Okullar kapandı veliler nöbete başladı

Eğitim için bağışlanan araziye AVM yapılmasına karşı çıkan Acıbadem Mahallesi sakinleri okulun önünde nöbet tutmaya başladı

14 Temmuz 2016 - 15:43
Eğitim için bağışlanan araziye AVM yapılmasına karşı çıkan Acıbadem Mahallesi sakinleri okulun önünde nöbet tutmaya başladı
 
Erhan DEMİRTAŞ
Eğitim-öğretim dönemi yaz tatiline girdi ancak Acıbadem Mahallesi’nde yaşayan öğrenci ve velilerin mücadelesi sürüyor. Mahallerine AVM yerine düz lise yapılmasını isteyen Ahmet Sani Gezici Lisesi Dayanışması üyeleri okulun önünde nöbet tutmaya başladı. Eğitim alanlarının ticarethaneye dönüştürülmemesi talebinde bulunan veliler, her akşam okulun önünde nöbet tutarak vatandaşlara projeye karşı çıkma çağrısında bulunuyor.

VELİLER NE İSTİYOR?
Gazete Kadıköy olarak imza kampanyası da yürüten velileri nöbet yerinde ziyaret ettik. Velilerin ortak talebi; eğitim için bağışlanan arazinin yeniden okul inşası için kullanılması.
Mevcut okul yıkıldığı için çocuğunu Fikirtepe’ye göndermek zorunda kalan Şerife Arslan, düz liselerin kapatılmasına karşı olduğunu belirtiyor. Eski sistemde her öğrencinin özgür bir tercihte bulunarak istediği liseye gittiğini hatırlatan Arslan, “Eğer hiçbir okulu tutturamazsanız gidebileceğiniz tek yer imam hatip liseleridir. Böyle bir gerçek var ortada ve buna karşı çıkıyorum. Eskiden bu bir tercihti, isteyen düz liseye, isteyen de İmam Hatip lisesine gidebiliyordu. En azından bu demokratikti. Şimdi ne yazık ki sadece tek bir okul var ve bu dayatılıyor” şeklinde konuştu. “Çocuğunu özel okula gönderebilecek derecede ekonomik durumu olmayan insanlar ne yapacak?” diyen Arslan, Acıbadem çevresinde dört tane AVM olduğunu ama lise düzeyinde bir okulun bulunmadığı bilgisini paylaştı.

“BETONLAŞMA BAŞLAYACAK”
Acıbadem Mahallesi’nde yaşayan velilerden Ali Toros da, AVM inşaatı ile birlikte bölgede betonlaşmanın başlayacağını dile getirdi. Mahallede yeniden bir lise yapılmasını istediklerini ifade eden Toros, “Bu okul yıkılmadan önce bir yıl önce 1 milyon 30 bin liralık bir güçlendirme yapıldı. Biz olaylara vakıftık. Biz aptal bir toplum değiliz. Acıbadem bir rant alanına dönüştü. Biz yeşil alan talep ediyoruz. Bu arazide okul yapılmayacaksa bile yeşil alan olarak kullanılmalı. Bugün bir deprem olsa toplanma alanımız bile yok” şeklinde konuştu.
İstanbul ve Kadıköy’ün genelinde yeşil ve eğitime ayrılan arazilerin yapılaşmaya açıldığını ifade eden Hikmet Durakanoğlu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptıkları itiraza cevap verilmediğini söyledi. Kararın iptal edileceği tarihe kadar mücadele edeceklerini belirten Türkanoğlu, “ Burası eğitim için ayrılmış bir araziydi, sonradan burada AVM yapılması için imar değişikliğine gidildi. Biz liselerimizi geri istiyoruz. Bunun için bu mücadeleyi yürütüyoruz. Burada yapabileceğimiz tek şey sosyal medyayı ve sokağı kullanmak. Tüm Acıbademlileri destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 
 
NE OLMUŞTU?
Eğitim amaçlı olarak kullanılması için bağışlanan Şerifoğlu Zelkif Gezici Vakfı arazisi 1975 yılından beri eğitim için kullanılıyor. Arazinin bağış gerekçesine uygun olarak 1975 yılında Kadıköy İmam Hatip Lisesi hizmete açıldı. 2002 yılında ise Şerifoğlu Zelkif Gezici Vakfı’nın onayıyla Ahmet Sani Gezici Lisesi de eğitime eklendi. 2014 yılında arazi üzerinde bulunan her iki okul binası, depreme karşı güçlendirilmelerine rağmen öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin itirazlarına rağmen yıkıldı. İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hasanpaşa’ya, Ahmet Sani Gezici Lisesi’nde okuyan bin 200 öğrenci ise Fikirtepe’deki okullara gönderildi. Yıkılan iki okulun yerine ise Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi inşa edildi.


ARŞİV