‘Okuluma dokunma, geleceğimi karartma!'

Acıbadem’deki Ahmet Sani Gezici Lisesi'nin taşınmasına karşı öğrenci, veli ve mahalleli eylem yaptı.

02 Ocak 2014 - 09:03

Fotoğraflar: Tutku DİRİ
 
Veliler ve öğrenciler, geçen yıl kabul edilen 4+4+4 Eğitim Yasası’nın yola açtığı ‘okul dönüşümleri’ sorunlarıyla mücadele ediyor. Bunun son örneklerinden biri Acıbadem’de yaşanıyor. Semtteki Özdemiroğlu İlköğretim Okulu’nun imam hatipe dönüştürülmesinin ardından, genel liselerin kapatılması sonrasında ‘kız teknik ve meslek lisesi’ne dönüştürülen Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin de taşınması gündemde…
25 Aralık Çarşamba günü Acıbadem Dayanışması adı altında biraya gelen mahalle halkı, veli ve öğrenciler, lisenin önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Mahallemizin en büyük lisesi çalınıyor, kilometrelerce öteye taşınıyor. Şimdi mahallemizde erkeklere de hitap eden ve akademik eğitim sunabilen hiçbir okul yok. Bizler biliyoruz ki Anadolu liseleri aslında geçmişin akademik eğitim veren genel liselerinin isim değiştirmiş halidir. Özdemiroğlu sonrasında Ahmet Sani Gezici Lisesi’ne yapılan bu müdahale bizde ciddi kuşkular yaratıyor. Mahalle halkımız için eğitim öncelikli bir konudur. Kendi mahallesinde çocuğunu gönderecek okul bulamayacak olan veliler bir tür mahalleden ayrılma baskısı altında kalabilirler. Mahallemiz çevresinde kurulan koca siteler ve okullara yapılan bu müdahaleler kimi çevrelerin Acıbadem’e bir tür sosyal dönüşümü dayattıklarını düşündürmektedir. Bizler Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin mahallemizden taşınmasına bütünüyle karşıyız. Mahallemizde kızlı erkekli tüm öğrencilerimize hizmet veren, akademik eğitim ihtiyacımıza da yanıt veren bir okula dönüşmesini istiyoruz.”
Açıklamada, şu sorular soruldu;
-Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok yakın bir gelecekte Anadolu liselerine giriş sınavını kaldırarak adrese dayalı öğrenci yerleştirme sistemine geçeceğini biliyoruz. Böylesi bir durumda mahallemizde akademik eğitim almak isteyen öğrencilerimiz hangi okula gidecektir?
-Çamlıca Kız Anadolu Lisesi’ne erkek öğrenciler kaydedilmemektedir. Böylesi bir durumda çocuklarımıza mahallemizi kuşatan imam hatip liseleri ve özel okullardan birisine gitmekten başka seçenek bırakılmamaktadır. İstenen bu mudur?
-Ahmet Sani Gezici Lisesi öğrencilerinin önemli bir kısmı mahallemizde yaşıyor. Okulun, sömestr tatilinden yararlanarak taşınması gündemde. Öğrenciler ve aileleri böylesi bir dönüşüme uyum sağlayabilecek midir? Apar topar yapılacak bir dönüşümün ailelerimize getireceği ek yük ve maliyetler hesaba katılmakta mıdır?

ARŞİV