Onların da artık bir merkezi olacak

Hayvan dostu çalışmalarıyla öne çıkan Kadıköy Belediyesi, “Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi” binasının temelini, sanatçılar, milletvekilleri ve onlarca Kadıköylünün katılımıyla attı

17 Kasım 2018 - 17:21

Kadıköy Belediyesi çevre, sağlık, eğitim alanlarında olduğu gibi hayvan dostlarına yönelik çalışmalarına da yeni projeler ekliyor. Geçici Hayvan Bakım Merkezi ile sokak hayvanlarının tanı, tedavi, operasyon, aşılama, kısırlaştırmasını yapan ve çeşitli kampanyalarla sokak hayvanlarına farkındalık yaratan belediye “Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi” binasının temelini 17 Kasım Cumartesi günü sanatçılar, milletvekilleri ve onlarca hayvan sever Kadıköylünün katılımıyla attı.

Törende İstanbul Band adlı perküsyon grubu müzik aletleri yerine mama kapları, su kapları ve kedi evleri gibi birbirinden renkli malzemeleri kullandı.

Merkezin temel atma törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun , CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve İbrahim Kaboğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Arslan’ın yanı sıra Bana Göz Kulak Ol Derneği Başkanı oyuncu Özge Özder, oyuncu Ayumi Takano, Kadıköylü ses sanatçısı Yeliz, şarkıcı Sinan Güleryüz, oyuncu Burak Aslan ve onlarca Kadıköylü katıldı.

“DOĞADAKİ BÜTÜN CANLILAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Doğumdan itibaren tüm yaşam boyunca yanınızdayız diyorduk. Çocuklar için çocuk yuvaları, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi’ni; gençler için İDEA Kadıköy’ü yaptık. Kadıköy Akademi’yi yaptık ki üniversiteler vatandaşlarımız ve bürokratlarımızla birlikte çalışsınlar. Kadıköy’ün ilk yüzme havuzunu yaptık. Türkiye’nin ilk Afet Eğitim Parkı’nı yaptık. Yaş almış yurttaşlarımız için Alzheimer Merkezi’ni, Sosyal Yaşam Merkezleri’ni yaptık. Büyük parklar açtık vatandaşlar kullansın diye.

Hizmet yaptığımız bu 4 buçuk sene içerisinde doğanın tümüyle tüm canlıların eşit yaşama hakkı olduğunun bilincindeydik. Bu farkındalığımız sonucunda hayvan dostlarımızla ilgili bu projeyi yaptık. Onların tüm bakımlarının yapılabilmesi, rehabilite edilebilmeleri, kısırlaştırmalarının yapılabilmesi, tedavilerinden sonra tekrar sokağa salınabileceği veya sahiplendirileceği bir ara istasyon olarak sürdüreceğiz. Mevcut hayvan barınağımızda 500’e yakın hayvanımız da var şuanda. Onları satın alma sahiplen kampanyası içinde insanların sahiplenmesini sağlamaya çalışıyoruz. 5 yıl içerisinde 40000’i aşkın hayvanın bakımını yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Yerel yönetimler sadece insanların değil doğadaki tüm canlıların ihtiyaçlarını karşılamalı. Biz bulunduğumuz bölgelerde her kesimin ihtiyaçlarını ve sorunları çözmekle yükümlü hissediyoruz. Onun için bu proje kısa bir sürede bitecek ve hayvanlarımızın hizmetinde olacak.” dedi.

“DOSTLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Etkinlikte konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “Bugün hayvan sever dostlarımızın taleplerini karşılayacak, sahipsiz hayvanlarımızın hem rehabilitasyonları hem eğitimleri hem de sağlık problemlerinin çözüleceği bir yerin temelini atmak hepimiz için bir mutluluk. Belediyecilik sosyal demokratların işidir. Bugün çok önemli bir tesisin temelini atmak için buradayız. Bugün baktığımızda sosyal demokrat belediyelerde ne oluyorsa ve yaşatılıyorsa her kesimin sorunlarını çözecek çözümler vardır. Her konuda duyarlılık vardır. Hiç kimseyi ötekileştirmeden ayrıştırmadan, başkalaştırmadan bir çözüm vardır. Bugün İnsani Kalkınma Vakfının kriterlerine göre gelişmişlik düzeyi olarak Türkiye’de ilk 10 belediye sosyal demokrat CHP belediyeleri. Bu belediyelerin içinde Kadıköy Belediyesi de var. Ben bu gururu ve onuru bizlere yaşattığınız için Kadıköy Belediyesi’ni, başkan Nuhoğlu’nu ve siz Kadıköylüleri kutluyorum.” dedi.

Torun, alanda bulunan çocuklara dönerek, “Burada çocuklarımız var. Onlar inanıyorum ki hayvan sevgisiyle büyüyecekler. Bugün bazı duyarsız ve sorumsuz insanlar kötü sahneler yaşatıyorlar ama o kötü sahneleri bunun gibi çalışmalarımızla temizleyeceğiz ve her birimiz bir hayvan dostu olarak onlara sahip çıkacağız.” dedi.

 “ÖZGÜRCE DOLAŞABİLECEKLER”

Merdivenköy Mahallesi, Merdivenköy Caddesi’nde 1970 metrekarelik alanda, 3 kat olarak projelendirilen yapıda depo alanlarının yanı sıra muayene, operasyon ve acil müdahale odaları ile eğitim odaları yer alacak. Projenin 1000 metrekarelik alanı hayvanların dolaşabileceği yeşil alan olarak tasarlandı. Merkez acil, ilk yardım gibi hızlı ve anlık müdahaleleri yapılan hayvanların barınağa sevki konusunda da ara istasyon olma özelliğine sahip.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN EĞİTİMLER DÜZENLENECEK

Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi aynı zamanda bir eğitim merkezi olma özelliği de taşıyor. Merkezde kanun kapsamında sahipsiz hayvanlar hakkında genel bilgilendirmenin yanı sıra hayvanların yaşam hakları, sokak hayvanları için neler yapılabileceği, fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı gibi konularda eğitimler düzenlenerek, bilinçlendirme çalışmaları da yapılacak.

KADIKÖY SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPIYOR?

Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde sokak hayvanlarının muayene, tanı, tedavi, operasyon, aşılama, kısırlaştırma gibi hekimlik faaliyetlerini yürütüyor.

Soğuk ve yağışlı havalar nedeniyle sokakta zor durumda kalan kediler için ev yapıyor.

Sokak hayvanlarının insanlar ve diğer hayvanlarla birlikte, doğal ortamlarında, sağlık, güven ve huzur içinde yaşamalarını sağlamak için bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. "Satın Alma Sahiplen" kampanyaları yapıyor.

Kış aylarında otomobil kaputuna saklanan kedilere ilişkin farkındalık yaratmak için “Kaputa Vur” kampanyası yürütüyor.

Trafikte özellikle sokak hayvanlarına dikkat çekmek için “Frene Bas” kampanyası yapıyor.

Sokak hayvanları için sokaklara su kapları koyuyor. Sokak hayvanlarına su bırakılması için “Bir Kap Su Ver” kampanyası yürütüyor.


ARŞİV