım çalışması, okul yönetimi ve öğretmenlerinin desteğiyle Faik Reşit Unat Ortaokulu bahçesinin bir köşesinde oluşturulan küçük alana geçtiğimiz ilkbaharda biber, domates, salatalık, patates ekmekle başladı. Kadıköylü öğrencilerin beton binalarla dolu kent yaşamının ortasında doğal tarımı uygulayarak öğrenmeleri amaçlandı. Pek çoğu şehirde doğup büyüyen, köy yaşamı hakkında pek bilgi sahibi olmayan öğrenciler küçücük bahçede sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini öğrendiler.

DEFNE’DEN TAM NOT
30 yıllık tohumlardan pembesi kırmızısıyla birbirinden leziz domatesler, yemyeşil biberler, patatesler, acurlar lezzetleriyle ve kokularıyla iştah açtı. Kahvaltıda bahçede organik tohumlardan yetişen domatesleri sıcak çay eşliğinde yediğini söyleyen minik Defne, özellikle domateslerin tadını çok beğendiğini belirtti.

“EMEKLE YEMEK OLUR”
Ürünlerin hasadına Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Akıncı da katıldı. Akıncı, öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte imkânlar ölçüsünde gayret göstererek gerçekleştirdikleri doğal tarım faaliyetinden çok etkilendiğini söyledi. Öğretmen Mine Yalın ise “Emekle yemek olur. Doğa ve toprak çok önemli. Havayı, toprağı, suyu korumayı çocuklara öğretmemiz lazım. Doğal tarımı öğretmemiz lazım." dedi.
 
DOĞAL TARIM NEDİR?

Doğal tarım, ürünün doğal yapısını bozmadan, diğer bir deyişle suni gübreler, hibrit tohum, çeşitli zirai mücadele ilaçları ve hormonlar kullanılmadan yapılan tarım üretimi şeklinde tanımlanıyor. Üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemi olan bu tarım şekliyle, insan ve çevreye zarar vermeyen kaliteli ürünlerin elde edilmesi hedefleniyor.

 
 
 


 
 

ARŞİV