Öğrenci azlığı nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yeldeğirmeni’ndeki Osmangazi İlkokulu’nda 100. Yıl Şenliği yapıldı.
Öğrenci azlığı nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yeldeğirmeni’ndeki Osmangazi İlkokulu’nda 100. Yıl Şenliği yapıldı. “Buruk” şenlikte okulun kapatılmaması için mahalleliye çocuklarını bu okula kaydetmeleri çağrısı yapıldı.
Semra ÇELEBİ
Daha önce sayfalarımıza taşıdığımız 100 yıllık Osmangazi İlkokulu’nun kapatılmasıyla ilgili haberlerin ardından sesini duyurmak isteyen okul yönetimi, öğrenciler, öğretmenler ve mahalle dayanışması bir şenlik düzenledi. 1914 yılında Haydarpaşa Garı’nda çalışan Alman mimar ve mühendislerin çocukları için yaptırdıkları ve “İlk Türk Koleji” olarak tarihe geçen okulun 100. Yaş Şenliği’nde “kapatılmaması için öğrenci sayısını çoğaltma” çağrısı yapıldı.15 Haziran Pazar günü düzenlenen şenlik için günler öncesinden hazırlıklar yapıldı. Yeldeğirmeni Dayanışması ile okulun öğrenci, öğretmen ve velilerin girişimiyle düzenlenen şenliğe eski mezunlar ve tüm mahalleli davet edildi. Şenliğe gelen eski mezunlara verilen “Onur Belgesi” duygulu anlar yaşattı. Tasarım Atölyesi Kadıköy de köşede eski ve yeni mezunları buluşturdu. Öğrenciler ve mezunlar TAK’ın hazırladığı ‘Anılar Belleği Ağacı’ndaki anı kartlarını doldurarak okulun geçmişine ve bugününe dair anıları kaydettiler. Mezunların getirdiği kendi dönemlerine ait tarihi fotoğraflar, bir odada taranarak arşiv oluşturuldu. Birçok mezunsa birbirlerini fotoğraflardan buldu. Şenliğe gelen en eski mezun 1951 yılı mezunu oldu. Veliler ise başka bir köşede dayanışma amacıyla üzerinde “100. Yıl Hatırası” yazan kupaları sattı. Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde kalıp Osmangazi İlkokulu’nda Türkçe öğrenen Afgan gençler de yiyecek içecek servisini yaptı.
ATILGAN: İSKELE SOKAK TRAFİĞE KAPATILSIN!
Osmangazi İlkokulu’ndan 1959 yılında mezun olmuş olan mimar Arif Atılgan şenlikte bir konuşma yaptı. Okulun tarihi önemine dikkat çeken Atılgan, kapatılmaması için iki konunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Atılgan “Artık mahalle okulu kalmadı. Çocuklar okullarına saatler süren servis yolculuğuyla gidiyor. Oysaki Osmangazi İlkokulu, Yeldeğirmeni’nin tek ilkokulu. Bu mahallede oturanların çocuklarını yürüyerek gönderebilecekleri bir okul. Bu çocukların gelişimi için de çok önemli. Bu güzel okulun kapatılmaması için tüm mahalle olarak okulumuza sahip çıkmamız gerekiyor. Öğrenci sayısını 150’nin üzerine çıkarmalıyız. Bir diğer konu da okulun bulunduğu İskele Sokak’ın araçsızlaştırılması. Biz Kadıköy Belediyesi’ne bu teklifi sunmuştuk. Bu sokak trafiğe kapatılırsa okulun öğrencisi de artacaktır.” dedi. Okulun eski mezunu ve 100. Yıl Şenliği için ilk girişimleri yapan Mehmet Nayır da, eski mezunlar olarak okulun kapatılmaması için mücadele edeceklerini belirtti.
KEMAN DERSİ BİLE VAR!
114 öğrencisiyle devlet okulundan çok bir özel okulu andıran Osmangazi İlkokulu’nda gönüllü eğitmenlerin yürüttüğü onlarca atölye çalışması yapılıyor. 100. Yıl Şenliği nedeniyle tüm yıl hazırlık yapan minikler çalışmalarının ürünlerini sergilediler. Ana sınıfından son sınıfa kadar tüm çocuklar, müzik ve dans gösterileri yaptılar; keman ve piyano dinletileri sundular. Şenliğe Kadıköylü müzisyenler de katılarak destek verdi. Cem Köksal, Teoman Kumbaracıbaşı, Cem Karaca’nın Yol Arkadaşları Grubu ve Gipsy Turca da şarkılarını okulun kapatılmaması için söyledi. Şu anda 114 öğrencisi bulunan okulun öğrenci sayısı 100’ün altına düşerse Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılması söz konusu.