Opera tarihinde afişlerle yolculuk…

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, ilk temsilini 1941’de veren Türk opera topluluklarının 70 yıllık repertuvarını ‘Opera Afişleri Sergisi’ ile hatırlatıyor.

16 Mart 2012 - 10:52

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, ilk temsilini 1941’de veren Türk opera topluluklarının 70 yıllık repertuvarını ‘Opera Afişleri Sergisi’ ile hatırlatıyor.

 

Opera Afişleri Sergisi; 1941’den başlayarak kronolojik sırayla düzenlendi. İlk yirmi yılın operaları Ankara’da “Devlet Konservatuvarı” ve sonra “Devlet Tiyatrosu” çatısı altında temsil edildi. 1960’tan itibaren “İstanbul Şehir Operası” temsilleri başlıyor. 1960’dan sonra artık iki şehirdeki opera temsillerinin afişleri sıralanıyor. 1982’den başlayarak İzmir Devlet Operası, daha sonra Mersin, Antalya ve nihayet Samsun operalarının afişleri yer alıyor. İstanbul temsillerinin 1969’dan sonra Devlet Operası örgütlenmesi içinde sürdürüldüğü afişlerde görülüyor. 1970’e kadar “Devlet Tiyatrosu” yapısı içinde oynanan temsillerin, bu tarihten sonra Devlet Opera ve Balesi Kanununun yürürlüğe girmesiyle artık DOB logosuyla tasarlanmaya başladığı da yine afişlerden izleniyor. Afişler böylece ülkemizdeki opera örgütlenmesinin zaman içindeki şekillenmesini de belgeliyor.

Sergideki afişler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası elemanlarının çabalarıyla değişik kanallardan elde edilebildi. Ancak toplanan afişlerin bir bölümü son derece yıpranmıştı. Bunlar özenle onarıldı, taramaları yapıldı ve tekrar basılarak sergilenmeye hazır hale getirildi.

16 Mart Cuma 18.00’de açılışı yapılacak sergi 21 Nisan’a kadar Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda görülebilir.

 

 

 

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda 16 Mart Cuma akşamı “Opera Afişleri Sergisi” açılıyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen’in katılımıyla açılış yapılacak sergi, 70 yıllık Türk opera tarihinde afişlerle bir yolculuk niteliğinde.

 

 

 

 

 


ARŞİV